Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/3215370 www.bgdnes.bg

Талибанка превзема подиумите

Афганистанско момиче преживява невероятна одисея, преди да достигне свотовните модни подиуми. Зохре Есмаели днес живее в Германия, участва в дефилета в Париж, Лондон и Ню Йорк, макар че се ражда в Кабул, а животът й се очертава еднообразен и тежък като на милиони мюсюлмански жени, разказва вестник "Билд".
Зохре се появява на бял свят в афганистанската столица през 1986 г. Когато е на 2 години, майка й загива при катастрофа, а баща й се жени за втори път. "Повечето време от детството ми прекарвах в страх", споделя красавицата, избягала от талибанския ад.
Зохре от малка носи пълно покривало на тялото - бурка. Веднъж пред очите й налагат с камшик нейна братовчедка, защото си позволила да си лакира ноктите. Друг път вижда как на улицата пребиват до смърт с камъни млада жена, напуснала мъжа си.
На 12 г. е трябвало да се омъжи, но баща й Науаб решава друго. Заедно с трите си деца и жена си тръгва да бяга към Европа. Разпродава всичко, което има, и плаща няколко хиляди долара на руски каналджии. Пътуването продължава 6 месеца, бежанците минават над 10 хил. км през 13 държави, докато стигнат Германия. На словашката граница Зохре за малко не се удавя, докато преодоляват река.
В Касел момичето се хваща да работи като сервитьорка и обща работничка в кръчма. Заради вежливостта и старанието й получава добри бакшиши, с които после успява да финансира началото на модната си кариера.
Късметът я спохожда в магазин за дрехи. Там я вижда моделка, участвала в местен конкурс за красота. Дава й телефона на фотограф, издирващ нови лица. И така някогашното момиче с бурка открива света на блясъка и славата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама