Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/19108125 www.bgdnes.bg

Райна Кабаиванска спасява човек от смъртта

  • Двамата и до днес поддържат връзка помежду си
  • Константин се готви да се самоубие, когато неочаквано писмо от оперната прима преобръща живота му

Великата Райна Кабаиванска спасява човек от смъртта. Мъжът се казва Константин Аврамов и днес е един щастлив човек, научи "България Днес". Двамата с певицата се виждат всеки път, когато тя е в България.

Реклама

Двамата се видяха и ден преди голямата гала на учениците на певицата в Софийската опера и балет на 2 октомври, когато се състоя грандиозният галаконцерт на майсторския й клас.

"Приятно ми е да се виждам с Константин. Той е част от живота ми и съм щастлива, че съм помогнала в някаква част от неговия живот да намери посоката", казва Кабаиванска.

Историята, която разказват двамата, е като сюжет за филм.

Константин израства по сиропиталища. През 1969 г. е рулеви на един кораб - обикновен български моряк. По корабите атмосферата е тежка. Често членовете на екипажа не издържат на дългите плавания, потискат се и някои започват да гледат в една точка, да странят от останалите и да не разговарят с тях. "Хванало го е желязото" е жаргонният лаф за тези хора. Някои се пропиват. Константин решава да се справи с проблема, като си подготвя "спасителния пояс" - взима на борда куфар с книги, музика - камерна и оперна, спорт, помагала за учене на чужди езици. Нестандартното обаче е винаги опасно. Останалите не го приемат, не го разбират, взимат го на подбив и започват да издевателстват над него. Един ден капитанът го кара да му почете американска преса. И тогава Константин открива едно съобщение, което привлича вниманието му: българското сопрано Райна Кабаиванска ще пее с Пласидо Доминго в "Дон Карлос". Решава да й напише писмо, без да се надява на отговор, знае колко са заети звездите. Поздравява я с турнето й в Америка, разказва за кораба - далеч в морето, но все пак близо до Хюстън. Пише, но не знае докъде да го адресира. Избира най-простия вариант - Хюстън, операта. За Райна Кабаиванска.

Животът на кораба продължава да е все така угнетяващ, че Константин не издържа и решава да се самоубие. Решава, че ще привърже към тялото си с въжета голяма тежест и ще я изхвърли през борда. Тя ще го повлече към дълбокото и дори да се съпротивлява, ще се удави. Младият мъж е твърдо решен да сложи край на живота си. Намира подходяща тежест, намира и въжета, с които да я привърже към тялото си. Решил е точно кога да сложи край на живота си, когато неочаквано го викат на мостика.

"Константине, имаш писмо. Ти откъде познаваш Райна Кабаиванска?" - пита го дежурният офицер.

Младият моряк веднага си измисля история: "Тя ми е братовчедка", лъже Константин. Новината, че оперната звезда е роднина на младия моряк, мигновено се пръсва из кораба. Това променя отношението на останалите от екипажа към младежа, а милото писмо от певицата и черно-бялата й снимка вливат сили у Константин да се върне към живота.

Реклама

"След като получих писмото, късно вечерта измъкнах тежестта, с която трябваше да се самоубия, довлякох я до ръба на кърмата, бутнах я с крак и тя полетя надолу, но без мен. После вдигнах лице нагоре към небето и казах на покойната ми баба, която си отиде, преди да ме вземат в пансиона: "Колко си била права, мила бабо. Ето, че и при мен дойде русалката да ме спаси в най-тежкия ден. Тази русалка е Райна от приказките, които ми четеше", разказва Константин пред италианската преса на първата си среща с нея.

Певицата от своя страна с усмивка си спомня случката. "Спасила съм човешки живот. Та това е толкова хубаво. Винаги отговарям на писмата на хората, които ми пишат. С Константин се запознахме отдавна и аз много пъти си мисля за него, какво нещо е човешкият живот! Г-н Аврамов е и много добър поет. Той ми посвети и стихотворение - "Джокондата". Аз обаче му отказах да подари апартамента си на моята фондация. В никакъв случай", казва с усмивка Кабаиванска.

Любимият й мъж Франко се напива, преди да й предложи брак

Едно от най-важните запознанства в живота на Райна Кабаиванска се оказва срещата й с бъдещия съпруг Франко Гуандалини. Той е и човекът, който винаги е до нея, дори идва винаги в България, когато тя е тук.

"Влюбихме се с моя мъж в процеса на работа върху "Франческа да Римини", той беше режисьор. Много хубав спомен имам оттогава. И заради това нашата дъщеря се казва Франческа, кръстихме я на тази героиня. Да си призная, Франко не ме впечатли с хубост, но беше интелигентен и духовит, караше ме много да се смея. Спомням си дори как веднъж гледах през прозореца на хотела и го видях да върви по улицата. Казах си: "Боже, колко е грозен", разказва през смях Райна.

Предложението за женитба певицата получава много романтично. "Пеех в Метрополитен опера в Ню Йорк. Той много се страхува да лети със самолети и пристигна на летището абсолютно пиян. В това състояние, докато пътувахме към хотела, той ми предложи да се оженим и аз приех. Беше много смешно", спомня си оперната прима.

Любопитното е, че всъщност мъжът й е аптекар, но има и артистично образование.

"Франко е голямата ми любов. Той е не само съпруг, но и приятел, съветник. С него имах голям шанс в живота - намерих си точния мъж", казва за живота си с любимия Райна Кабаиванска. С днешна дата двамата имат двама внуци, а дъщеря им Франческа се занимава с археология.

Четете още

Райна Кабаиванска чуква 90. Ще събере големи звезди от цял свят

Райна Кабаиванска чуква 90. Ще събере големи звезди от цял свят

Райна Кабаиванска разкри тайната на вечната си младост

Райна Кабаиванска разкри тайната на вечната си младост

Оперната прима Райна Кабаиванска: Внуците ми не знаят, че съм известна

Оперната прима Райна Кабаиванска: Внуците ми не знаят, че съм известна

Кабаиванска пак с награда

Кабаиванска пак с награда

Реклама
Реклама
Реклама