Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2114292 www.bgdnes.bg

Чалгарки се надцакват в Америка

Иво АНГЕЛОВ


Америка е последната дестинация, от която родните чалга изпълнители се надяват да заработят допълнително и да натрият носа на конкуренцията. Макар всъщност да пеят по клубове и кръчми, фолкизпълнителите се бият в гърдите, че са организирали грандиозни концерти зад океана, а публиката се е избила да им ръкопляска. Нещо, което в повечето случаи е доста далеч от истината.

Поредната, която ще замине за Щатите, е фолкпевицата Малина. Тя ще тръгне за там през есента, научи "България Днес". Поредицата от концерти и програмата зад океана не са уточнени със сигурност, но изпълнителката вече е готова да покори страната на неограничените възможности.

Реклама

По същото време куфарите ще стяга и русенката Яница, която също ще забавлява с кръшните си парчета българските емигранти в САЩ. За дълго пътуване се гласи и Тони Дачева, която отсега е планирала да посрещне Нова година в държавата на бургерите, капитализма и бейзбола.

Несигурността на пътуванията им е не само заради организацията на събитията, но и заради издаването на визи. Гастролите им внимателно се проверяват в американското посолство, за да не се окаже, че официално отиват на туристическа разходка, а в същото време заработват пари по местните заведения. Най-популярните имена в жанра се изредиха да гостуват в САЩ. Преслава, Галена, Ивана, Емилия и Джена са само част от изпълнителките, които изнасяха концерти отвъд Атлантическия океан.

Същия късмет нямаше Деси Слава, която на два път получи откази за виза. И в двата случая не бяха дадени обяснения за отложените пътувания. Така Деси Слава пътува за последно до Щатите през 2001 г., когато бе в Чикаго и там се омъжи за бившия си съпруг Мишо.

От американската мисия у нас преди време решиха да обяснят ситуацията с пътуващите до Америка фолкпевици. "По принцип всеки артист, певец или друг вид изпълнител, който има намерение да изнася представления в САЩ, се нуждае от специална виза. Незаконно е професионални изпълнители да изнасят представления в САЩ с туристическа виза. Освен това, когато известни изпълнители кандидатстват за туристическа виза, ние им предоставяме списък с нещата, които не могат да извършват в САЩ с този тип виза. В повечето случаи те подписват и документ, удостоверяващ, че те са наясно с разпоредбите и нямат намерение да изнасят представления", казаха тогава от американското посолство в София.

"От началото на 2005 година всички изпълнители на музикална компания "Пайнер", които пътуват в САЩ дори само за 1 концерт, го правят с предварително уредена работна виза. Това съвсем лесно може да се провери и докаже", реагираха от "Пайнер".
Българските емигранти в САЩ разбиха още един мит. По техни думи изпълнителките не изнасят огромни концерти, а пеят в обикновени кръчми. Публиката пък не е многохилядна, а понякога певицата хваща микрофона пред едва 50-ина души. Пред българската аудитория обаче се поднася информация за успешни турнета с хиляди зрители. Българските емигранти се отпуснаха да говорят след скандалите покрай гостуването на Азис миналата година. Той закъсня за изявата си, пя на плейбек и си тръгна след няколко песни, въпреки че хората бяха платили десетки долари за билети.
Имало и много други комични ситуации, разказват българите зад граница. Концертът на Джена в Ню Йорк се състоял пред около 60 човека в босненска пицария, а 2 седмици по-рано в същия град Райна успяла да събере 250 души в зала. Следващия уикенд в Чикаго Джена дори не е пяла, защото не е имало на кого. Преди това Райна направила 4 участия в Чикаго - едно в зала за 500 души и 3 последователни в малка дискотека за по 160 човека. При Таня Боева пък било още по-драматачно - в едно от заведенията имало не повече от 20 души.

Другият странен момент при т.нар. турнета е, че някои от певиците спят не в хотели, а в къщите на българи, защото организаторите не могат да си позволят допълнителни средства за хотел.

Реклама

След завръщането в България обаче всичко се представя в съвсем друга светлина, а певиците разказват как не можели да се отърват от обожатели. Което доста често не отговаря на истината.

 

 

Ретро идоли заживяха зад океана

Ретро чалга изпълнители избраха да живеят в САЩ, вместо да продължават с кръшните ритми у нас.

Мая от дуета с Магапаса предпочете да работи като сервитьорка и танцьорка в чужбина, вместо да прави хитове за българските чалга любители. Около пребиваването й се носят легенди, но със сигурност тя няма желание да се връща в България, въпреки че тук остана да израства дъщеря й. Мая прекрати не само професионалната, но и интимната си връзка с Магапаса.

Ретро изпълнителят Коста Марков пък реши да се установи във Флорида с половинката си и развива частен бизнес. Той се прибирал в България само за да се види с близките си, но се случва често и те да пътуват дотам. Той обаче е запазил по-сериозна връзка с чалгата. При гостувания на певици в САЩ той не пропуска да се срещне с тях. Последно се видя с Татяна, а преди това му гостува и Галена. На последната дори подари емблематичната си песен "Искам да остана буден", която тя ремиксира и включи в последния си албум.

Реклама
Реклама
Реклама