Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2099312 www.bgdnes.bg

Ученик измисли уред за откриване на рак

Лили АНГЕЛОВА

18-годишният ученик от частната немска гимназия "Ерих Кестнер" Любомир Янчев създаде алгоритъма на уред, който може да диагностицира рак, разслояване на аортата и т.н., научи "България Днес" от самия него. "Така е. Има един метод - имунохимия, чрез който се идентифицират различни антигени или антитела в човешката тъканна проба. Със сегашния ми ръководител Константин Делчев, още един мой колега и осем азиатски учени от Хирошимския университет до края на годината имаме шанса да пуснем на пазара този изкуствен интелект, като го докараме до нивото за пазара", сподели Любомир Янчев.
Освен че е отличен инструктор по таекуондо, 18-годишният ученик има и още открития, с които се гордее. "До края на този месец ще бъде готова за продажба иновацията ми - модерен иконом "Мелиса". Това е система за домашна автоматизацията, чрез която се управляват различни уреди и процеси по евтин начин. Дори в момента пиша алгоритъм, чрез който да изолирам излишните шумове, така че, като кажеш на лампата "включи се", да не се пусне печката например", обяснява изобретателят. На този етап той е създал и уебинтерфейс, от който посредством всеки компютър или телефон съответното устройство да се активира без проблем. За иновативната програма почна да се говори още в края на миналата година, когато Любо и партньорът му Христо Стоянов спечелиха националния конкурс "Млади таланти 2012", иницииран от Министерството на образованието, младежта и науката.
"Освен това аз не смятам, че трябва да пазя в тайна всичките си открития. За съм за споделянето си с другите", казва Любо.  Затова и всичките му проекти са безплатни, т.е. написаният за тях код е свободен за сваляне от интернет и всеки може да го види и промени.
Съвсем наскоро на младия изобретател му се наложило да напише есе. "Подадох документи за кандидатстване по проекта "1000 стипендии". Реших да пиша по темата "Ти виждаш и питаш защо, аз виждам, мечтая и питам защо не". И това ми стана лайтмотив", споделя Любо. Той е категоричен, че често хората около него смятали, че няма да успее с "Мелиса", както и с предпоследния му проект с kinect сензор - "Разпознаване на човешки дейности на база триизмерна реконструкция на скелета". "Но и в двата случая им показах, че когато искаш, нещата се получават лесно. Написах изкуствен интелект, с който сензорът разпознава движенията на човешкото тяло. И с него също спечелих няколко международни награди", доволен е Любо. "Един ден искам да помагам на младите хора, като инвестирам пари в тях. Смятам, че един необременен ум винаги е по-креативен и смел. Ето, мен не ме е страх от провал. От всичко можеш да се поучиш", мъдро разсъждава Янчев. Той е категоричен, че плановете му засега включват оставане в България, тъй като тук поне засега намирал поле за развитие. "А после може би ще уча софтуерно инженерство", надява се Любо, който в момента се изявява и като преподавател в голяма софтуерна фирма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама