Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2354553 www.bgdnes.bg

С русенско варено до Ливърпул

Борислав РАДОСЛАВОВ


Заклет фен на английския гранд "Ливърпул" от Самоков пропътува цяла Европа, за да посети мач на любимия си отбор. Делян Василев шашна семейството и приятелите си, тръгвайки на автостоп за града на "Бийтълс", за да види загубата на "червените" от "Саутхемптън" с 0:1.

"Имам голяма нужда от адреналин, пътешествия и нови контакти. Трябва да правя нещо лудо от време на време и когато си го наумя, никой не може да ме спре", започва разказа си пред "България Днес" 23-годишният мъж.

Реклама

Самоковецът сложил в раницата русенско варено, боб с наденица в консерва, дрехи, спален чувал, хапчета за глава и гърло, нож и кибрит и поел на път. Скандалът с родителите не спрял устрема му да направи нещо, което да помни цял живот.

За разлика от разтревоженото семейство приятелите на пътешественика приели с нескрит ентусиазъм лудата идея.

"Знаеха само двама-трима. Много ми се радваха", с усмивка споделя фенът.

До Австрия Делян сменил над 20 коли, автобуси и тирове. Пътувал ден и нощ, без умора и с любопитство към новото.

"Най-приятното ми преживяване беше, когато се качих при две новозеландки. Луди като мен. И те тръгнали да обикалят света, като Швейцария бе крайната им дестинация. Впечатлих ги, като демонстрирах познания за природата им, климата, столицата и големите градове. Беше страхотно. Иначе предимно мъже ми спираха", споделя самоковецът.

Чист късмет ентусиастът извадил на паркинг на магистрала край градчето Аугсбург след Мюнхен. Видял тираджия, който се канел да потегли.

"Отидох при него и го попитах на английски дали ще ме качи. Той ми се размаха да се разкарам, аз се обърнах и си тръгнах. Случайно обаче погледнах, че камионът е със старозагорска регистрация. Извадих от раницата българското знаме и го развях. Мъжът се зарадва и веднага ме прибра. Оказа се, че за мой късмет дори пътува за Англия", разказва въодушевено младият експериментатор.

Реклама

По дългия път двамата се заговорили и споделили най-съкровените си спомени и мисли за живота.

"В такива моменти се усеща абсолютна честност и неподправеност. Няма от кого и какво да криеш, а срещу теб няма опонент, който да злослови", продължава разказа си сърцатият мъж.

Пристигайки на Острова, Делян попаднал на таксиджия, който бил един от старите фенове на "Нотингам ФорестУ. Двамата се сприятелили за минути.

След това нашенецът се метнал в колата на друг островитянин, с когото също се заприказвали за футбол. Въодушевеният от историята на необичайната екскурзия англичанин откарал нашето момче директно на свещения за ливърпулци стадион "Анфийлд", като дори се отклонил от своя маршрут.

"Останах цяла седмица в Ливърпул. Спах в хостел за 12 паунда на вечер, което е нищо. Имах дори безплатна закуска и чай", обяснява Делян.

След мечтания престой в града на Бийтълс мъжът се върнал със самолет до София. Уморен, но щастлив от съчетаването на двете си страсти - пътешествията до нови кътчета и футбола.

"Не ми е за първи път. През миналата година бях четири дни в Сърбия, обиколих я цялата пак на автостоп. Отворен човек съм, обичам предизвикателствата и новите познанства. Нямам приятелка, иначе май нямаше да се реша", споделя в заключение Делян Василев.

Църква насред езеро

Най-силно впечатление на пътешественика направило езерото "Блед" в Словения, което е и една от най-големите туристически атракции на тази страна.

От едната му страна се издига впечатляващ замък, който е бил лятната резиденция на бившия югославски лидер Йосип Тито.

В самото езеро има остров, върху който е построена църква. И всичко това на фона на величествените Юлийски Алпи.

Реклама
Реклама
Реклама