Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2075213 www.bgdnes.bg

Васко Кръпката: Написах химн за протеста!

Всяка вечер протестиращите по улиците на София непринудено и от душа пеят българския химн. "Горда Стара планина" се лее в карето на столицата от Моста на въздишките край НДК до символа на протестите Орлов мост чак до бул. "Дондуков".
За да бъде завършен един протест обаче, му трябва химн. Песен, която всички да запеят, и текст, който да се припява без затруднение. Точно това липсва на сегашните шествия, които стават все по-мащабни откъм емоция и посещаемост. Народът вече се презапаси със знамена, плакати, тромби, вувузели, свирки, кречетала и най-важното - желание за промяна.
Преди дни се появи песента "Малките богове" на Светла Иванова. Пее се, че сега е времето да вземем властта от "малките богове", тоест властимащите. Парчето е чист поп-хаус, интонацията е прекалено равна и не подтиква към велики дела. "Малките богове" не пожъна успех на улицата, но Графа има шанс - протестиращи споделят, че парчето му с Орлин Павлов и Любо Киров "Заедно" било подходящо за припяване: "Колко малки сме били за големите мечти, бягахме излъгани и боли! Тази песен обаче е твърде любвеобилна, по-подходяща е за благотворителна кампания.
С песен в протестите се включват и Румънеца и Енчев - тяхното парче "Аз съм много луд (Тук оставам)" е силно политизирано и бе посветено на февруарските вълнения около завишените сметки за ток. "Падам, ставам, фалирал оптимист съм, напук на ЕРП-тата и монополите жив съм, не съм хейтър, никого не мразя, имам мечти и се опитвам да ги пазя...У
Доста по-далеч в нападките стигат столичните рапъри Атила и Прим, които се радват на нарастващ интерес от младите. В парчето си "Бойко Борисов" те редят рими за бившия премиер още преди избирането му за министър-председател: "Генерал на мафиоти, главатар на койоти и успял да заблуди милиони идиоти! Бил пожарникар, мечтаел да е господар... Трудно е обаче цяло рап парче да бъде изпято от публиката, трябва нещо по-универсално.
През 1990 година бе по-лесно - дотогава на рок музиката не се гледаше с добро око от тоталитарния режим и, естествено, всички слушаха рок. Появи се Кирил Маричков, изкара "Аз не съм комунист и никога няма да бъда" и готово - всички припяваха. А сега протестиращите са толкова разнородни в музикалните си предпочитания, че е абсурд да се стигне до консенсус.
"Без да знам, че тези протести ще станат факт, написах едно парче, което е изключително подходящо", заяви площадният бард Васко Кръпката. То се казва "Няма връщане назад" и го има в Ютюб, може да го чуете. Пак по същия начин предварително бях написал парчето "Комунизмът си отива", с което изгрях през 1990 година и което се превърна в химн на тогавашните протести", допълни рокаджията. Най-силните строфи на песента "Няма връщане назад" са в припева:
"Няма връщане назад,
ще пребродя този свят,
ще премина през
ад и рай докрай!"


Веско Маринов и Колина на Орлов мост


На протеста във вторник вечерта в тълпата се появи двойник на легендарния футболен съдия Пиерлуижди Колина. Имаше и двойник на  Веселин Маринов. С тази разлика, че караше колело, а не джип. И бе по-слаб от певеца с 20 килограма. Добре че бе двойник, а не истинският Веско - току-виж се вдъхновил и направил някоя сърцераздирателна балада за вино, полицейски каски и бивши вътрешни министри.




Маргарита Хранова:

Не следя събитията


Истината е, че в общи линии не следя протестите, защото имам много участия, пътувания и ангажименти. Не знам какво пеят хората по улиците и не знам кой може да им напише песен.

Наско от Б.Т.Р.:

Да си изберат някое от нашите


Следя протестите, но коментирам от мое име, а не от името на Б.Т.Р. Благодарение на протестите се оформя едно силно обществено мнение. Най-сетне има гражданска позиция в България! А относно въпроса за химн на протеста хората могат да си изберат едно от нашите парчета, защото ние сме написали доста песни, които подхождат по дух и текст на емоцията на протеста.

Милена Славова:

Трябва нова конституция,

не песен


Песните трябва да ги оставим за хубавия спокоен живот, за веселие и за добро настроение. Това, което ни трябва сега, е промяна на законите. Време е вече политиците да напишат една нова конституция. Иначе моите песни от миналото са останали в миналото, защото сега нещата са по-различни. Бунтарските ми парчета се пееха на улицата, но тогава никой от нас не знаеше какви мафиоти и измамници са политиците. 90 процента от тях са във властта, за да си играят техните игри за забогатяване, остават едни 10 процента изключение, които не крадат народа. Аз изцяло подкрепям протестите, но още не съм се включила в тях, защото имах концерти в страната.

Георги Енчев:

"Аз съм много луд"

 е актуално и днес


Парчето, което написах за няколко часа - "Аз съм много луд (Оставам тук)", се превърна в хит и химн на протестите през януари. Мисля, че то е актуално и днес. Сътворих го с цялата си душа под емоцията на болката, отчаянието, надеждата и мечтите. За съжаление обаче нищо няма да се промени и този път. Смятам, че трябва да се промени законът и малките партии, които съберат над 1 процент, да влизат в парламента. Защото гласовете, дадени за тях, не могат просто така да се зачеркнат, не е демократично. Това може би ще разчупи корупционния модел в политиката и ще раздвижи управлението на страната към по-добро.    
 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама