Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1942734 www.bgdnes.bg

Война срещу чалгата по баловете

Кичозни рокли, скъпи обувки, букли в косите, тежък грим, лъскави коли, силикон в циците на момичетата, бутилка тузарско уиски в ръцете на момчетата... и чалга на макс. Това е "задължителната" гарнитура към връчването на дипломата за средно образование в България.
Да, ама не! Или поне "не" на чалгата по баловете, поискаха преди дни от гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град", които излязоха с официално обръщение към министъра на образованието, младежта и науката Николай Милошев.
Според майките просветното министерство е в правото си да препоръча на училищните ръководства да се забрани на дванадесетокласниците да слушат чалга на завършването си, както и да резервират ресторанти и заведения, в които звучат грозни балкански ритми и се въртят кючеци.


"Време е в борбата с чалгата да се обединят усилията както на всички институции, така и на цялото гражданско общество", призовават от родителското сдружение, с което предизвикаха скандал и искрено недоволство сред бъдещите абитуриенти.
Младежите са категорични, че никой няма право да им налага каква музика да слушат на собствения им празник и че ако искат да си въртят гьобеци, докато броят, крещейки до 12, то това си е тяхна работа, тъй като на всичкото отгоре вече са и пълнолетни.
Проверка на "България Днес" показа, че масово тазгодишните зрелостници предпочитат именно попфолка. Те дори са готови да платят по 200 лева куверт за заведение, само и само на бала си да купонясват в компанията на Преслава, Камелия, Галена или някоя друга звезда на родната чалга.
"А какво искат да слушаме на бала, Вивалди ли? На всички е ясно, че българите се веселим на фолк, крайно време е всички псевдоинтелектуалци да се приберат и да си пуснат Моцарт и да оставят младите на мира", споделя мнението си Милена Трифонова, която тази година завършва една от елитните езикови гимназии в София.
Георги Трифонов пък, който през май ще се дипломира с техническо образование, гневно пита: "Абе, какви са тия майки, какво е това сдружение, защо някой въобще им обръща внимание, ще си слушаме каквото си искаме."
На въпроса кой стои зад сдружението, което започна войната срещу чалгата, обаче няма отговор, тъй като "Майки срещу насилието в Студентски град" се оказаха анонимни. Според потребителите в интернет това е доста удобна позиция за създаване на напрежение и скандали на чужд гръб.
Разбира се, звездите на чалгата у нас веднага се почувстваха засегнати и побързаха да изразят мнение.
Първа избухна Галена и написа гневно съобщение във Фейсбук.
"След сутрешния преглед на новините седмицата ми започна много надъхано! Докога, скъпи приятели, "чалгата" ще е виновна за всичко в тази държава? Както винаги, вместо да потърсим причината за даден проблем първо в себе си, бързаме да обвиняваме напосоки.
Ами... нека ни забранят, нека забранят нашата музика, да видим тогава дали изведнъж като с магическа пръчка ще се разрешат проблемите на всички недоволни. С цялото ми уважение, мили майки, вместо да хабите сили, време и енергия за това, защо не ги отделите за възпитанието на децата си?"
Галена изрази мнение, че чалгата отдавна била изчистена от всякакви "пошли и вулгарни текстове и кючеци". Тя съветва майките да посетят някои от клубовете, в които се слуша различна от чалга музика, за да видят какво значи истински упадък.
Пред "България Днес" Есил Дюран  сподели, че би подкрепила забрана на чалгата единствено по време на коледните празници, тъй като няма нужда през това свято време да се чуват маанета, но да се твърди, че чалгата е най-голямото зло за децата, изглежда смешно. "Ако трябваше да я забраняват, трябваше да го направят преди 20 години, а не сега - след дъжд качулка", бяха думите на гласовитата певица.


Реклама

Проф. Николай Милошев:
Ще наруша свободата им

Пред "България Днес" служебният министър на просветата проф. Николай Милошев обясни, че не знае да има правомощията да налага вето на чалгата по баловете.
"Не мога да забраня на децата да слушат музиката, която обичат. В противен случай ще наруша свободата им. Аз не харесвам чалгата и не одобрявам избора на младите да се кълчат на тази музика, но не мога да им го забраня, не е в моя ресор."

Гергана Найденова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама