Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2310951 www.bgdnes.bg

Пайнера гради блок с фонтани и лилии

Иво АНГЕЛОВ

"Категорично няма да бъдат строени звукозаписни студия на "Пайнер" в столичния жк "Младост". На терена ще бъде вдигнат жилищен комплекс, който ще носи името "Лилия". В него ще има фонтани и езера с водни лилии, а към всеки апартамент ще има подземно гаражно място, за да не се натоварва паркирането в района." Това заявиха пред "България Днес" от музикална компания "Пайнер" в отговор на вълната от недоволство, която се надигна срещу шефа на империята инж. Митко Димитров - Митко Пайнера. Жители на квартала се вдигнаха на протест срещу него, защото иска да строи сградата, а те от много време са превърнали мястото в място за игри на децата им.


"Инж. Димитров е купил терена преди 12 години, като още тогава този имот е бил предназначен за жилищно строителство. Не е маркиран като зелена площ. Кой частник би си купил парк, като инвестира огромна сума пари и само си го поддържа. Мястото, което е с площ 6 дка, дълги години е било изоставено, което е създало впечатление у хората, че е зелена площ. Това обаче не е безстопанствено място и самонастанилите се трябва да бъдат махнати", казаха още от попфолк компанията.
Според "Пайнер" се създава подобно напрежение, защото става въпрос за Митко Пайнера и около всяко негово действие има много шум. Хората, които протестират, са били подведени и от сайта на Столичната община, където теренът е отбелязан като зелена площ.

Реклама


Митко Пайнера се ангажира да не разрушава съществуващата детска площадка. Нещо повече, за своята сметка ще превърне изоставен терен наблизо в парк, който да бъде използвано от жителите на столичния квартал. "Хората ще гледат една хубава облагородена площ от техните тераси. Ще бъде много красиво", гарантира инж. Димитров.

 

"За съжаление от немалката ми практика в Столичната община това ми е първият случай, в който установяваме разлика между плана, който е качен на сайта, и плана, който е одобрен от Общинския съвет." Така главният архитект на София Петър Диков коментира недоразумението, при което теренът е отбелязан като зелена площ на сайта на кметството, а в действителност е предназначен за застрояване.
"Аз ще разбера кой е виновен за тази разлика. Човекът, който е допуснал това, ще си понесе наказанието", обеща Диков.


Жителите на квартала обаче не са доволни и имат намерението да заведат дело срещу Столична община за заблудата, в която са били въведени при приемането на плана на София през 2009 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама