Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1947129 www.bgdnes.bg

Румънци удушили Петър Берон

Необикновен човек. Така може да бъде наречен възрожденския просветител Петър Берон, който и до днес остава в спомените на българите със своя Рибен буквар. Рибният буквар е първият български учебник, но в никакъв случай не е най-интересната част от живота на автора си. Изключително богат човек за времето си, Петър Берон прекарва живота си в нищета и разходва парите си само и единствено за образование и наука. Той е един от най-големите дарители на българските училище и на практика е в основата на появилата се по-късно масова образователна система.

Цялото си имущество Берон завещава през 1853 г. на различни български училища. Завещанието е преработвано два пъти - през 1867 и 1870 г., но идеята парите да бъдат вложени в образованието на сънародниците му не се променя.

Реклама

Само година след последната преработка - на 21 март 1871 г., Петър Берон е намерен удушен в имението си до Крайова. Визитата на големия български просветител в Румъния е с цел да нагледа имотите си.

Физическите убийци на Петър Берон Йон Калин и Нику Табаку са открити бързо, а след това осъдени на каторга. Остава обаче съмнението, че те изпълняват поръчка на Теохар Папазоглу, когото ученият определя за изпълнител на завещанието си. Това твърдение не е доказано.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама