Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2130519 www.bgdnes.bg

Ана Иванова: Няма да издам тайните на Джокович


 Ана Иванова е родена във Варна. Завършва публична администрация. През 2008 г. става "Мисис България Вселена", а година по-късно печели титлата "Мисис Вселена Европейски Съюз". От 8 години живее в Монако, където се впуска в бизнеса за недвижими имоти. Тя организира благотворителни инициативи на Лазурния бряг, заради които става почетен гражданин на Босолей. Кандидат е за общински съветник във Френска Ривиера. Съорганизатор е на престижния конкурс "Мистър Европа 2013" и има фондация за ненасилие над жени и деца. Майка е на две близначки.
- Здравейте, Ана. Завчера бяхте на среща в парламента на неправителствени организации за новия изборен кодекс в България. Какво обсъждахте с депутатите?
- Привет! Да, имах честта и възможността да присъствам на тези дебати. Обсъждахме основно мажоритарното гласуване и електронното гласуване за следващите избори да се промени в избирателния кодекс.
- От години работите и за ненасилието. Какви законодателни промени трябва да се направят, за да получат жертвите на насилие някаква защита у нас?
- Да, така е. Работя от години за това, но работя в графа жени и деца, пострадали при домашно насилие да започнат да говорят за това без да се страхуват и срамуват! Не се стремя да променям някакава точка в кодекса за това, но сега като се замисля в България май е належащо да се промени, знаейки как малценствата сключват брак на 14 години. Това не е ли педофилия? Защо се допуска в 21 век това?
- Какво показва европейският опит за закрила на жертвите от насилие?
- Там има домове за временно настаняване в други градове, има десетки офиси, където потърпевшите могат веднага да отидат и да получат първа медицинска помощ, закрила, храна, пари, дрехи и други грижи. Разбира се, има и червен телефон за жертвите, а и както знаете жената и детето в чужбина са под специална опека, а у нас те нямат никаква подкрепа.
- Кое ви насочи към тази социална, но доста актуална от десетилетия тематика - България е  първенец сред страните членки на ЕС по битово насилие?
- Тук ще бъда лаконична и ще дам пример с Нютон. Първият закон на Нютон гласи: "Всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние".
- От 8 години живеете в Монако. Какви са проблемите на българските граждани във Френската ривиера?
- Близо 10 000 българи, които живеят по целия Лазурен бряг, не могат да гласуват. По този повод неведнъж съм писала отворени писма до президента, премиера и Народното събрание. Но разбира се - нищо! И за тези 10 000 човека от  Лазурния бряг, който е на 600 км разстояние от посолството ни в Париж, не само вотът е проблем, проблем е и фактът, че няма кой да ги защити при необходимост, защото няма консулство!
- Занимавала сте се с продажби на недвижими имоти. Паднали ли са цените на имотите на Френската ривиера?
- В имотния пазар се забелязва спад на цените, но той е незначителен. но все пак понижаването се дължи най-вече на икономическите проблеми в световен мащаб.
- Отрязява ли се световната криза и в Монако?
- Като за Монако като че ли не особено!
-  Коя знаменитост от световна величина ви е съсед в Монако?
- Новак Джокович преди 3 години си купи апартамент в съседство до мен.
- Клипче с пищни негови псувни по време на мача му с нашия Гришо в Мадрид обиколи социалната мрежа наскоро. Буен съсед ли е световният номер едно тенисист?
- Мой дълг е да запазя добро съседско поведение, извинете ме, но нищо няма да изнасям пред медиите за него!
- Кои световни звезди виждате най-често да почиват в Монако?
- Постоянно виждам световноизвестни звезди. Много са, но едно ще ви кажа, и те са смъртни като нас неизвестните! Наскоро се сблъсках с актрисата моделка Виктория Силвстед, Victoria Silvstedt , дизайнерът Фабио Биаджоти. Нашият шахматист Веселин Топалов също често идва в Монако. наскоро Дженифър лопес пак почива при нас. Много са, наистина. Монако е желана и предпочитана дестинация на целия свят.
- Почетен гражданин сте на Босолей. С какво заслужихте тази чест?
- Истината е, че се гордея с този факт, но   но не мисля, че аз съм човекът, който трябва да даде определение на това с какво съм го заслужила.
- И все пак не всеки има честта да бъде почетен гражданин на Босолей!
- Така е, може би с постоянството си, креативноста, интегрирането ми в тази общност, десетките благотворителни мои начинания за една или друга кауза, и това което съм допренесла за града, ми донесоха престижното отличие.
- Ще кандидатствате за общински съветник във Френската Ривиера. Българското поданство не ви ли пречи?
- Аз не кандидатствам, а получих покана да стана общински съветник на Ривиерата. А относно поданството, аз имам френска лична карта и тя ми дава правото да гласувам и в случая да заемам и такава длъжност.
- Кога ще са изборите?
- Те ще са през март догодина, но предизборната кампания започва през септември 2013. 
- Какво искате да промените във Френската Ривиера като общински съветник?
- Силно казано е, че искам да променя нещо. Но определено ще се боря за равноправенство на българските емигранти и интегрирането им във Франция. Мечтая и да създам мост между Босолей и родната ми Варна, т.е. нещо като побратимяване на градовете. 
- Може ли малка България да постигне станадрт и стил на живот като малко Монако?
- Няма невъзможни неща, но като цяло съм песимист, защото все още у нас не виждам база за такава промяна.
- какво визирате като казвате база за промяна?
- Винаги съм твърдяла и ще продалжавам да твърдя, че една промяна във всяка една сфера започва от промяна в мисленето на хората! А нашата база на мисълта все още зрее и не е готова.
- Какво мислите за лабилната политическа ситуация в България?
- След 23 години търпеливост и никаква промяна в държавата, нормално е ситуацията да е лабилна.
- Подкрепяте ли протестите?
- Определено да. Дори много се забавиха тези протести, закъсняха с години.
- Защо според вас протестират хората?
- Защото имат потребност от промяна и искат нови лица, жадуват за прозрачност във всичко! А ние станахме като руснаците и тяхното нарицателно "Путин-Медведев и Медведев-Путин, само те във властта! И у нас все едни и същи лица в политиката.
- Докога според вас трябва да продължат протестите?
- Дотогава, докато народът получи това което иска!
- Съорганизатор сте на тазгодишния конкурс "Мистър Европа 2013". Какви са пикантериите от кухнята на конкурса?
- Да имах тази чест ! Но не ми се говори по темата, скандалите бяха много и доста грозни!
- Мечтаете ли да се приберете в България?
- Разбира се! Аз не познавам емигрант, който всеки път, когато се прибира в родината си за малко на почивка, носи в сърцето си и надеждата, че България се е променила и че би му дала това, което една чужда държава му дава! Но за жалост, България за по-амбициозните хора се явява мащеха, а не майка!
Венелина Иванова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама