Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1911149 www.bgdnes.bg

Рангел Вълчанов: Не съм се предал!

"Тук съм! Не съм се предал!"
 С тези думи големият режисьор Рангел Вълчанов посрещна гостите си на премиерата на новата си книга. Въпреки че води тежка и мъчителна битка с рака, Вълчанов представи във вторник вечерта в Дома на киното творбата си "Хем съм сам, хем няма никой".
"Не унивайте! Ето аз не съм се отказал от живота. Готвя нова книга. Жив съм заради всички вас." Това написа Рангел Вълчанов специално за читателите на "България Днес".
"Времето, в което живеем, много напряга, уважаеми! Бърза за някъде! За къде бързате бе, ало?! Страх ви е да не изпуснете влака на някое друго време или просто комплексирани от чувството за малоценност, нищожност. Фукате се и търсите алиби да се оправдаете, без да държите сметка, че, попаднали веднъж в тази епоха, ще трябва да изгълтате всички жаби, змии, гущери и всички лайна, преди да вземете последния влак", обърна се към читателите авторът. Думите му транслираше дъщерята му - актрисата Ани Вълчанова.
Рангел Вълчанов разплака от радост и умиление стотиците, които посрещнаха на крака появяването му в Дома на киното. Режисьорът, който само преди дни бе опериран във Виена заради рака на гърлото, който бори, възхити присъстващите с хъса си за живот и намерението да не се предава пред болестта.
 "Според Ицко Финци книгата ми е много кахърна, но доколкото аз имам информация, тя пращи от оптимизъм. Има смешки, срещи с какви ли не чешити", сподели Вълчанов пред публиката.


Малко преди това той показа и джобната версия на филма си "Немирната птица любов", която се завъртя на екрана пред присъстващите. Коста Биков, асистент-режисьорът на филма на Вълчанов, описа шеговито колегата си:
"Ако Емир Кустурица направи федерация, тя ще се казва Обединени балкански емирства. А ако я направи Рангел, ще е Обединени немирства. Не познавам по-немирен човек от него", каза през смях Биков. Самата прожекция върна зрителите в смутната 1990 година по времето на митингите и ентусиазма. На екрана оживяваха легендите  Николай Бинев и Тодор Колев, които вече не са сред живите. Вълчанов е снимал и двете актриси, които доскоро живееха в чужбина - Ваня Цветкова и София Кузева Чернева. Във филма за прехода и любовта участваха още Ицко Финци, Илка Зафирова, Джони Пенков, Георги Мамалев, Джоко Росич. Музиката е на Стефан Димитров.
"Киноцентърът бе фабрика за мечти. Сега рухна и се превърна във фабрика за пари. И чужди имена се настаниха там. Смениха ключалките и бравите. Поставиха бариера. Тъжно е как младите хора остаряха в бившата фабрика за мечти. Влизат там, но походките им са остарели и само понякога са човеци. В тази фабрика направих "Немирната птица любов". 90-те години бе времето на митингите, вярата, мошениците. Сега откривам, че съм бил пророк, че Киноцентърът ще си отиде", прочете думите на приятеля си актьорът Ицко Финци.
"Моя кинокерван го няма. Изчезна, обраха го, дойдоха чужди кинокучета с чужди имена Шварценегер, Де Ниро. Но има Господ! И пред Киноцентъра ще се издигне стена с имената на прогонените възторжени строители на кино „България“. Слава на Господ, че бе щедър и ме срещна с луди хора, които не бяха никак малко", прочете думите на Вълчанов Ицко Финци.


Краят на речта му разплака публиката, която десет минути аплодира на крака големия ни режисьор. По-късно той прие поздравления и разписва автографи близо два часа, без да се умори да се усмихва. Премиерата на книгата му уважиха композиторът Стефан Димитров, режисьорът Георги Дюлгеров, шефът на СЕМ Георги Лозанов, журналистите Кеворк Кеворкян и Люба Кулезич. В публиката бяха още режисьорът Теди Москов, съпругата му Мая Новоселска, актьорите Джони Пенков и Стоян Алексиев, писателите Калин Терзийски и Бойко Ламбовски, Боряна Пунчева и много други. Кошница с цветя Рангел Вълчанов получи от министъра на културата Владо Пенев.
"Хем съм сам, хем няма никой!" е третата книга на режисьор номер едно за миналия век. Миналата година той предложи на почитателите си "Ура! Най-после и онемях!", а преди това - "Всички ще умрем, а сега наздраве".
Легендарният Рангел Вълчанов води битка с рака от тринайсет години. За това време претърпя серия операции - след тях на стомаха, белия дроб, гърлото. В края на миналата година режисьорът отново бе на лечение в чужбина и за да подпомогне покриването на разходите, предишното правителство му отпусна 3865 лева.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама