Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1931026 www.bgdnes.bg

Хачо пренасял с колата си Панагюрското златно съкровище

Една година от смъртта на Хачо Бояджиев се навършва на 23 април. За него останаха да напомнят постановки, които още със създаването си стават "златен фонд" и спомените. 

В бившето телевизионно студио в "Орландовци" Хачо снимал рок опера на фона на Панагюрското съкровище. Дубликати на златните антични съдове, намерени в Панагюрище, за които и сега е води оживена полемика чии са - на държавата или на наследниците на хората, в чийто двор са изкопани, били направени от картон и стиропор за нуждите на предаването. Бутафорията обаче си личала от километри, което изнервило Хачо, професионалист до мозъка на костите си.

Реклама

Той наредил на художника Иван Попов и асистентката си Роси да оправят това безобразие и отложил снимките. На другия ден в студиото Хачо Бояджиев изумен намерил на постаменти с различна височина поставени съдове от истинско злато. Оказало се, че Роси е отишла в музея в Пловдив и е обяснила, че Хачо Бояджиев снима предаване за Панагюрското златно съкровище. Срещу паспорта си асистенката получила съдовете. Опаковат ги в кашони и ги изпращат по влака.

Снимките продължили три дни, а от съображения за сигурност режисьорът всяка вечер карал кашоните с колата си до тях. Успокоил се чак когато Тракийското съкровище било обратно в музея.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама