Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2075338 www.bgdnes.bg

Баща изнасили дъщеря си, тя роди

65-годишен рецидивист от великотърновското село Водолей направи бебе на собствената си дъщеря. Шокиращата новина потвърди лично пред "България Днес" кметицата Антоанета Тодорова, която, научавайки за случилото се, моментално сигнализира полиция и прокуратура за потресаващата история.
Йордан Петков Ангелов, който цял живот прекарва по затворите за дребни финансови злоупотреби и кражби, запложда едната си щерка – Десислава, в краткия период, прекаран на свобода. Това се случва през миналото лято. Бебето се ражда в края на април месец тази година. Двумесечното пеленаче е кръстено Гергана и в момента е настанено в социален дом за малки деца в град Дебелец.


"Десислава понякога излизаше да се разхожда по улиците. В един момент започна да си личи, че коремът й наедрява. Аз се усъмних какво става и попитах дали всичко е наред. Сподели ми какви ужасни неща е вършил с нея татко й Йордан. Младата жена ми обясни, че е забременяла след сексуални контакти с него! Потресена, лично се свързах с властите за съдействие - не знаех как да постъпя в тази тежка битово-криминална ситуация", посочи пред вестника кметът на Водолей Антоанета Тодорова.
Изрода Йордан, който в околията се подвизава с прякора Писето, местните описват като изключително нагъл и опасен тип. Неговата съпруга, която си отишла от този свят преди няколко години, била коренна противоположност на неговата личност - интелигента и добра жена, разказват в селото.
Въпреки че нито Йордан, нито покойната му жена приживе са освидетелствани за психически проблеми, двете им дъщери се раждат с лека форма на умствена изостаналост. Когато поотрастват, момичетата се подлагат на изследвания и получават съответните документи за здравословното си състояние.
В момента родилата от баща си Десислава и сестра й живеят във Водолей при леля си и чичо си.
"Бебето Гергана е настанено в дома в Дебелец с лично моя заповед. Момиченцето е родено на 22 април тази година. Майка му не е идвала да го вижда. Все още е рано да се каже дали има генетични увреждания и аномалии, тъй като е много мъничко. Обикновено при кръвосмешения малформациите се появяват едва след първата годинка", заяви на свой ред пред "България Днес" шефката на дирекция "Социално подпомагане" - Велико Търново, Мая Пешева.
Социалната служителка разясни, че извергът, забременил собственото си дете, има богато криминално и съдебно минало. По думите на Пешева Йордан Ангелов е с влязла в сила ефективна присъда от 20 декември 2012 година, която излежава в Ловешкия затвор.
"Той е зад решетките по чл. 151 а. 1 - за изнасилване", заяви лаконично пред "България Днес" директорът на затвора в Ловеч г-н Марин Калчевски.
"Имаше периоди, в които мислех, че ще умрат от глад. Положението беше трагично. Бащата обираше помощите и двете сестри бяха обречени да гладуват в страховита мизерия. Докато беше жива баба им, се грижеше за тях, после жената почина и всичко излезе от контрол", разкрива още подробности кметицата на Водолей Антоанета Тодорова. Тя е категорична, че Десислава много страда от случилото се, въпреки че уж не е съвсем добре с главата.
"Нито аз, нито колегите ми знаем с подробности личните истории на бебетата, които са оставяни в дома. Нашата задача е единствено да се грижим за тях. В Дебелец настаняваме бебета от 3 дни до 4 годинки. От вас научавам, че на територията на социалното заведение има бебе с подобна потресаваща история!", разказа пред "България Днес" директорката на детския дом в Дебелец д-р Анелия Петкова.


Реклама

Проф. Иво Кременски: Бебето има генетични рискове


В резултат на случилото се събитие детето е подложено на много висок риск да развие някоя от известните 2500 генетични болести и хиляди други генетични предразположения. Това заяви специално за "България Днес" проф. Иво Кременски, национален здравен консултант по генетика и консултант към Националната генетична лаборатория.
Един от най-добрите генетици в цяла Европа посочи, че в конкретния случай е улеснена възможността бебето да унаследи с много висок риск един и същ засегнат ген за някоя от хилядите генетични болести и предразположения. Например, най-честите такива у нас са бета-таласемията (тежка "средиземноморска" анемия) и муковисцидозата.



Австриец потресе света


През 2008 година целият свят разбра за уникална по своята бруталност история в Австрия. Йозеф Фрицъл в продължение на близо 25 години е държал дъщеря си Елизабет заключена в мазе.
За всичките тези години след системни изнасилвания тя ражда от баща си седем деца. След годините на жестокости, тормоз и над 3000 изнасилвания Елизабет Фрицъл разказа подробно пред австрийските власти как била окована и с верига около корема, така че да няма никаква свобода. Комуникация между нея и баща й нямало, той просто идвал, изнасилвал я и я изоставял.
През 2009 г. Фрицъл бе осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Димана ДОЙЧИНОВА 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама