Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2131344 www.bgdnes.bg

Лизането на клепача развива херпес и конюнктивит

"Лизане на очната ябълка" е едно от най-гнусните моди в Япония. Здравни експерти предупреждават, че допирът на езика с областта на очите може да увреди зрението или да предизвика заразния конюнктивит.

Докато някои тийнейджъри твърдят, че изпитват удоволствие от подобни ласки, те не се замислят за рисковете от инфекции и заболявания.

Освен че този тренд не е особено апетитен, той е и опасен, заключава очният лекар д-р Ерик Вьолфер. Той предупреждава: "Не трябва да се имитира "лизането на очната ябълка", защото от нашата уста попадат много бактерии и секрети върху очите. Докосването им с език раздразва високочувствителната кожичка на клепача и ѝ пренася зарази. Освен неприятните раздразнения идват и неподозирани възпаления. Езикът дори може да нарани кожата чрез пренос на остатъци от храната, останала в устата. Така може в очите да попаднат вируси на херпеса и да доведе до тежки инфекции".

Според любителите на "лизането на очната ябълка" заниманието е приятно, но специалистът смята, че болките са отвъд тези чувства - в дълбочина или на повърхността на кожата.

Симптомите са освен болки, зачервяване и сърбежи на очите, обяснява очният лекар, цитиран от немския вестник "Билд".

Реклама

Често възниква чувството, че в окото ни е попаднало чуждо тяло и клепачите се подуват. Образува се конюнктивит, който трябва да се лекува от офталмолог.

Конюнктивитът е много заразен, затова трябва да се третира с помощта на очния специалист.

Всяко нараняване причинява силни болки. "Дори малките частици, които попадат в окото, нараняват чувствителната повърхност.

Потърпевшите са чувствителни към светлината и виждат замъглено заради зачервяване и раздразнителност", казва още д-р Вьолфер.

Ако не се отиде на време при очен лекар, зрението може сериозно да се увреди. Стига се до язва на роговицата. А в много тежки случаи - и до задължителна трансплантация на роговицата на окото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама