Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1907470 www.bgdnes.bg

Грижа за кожата през пролетта

След зимата лицето изглежда повяхнало, защото кожата е затлачена от мъртвите клетки по повърхността й. Те пречат на проникването в дълбочина на овлажняващите продукти, които изсветляват тена. Забавеното действие на мастните жлези пък води до повишаване на себума и поява на комедони. Друг основен враг на кожата, с който трябва да се преборите, са следите от зимния смог.

На помощ в домашни условия са почистващите лосиони и ексфолиантите. За подобряване цвета на кожата и за повече настроение сутрин след измиване обтривайте лицето с кубчета лед. Добре е във водата да сложите коктейл от нарязани подправки или плодове. Чудесна работа върши лайката, накисната в минерална вода. След това намажете с обогатен с витамини крем, към който сте прибавили 2-3 капки етерично масло.

За хубавия вид не е без значение и храненето. През пролетта се нарушава обмяната на веществата. Затова изключете от менюто си сладките и тестените изкушения, спиртните напитки, солта. Черният чай и кафето заменете с плодов и билков чай.

Съветите на специалиста

Според бюти експерта Цветелина Бита напоследък все по-често продукти със силни активни съставки заместват инвазиите и инжекциите от естетичната медицина. А ефектът им е най-силен през пролетта. Едно от най-новите попълнения в козметиката са различните коктейли с нови пептидни формули за страхотни резултати в антиейдж грижата и лифтинг ефекта. Когато тези активни коктейли се комбинират с козметична мезотерапия, резултатът се засилва, защото действието е на ниво дерма. Една от най-новите терапии е с дерма ролер, с който се нанася биомиметична /биомиметиката е наука, която се занимава с адаптирането на съществуващи в природата форми в съвременни технологии/ пептидна ампула и хиалуронова киселина против стареене и за хидратация. Сред активните съставки, които най-силно влияят върху кожата, са хиалуроновата киселина, пептидите, калцият, витамините, колагенът, екстрактите от хайвер.

На младите момичета и най-вече на абитуриентките Цветелина Бита препоръчва почистване на лице и кислородна или хидратираща терапия за сияйна кожа. За техните майки пък са подхранващите процедури с хиалуронова киселина, която ще запаси кожата с хидратация за лятото. През горещия сезон е хубаво дамите с по-сухи кожи да не забравят овлажняващите, а за онези със смесени кожи - матиращите терапии и кремовете с по-леки текстури.

"Подготовката за лятото започва отсега - казва Цветелина. - За тялото е радиочестота с лифтинг ефект. Едно ново предложение е терапия с нар за хидратация, детоксикиране и подхранване. За косата препоръчвам терапия с ленено семе и кератин за подхранване и уплътняване на косъма."

От какви процедури се нуждаем


През пролетта трябва да се погрижим за цялото тяло, а не само за лицето. Грижите трябва да са както отвън, така и отвътре. В основата са подхранващите процедури на основата на етерични масла.

На косите помага интензивен курс от подхранващи процедури с растителни масла. Например равни части масло от жожоба, авокадо, кокос, маслина и от гроздови семки. Загрейте на водна баня и смесете с 1 с. л. шампоан. С тази смес правете масаж на скалпа 2 пъти в седмицата.

В състава на маските задължително трябва да присъстват и витамини и микроелементи. Ще ги набавите с маски със сметана, мед, банан, жълтък, белтък, плодови и цитрусови сокове, тиква. Тези продукти задълго съхраняват витамините и микроелементите в тях и са чудесни за жизнеността и блясъка на косата.

Не пренебрегвайте и отварите от сушени, а вече и пресни билки - лайка, коприва, зелен чай, листенца от роза, липа, хвойна. Добре е да размесите по 1 ч.л. от всички и с отварата да изплаквате или да я втривате в корените на косата.

Грижите за кожата трябва да са още по-прецизни. Началото е пилинг с нежен скраб. В домашни условия той се приготвя от ситна захар или смляна морска сол и същото количество етерично масло - бадемово, прасковено, кайсиево, от пшеничен зародиш.

Маските за лице е необходимо да съдържат освен етерични масла, и жълтък, сметана, пюрирани плодове. Към тях е хубаво да се прибави по една ампула витамин А или Д. Но кожата на лицето ще е наистина сияйна, ако се наспивате.

Автор: Лия ДОБРОМИРОВА / в. "Жълт труд"

Cпециалистите са на мнение, че най-трудното време за кожата на лицето и ръцете настъпва с идването на пролетта. Тогава тя страда от липса на витамини, изложена е на промените на времето - слънце, дъжд, често студ и дори сняг. Вредни следи по нея оставя и сухият въздух от затоплените помещения през зимата. През пролетта защитният слой на кожата изтънява, нарушава се действието на мастните жлези, губи се еластичността, появява се сухота и лющене и всичко това води до нови бръчки.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се погрижите за пречистване на организма, за хидратацията и за защита срещу ултравиолетовите лъчи.

Домашни маски

За нормална кожа

С дрожди - разбъркайте 2 с.л. топло мляко със същото количество дрожди. Оставете за половин час. После нанесете на лицето и шията за 20 мин. Маската тонизира и омекотява.

Краставична - пюрирайте едно парче краставица. Към него прибавете 1 разбит белтък и 1 с.л. овесено брашно. Нанесете за 15-20 мин. Снемете с мокра гъбичка. Маската тонизира, свива порите и лицето изглежда чисто и привлекателно.

За суха кожа

Жълтъчена - разбийте 1 жълтък с 1 ч.л. мед, 3-4 капки маслиново олио и няколко капки лимонов сок. Към получената смес прибавете 1 ч.л. овесено брашно, за да се получи кашица.

С извара - разбийте в равни количества извара, бадемово масло и сок от моркови. Нанесете за 15 мин. и снемете с топла вода. След това обтрийте лицето с кубче лед.

За мазна кожа

Белтъчена - разбийте на пяна 1 белтък и към него постепенно прибавяйте 1 ч.л. лимонов сок. Нанесете на почистено лице. Дръжте маската, докато напълно изсъхне и измийте с топла вода. Така ще свиете порите и ще загладите кожата.

Медена - разбъркайте 2 с.л. извара с 1/2 ч.л. мед и 1 жълтък. Нанесете за 15 мин. и после измийте с топла вода. Накрая обтрийте с кубче лед. Жените до 30 години да правят маската веднъж седмично, а след 40 - поне 2 пъти.

За всеки тип кожа


Витаминозна - пюрирайте половин банан и към него прибавете картофено нишесте, докато се получи гъста каша. За по-суха кожа прибавете няколко капки етерично масло от маслина.

За ръце - издайническите бръчки на ръцете показват възрастта на жената. Върху дланите съкрушителен удар нанасят студът и домакинските препарати, ако не използвате ръкавици. Затова, когато миете ръцете си, не го правете със студена вода.

После избършете добре и веднага нанесете крем. Един-два пъти в седмицата правете вана за ръце с отвара от зърнени култури или картофи. Дръжте 20-30 мин. Кожата на ръцете добре се повлиява и от настойки от лайка или градински чай - по 1 с.л. на литър вряща вода. Ако ви се потят дланите, ще си помогнете със солена вода - 1 ч.л. сол на литър топла вода. Дръжте 5-10 мин. След това кожата става мека и нежна.

Вани

Морско-млечно-медена - разтворете в топлата вода, с която сте напълнили ваната, 1 чаена чашка мед, 1-2 л топло мляко и 2 шепи морска сол. Отпуснете се във ваната за 20 мин. След това масажирайте тялото с масажен диск с кръгови движения. Добре е през пролетта да взимате такава вана 2 пъти в седмицата. Тези, които имат алергия от меда, да го премахнат от съставките.

Цитрусово-маслинова - в блендера пюрирайте 3 портокала или 5 мандарини. Залейте със 100 мл маслиново масло и оставете за няколко часа. След това изсипете коктейла в топлата вода във ваната и полежете 15-20 мин. Ще усетите прилив на сили, а кожата ще стане копринено мека. През пролетта може да взимате такава вана 3 пъти седмично.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама