Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1947293 www.bgdnes.bg

Призрачен град изплува в Светлояр

Отражението на мистериозно изчезналия град Китеж се появява всяка вечер на залез слънце във водите на езерото Светлояр, а звънът от камбаните на отдавна изгубена църква отекват из цялата околност. Загадъчното явление няма обяснение от съвременната наука. Именно затова езерото край волжкия град Нижни Новгород от години си е заслужило славата на врата към паралелните светове и често бива наричано Шамбала на Русия.

Според историческите източници на границата на третото и четвъртото десетилетие на ХVІІ век дрената руска държава била разпокъсана на десетки княжества. Князете воювали помежду си за власт, влизали във военни съюзи, биели се за нови земи. Точно по това време Бату, внукът на основателя на Монголската империя Чингис хан, решил да завоюва Русия. Военният му поход продължил няколко години и за това време било унищожено около половината население на Древна Русия. Киев, Владимир, Суздал, Рязан, Твер и много други градове били разрушени.

Реклама

Тъкмо в това трагично време се крият корените на легендите за Китеж. Сказанията гласят, че хан Бату научил за свръхестествената сила на езерото Светлояр и заповядал близкият град Китеж, който бил населяван от множество православни, да бъде завладян. Сложно било да се намери градът, но един от руските пленници разказал на монголците за тайните пътеки към езерото Светлояр и войските се насочили към него. Когато стигнали до целта, те видели, че градът не е укрепен, и се зарадвали, че победата ще бъде лека. Но пред очите на войската изпод земята нахлули потоци от вода и потопили Китеж. Според легендата жителите на града не пострадали, водата ги прикрила от враговете, но не ги удавила.

Така Бог спасил жителите на Китеж за усърдните им молитви и благочестие. До ден днешен кулите на града могат отчетливо да се видят във водите на езерото. Местните жители казват, че на нито един смъртен не е дадено да опознае тайни на Светлояр. В неговото чудо трябва просто да се вярва!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама