Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1992709 www.bgdnes.bg

Ученикът, който матира Бойко Борисов, стана световен по шах

Премиерът Бойко Борисов уверено придвижва топа си напред по шахматната дъска и очаква отговора на съперника си. 8-годишният Цветан Стоянов сбърчва вежди и за секунди прави своя ход, с който матира министър-председателя.

Цялата държава говори за успеха на Цецо, който постига победата за седем минути. Медийният шум за единия заглъхва, докато другия не спира да е под светлината на прожекторите.

Реклама

Точно 8 месеца по-късно партньорите на шахматната дъска постигат две напълно различни победи и за тях отново се говори. Бойко Борисов и неговата партия получават най-много гласове на парламентарните избори, а вече 9-годишния Цецко печели световната титла по шахмат на световното първенство в Гърция.

Първият триумф води след себе си кални скандали, подслушани псувни и срамни боричкания между политиците. Успехът на родения в Казанлък шахматист е абсолютно чист и носи само и единствено национална гордост на всеки нормален българин, пише в. "168 часа".

Цецо върви към върха, без да ползва многомилионна държавна субсидия. Разчита единствено на семейството си и на треньора и майстор на спорта Живко Жеков. Заради скромните финансови възможности на щаба на Цецко той е придружен на световното само от майка си. Треньорът му не пътува с него и се налага да го подготвя по скайп.

Цветан още от съвсем малък проявява страхотни способности на шахматната дъска, а родителите му правят всичко възможно да доразвият таланта му.  За да може Цецо да тренира при сегашния си треньор Живко Жеков, който живее в Бургас, семейството изоставя бизнеса си в Казанлък - хранителен магазин в квартала им, и заминава със сина си за големия град.

През септември на младия шахматист му предстои европейско първенство, а преди това ще запише участие и в няколко силни турнира. Специалисти от България и чужбина вече са се произнесли, че подобен талант като Цецо се ражда веднъж на 50 години.

Реклама
Реклама
Реклама