Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1911793 www.bgdnes.bg

Легендарният саксофонист Димитър Симеонов: Загубих сина си, беше само на 20!

Димитър Симеонов е основател на "Оркестър София", където е диригент 20 лета. През 1968 г. става първият преподавател по саксофон в Консерваторията. Има издадени седем учебни школи по саксофон. И преди, и сега Мончо, както му викат приятелите, е най-неуморимият музикант в страната. На 81 той продължава да свири на саксофон в култовата софийска сладкарница "България".

Най-страшният ден в живота на Димитър Симеонов е 21 декември 1971 г. - тогава се случва зловещата самолетна катастрофа, след която се спасяват малцина. Той е един от тях.

Реклама

Големият саксофонист споделя, че такъв спомен остава до края на живота. Пред очите му загиват най-близките му приятели. Димитър Симеонов разказва, че е убеден, че в онзи кошмарен ден някой му помага да оцелее и това е покойната му майка - проф. Недялка Симеонова. Музикантът разказва, че винаги сядал отпред, но в онзи фатален ден всички обстоятелства се стекли така, че предните места в самолета са вече заети и той сяда отзад. Това го спасява. Според него това не е случайно и майка му му е помогнала. С нея той живее много малко, тя умира млада. Музикантът е отгледан от баба си и дядо си. Димитър смята, че проф. Недялка Симеонова го закриля някъде отгоре. След този случай той става много вярващ.

Другото голямо изпитание за музиканта е загубата на неговия първи син. Момчето умира само на 20 години през 78 година. След стресът от катастрофата през 71 година, смъртта на сина му само 7 години по-късно  му нанася втори тежък удар. Димитър обаче казва, че има страхотен дух, който му помага да се отърси от стреса и го води напред до ден-днешен.

Музикантът разказва, че има едно нещастие, което тежи на душата му - нито едно от децата му не е продължило неговата професия. Той има трима сина, двама внука и две внучки, които са си избрали други професии. Саксофонистът споделя, че отначало му е било много мъчно, но после преценил, ще всеки има право на своя път.  Димитър Симеонов е последният музикант в род, в който има 27 души, които са се занимавали с музика.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама