Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2194018 www.bgdnes.bg

50 бона за Преслава

Иво АНГЕЛОВ

Фолкпевица №1 Преслава заработва около 50 000 лева на месец, показа проучване на "България Днес". Изпълнителката, която е сред най-търсените и високо заплатени певици в бранша, е безспорна лидерка по изкарани средства.

Според официалния ценоразпис на музикална компания "Пайнер", с който заведенията разполагат при ангажирането на изпълнителите, хонорарът на Преслава възлиза на 8000 лева. Сумата се заплаща за изпълнение в продължение на час и половина. Цената е без ДДС, така че реалното наемане на Преслава за участие струва на собствениците на дискотеките 9600 лева.

Реклама

Публична тайна е, че фолкизпълнителите имат подписани договори с продуцентите си, според които спечелените хонорари се делят в процентно отношение. По непотвърдена информация Преслава прибира половината сума, докато останалото е за "Пайнер". Броят на ангажиментите на чалгарката по заведенията из страната е различен всеки месец, но тя е несъмнено е най-търсената изпълнителка, като за месец почива едва няколко дни.
"Ако някоя поп певица, да не цитирам имена, я опнат на такъв режим като Преслава - по 25 участия на месец, няма да е жива! И така е вече 7 години, аз от толкова я познавам и гримирам", коментира личният й гримьор Кирил Чалъков, който е неотлъчно до нея. Така той разкри колко реално е натоварена многократната носителка на титлата "Певица на годината".

Сметката показва, че месечно изпълнителката заработва около 25 000 лева, като само половината от сумата остава за нея. Големите печалби за чалгаджиите обаче идват от бакшишите, които получават от клиентите на заведенията, където купонясват. Тези пари остават за самите изпълнители и остава мистерия дали се облагат с данъци.

"Преслава много добре знае как да предразположи клиентите на заведението да й дадат щедри бакшиши. Тя не просто умее да се забавлява с хората, но и изпълнява музикалните им предпочитания. Често се случва да й поръчат песен, която е на друга певица, но тя с радост я запява. Подпийналите клиенти са изключително щастливи и я засипват с банкноти. Не съм ставал свидетел някой да й дава по-малко от 50 лева. Най-често в ръцете й може да бъдат видени столевки", коментира собственик на култова чалготека. Така фолкпевицата взема допълнително от всяко свое участие по около 1000 лева, която сума може да варира нагоре и надолу.

Също доходоносен бизнес за попфолк изпълнителите са ангажиментите им по частни партита. Наемането на най-популярните имена в бранша, сред които е и Преслава, е скъпо удоволствие, което не може да си позволи всеки. Има неписано правило, че за частно парти хонорарът на изпълнителя се умножава по две. Така че възнаграждение на Преслава да пее на ушенце на някой мастит бизнесмен е оценено на 19 200 лева. Не бива да се пропуска моментът, че голяма част от изпълнителите познават гостите си и правят лична договорка за стойността на хонорара. Така че сумата може да бъде много по-ниска, както и да скочи няколко пъти в зависимост от събитието.

По подобен начин работят и голяма част от дискотеките в цялата страна, които предпочитат да сключат договори с "Пайнер" за постоянно наемане на техни изпълнители. В замяна на това от музикалната компания правят отстъпки, като хонорарите падат с по няколкостотин лева.

Сумарното изчисление на всички заработени пари от участия показва, че в силните си месеци Преслава е способна да припечелва по около 50 000 лева. Финансов резултат, с който не могат да се похвалят голяма част от нейните колежки, въпреки че също работят стабилно. Изпълнителите на "Пайнер" никога не получават парите на ръка, а заработеното в края на месеца им се превежда в банковите сметки.

Реклама

Доходите от хонорарите са всъщност средствата, чрез които фолкизпълнителите развиват кариерата си. Наемането на текстописци, записването на песен и заснемането на клип се финансират от самите певици. Точно по тази причина Преслава и компания не отказват участия, тъй като се изкарват отлични пари въпреки денонощното пътуване из страната и малкото часове сън. Наскоро този модел на работа беше разбит от Мария, която почти прекрати участията си. Тя се появява много рядко, и то в избрани от нея заведения, а за подпомагането на кариерата си разчита на огромните финансови възможности на приятеля си Христиан Гущеров.

 

Припечелва от матраци и дрехи

Преслава като едно от най-популярните лица на родния шоубизнес често е канена за участие в реклами, които й носят допълнителни доходи.

Певицата от години е рекламно лице на колекциите на модна къща, въпреки че досега все още не е дефилирала на подиума. Тя често използва тоалетите й за различни сценични изяви и за видеоклиповете си. Нейните колежки също предпочитат дрехите на точно тази модна къща.

Напоследък добричлийката стана и рекламно лице на матраци. Видеото показва натовареното всекидневие на изпълнителката и изтъква огромната нужда певицата да може да се наспива добре и да се буди отпочинала. От компанията производител дори са създали специален матрак с името "Планета". Продуктът е кръстен на едноименната фолктелевизия.

Реклама
Реклама
Реклама