Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/2659812 www.bgdnes.bg

Не мога да се наплача за Калата!

Снимки: Светослав КОШУТАНСКИ и Анелия НИКИФОРОВА

 Валя, жената на Георги Калоянчев:

"Още не мога да се наплача за него! Говоря му по цял ден в голямата ни къща, особено като остана сама и всички са на работа. Всеки ден му казвам на снимката "Добро утро" и "Лека нощ", а като тръгвам да пазарувам, казвам на некролога на вратата: "Отивам за малко навън", на връщане пак се отчитам. Сигурно нещо превъртам." Това сподели с насълзени очи 79-годишната съпруга на големия актьор Георги Калоянчев - Валя, година след смъртта му пред "България Днес".
Вчера в църквата "Свети Седмочисленици" бе прочетена заупокойна молитва на Калата пред семейството и приятелите му. Да си спомнят за големия актьор дойдоха шефът на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев, режисьорът Олег Ковачев, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Славчо Пеев и, разбира се, 91-годишната Стоянка Мутафова под ръка с дъщеря си Муки. "За него мога да кажа само едно: Министър Големанов - най-високото стъпало, по-нагоре е само небето! Краля на смеха, липсва ни на всички", с мъка сподели Христо Мутафчиев и прегърна жената на Калата - Валя. "Радвам се, че дойде, душичко, не си го забравил", разрида се 79-годишната съпруга на Калоянчев. Татяна Лолова също се втурна да успокоява вдовицата: "Недей така, бе мила, успокой се. Важното е, че златен човек е имало до теб, добър, разбран. Нали знаеш онова писмо на Маркес, че трябва да оценяваме онези мигове, в които дишаме и сме щастливи. Ето колко много неща сте направили заедно - деца, внуци, за тях мисли", утешаваше с прегръдка Таня Лолова жената на Калата. 
Думите на двете прекъсна започналата заупокойна молитва. Ивайло Калоянчев - синът на Калата, подаде стол на майка си да седне. До нея се настани и Христо Мутафчиев, а до тях със свещ в ръка бе застанал по-малкият внук на Калоянчев - Валентин. Преди време той се опита също да стане актьор като дядо си, дори ходеше на курсове при Любо Нейков. По-късно се отказа от идеята.
Малко преди да приключи церемонията, в църквата "Свети Седмочисленици" влезе Стоянка Мутафова под ръка с дъщеря си Муки. Двете запалиха свещ, а Стоянка седна отстрани с насълзени очи. На комедийната ни актриса никак не й си говореше. Само бършеше очи със салфетки.
"Виж колко му е хубава снимката", каза Валя на Татяна Лолова. Преди четири години жената на Иво му я донесе в прекрасна рамка. Много се хареса. И нея сложихме на плочата му, когато си отиде от този свят", каза тъжно на колежката на Калата съпругата му.
Валя Калоянчева никога не е работила. Искала да става актриса, но заради семейството с Калата се отказала от тази своя мечта. "Той ми казваше - твоите 100 лева заплата не са ми необходими. Искаше, като се прибере вкъщи, да му е сготвено и нагласено всичко. И така ни мина животът - постоянно се грижех за него."
Георги и Валя се запознават, когато тя е на 19 г., а той на 28. Първата им среща е в Народния театър "Иван Вазов". "Аз бях студентка и участвах в масовите сцени в театъра, а той по това време беше млад актьор. Все надничаше в гримьорната ни. Не съм учила в НАТФИЗ, но много исках да стана актриса. Все пак избрах семейството и живота с него пред собствената си кариера", казва жената, споделила сетния дъх на един от големите актьори на българското кино и театър Георги Калоянчев - Валя Калоянчева.

Валя Калоянчева:
Още ми е като жив!

- Г-жо Калоянчева, сънувате ли още съпруга си?
- Още ми е като жив, макар че почти през ден ходя на гроба му. Но продължавам да си говоря с него по цял ден. Понякога се чудя дали нещо не превъртам.
- 59 години живяхте заедно в добро и лошо.
- Да. Заедно сме били във всичко и затова ми е толкова тежко. Живота си подчиних на неговия, но не съжалявам. Трудно ми е, макар че децата се грижат постоянно за мен и не са ме оставили.
- Колегите му не го забравиха.
- Така е. Благодаря им.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама