Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2097236 www.bgdnes.bg

5 "Оскар"-а полудяват в София

Три световноизвестни холивудски звезди с общо пет награди "Оскар" екранизират у нас един от най-хумористичните и леки разкази на култовия Едгар Алън По, иначе известен със слабостта си към мрачното и зловещото.
Майкъл Кейн и Бен Кингзли вече пристигнаха в столицата, за жалост Мел Гибсън няма да го видим - той е само продуцент, няма роля в лентата. Впрочем тя носи заглавието "Илайза Грейвс" и е базирана на "Системата на доктор Тар и професор Федър".
За разлика от другите творби на гения По, който се жени за 13-годишната си братовчедка, тук забавата е повсеместна. Сюжетът се върти около главния протагонист, който посещава клиника за душевноболни, разположена в южните части на Франция.
Обстановката е крайно приветлива, веднага се организира пищен обяд, на който разказвачът се запознава с двайсетина дами и мъже над и около 60-те години, които първоначално смята за част от пациентите. Директорът на хосписа обаче разкрива, че това са работниците - медицинските сестри и останалите вещи лица.
Всеки от тях разказва забавни случки със стари пациенти - за хора, които се мислят за пумпали, за бутилка шампанско, достолепна дама пък се мислела за петел и кукуригала без свян. Техните спомени са толкова подходящи за екранизиране, че става ясно защо точно този разказ е избран за филма.
Изведнъж залата, в която се намират героите, бива щурмувана от двайсетина подивели, оскотели мъже и няколко жени. Това обаче не са пациентите, а истинските медицински лица. Повече от месец те били държани в килия от пациентите, които от много свободия успели да ги похитят и надхитрят.
Докато нормалните, които изглеждат потресаващо, напират да влязат, в салона заема място кулминацията. Доскорошните вещи лица мигом полудяват и се започва кукуригане, въртят се като пумпал, пляскат с крила, чува се квакане на жаби - маските са свалени. За капак в цялата суматоха, в която и нашият протагонист отнася пердаха, оркестър бясно свири танцувална музика. Типична балканска сценка.
Превъзходната социална сатира на По обаче няма да бъде пресъздадена точно на екран. Сюжетът ще задълбае около една от по-младите героини, племенница на директора на клиниката.
Ако сценарият не е писан от пълен некадърник, има изгледи филмът да е над средното ниво на лентите, снимани у нас. Камерната сценография (действието се развива в една зала) и липсата на епични битки (поле, в което сме тотални невежи) са си пълен плюс. А присъствието на Кингзли и Кейн е повече от задоволително!
От българска страна ще има присъствие в актьорския екип - присъединява се Малин Кръстев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама