Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/3539182 www.bgdnes.bg

250 бона дал Киряков на селски отбор

"Бях наивен и вярвах на хора, които не го заслужават. Каквото и да съм си причинил, сам съм си виновен. Поучих се от грешките и в бъдеще няма да ги повторя."
Това каза Илиян Киряков пред "България Днес" в първото си интервю след завръщането си в родината през есента на миналата година. Кирячето, един от четвъртите в света, прекара дълги години в Кипър, където животът му съвсем не бил като на футболна звезда. Новините за него, които достигаха до България, бяха откъслечни и разкрасени от различни клюки и слухове. Говореше, се че след като пропилял всички пари, спечелени от футбола, Илиян изпаднал дотам, че късал билетчета за плажа в кипърски курорт. Самият той дума не обелваше за жестоките игри на съдбата в неговия живот. До момента, когато влезе в риалити шоуто "Къртицата".
"Вярно е, че по едно време станах разпоредител на плажа и проверявах билетите на туристите - изплака болката си бившият футболист. - Но най-тежко ми беше от предателството на Христо Стоичков. Това беше много тежък удар за мен. Ицо не ме поглеждаше, дори ме подминаваше. На никого не пожелавам такава съдба. Възход и падение! Поне имам спомени, някои нямат и това."
Спомените на Киряков не са само добри. След като се отказва от футбола, той работи в родния си клуб "Етър", откъдето напуска след скандал през 2003 г.
"Край, повече никакъв български футбол - заявява той след раздялата си с шефски пост в клуба от Велико Търново. - Работата ми в родината ми донесе само болка и огорчение. Завръщането ми в България се оказа една голяма грешка."
Кирячето се оказва напълно неподготвен за живот в джунглата на безкрайния ни преход към демокрация. Той игра за няколко отбора в чужбина и остави отлични впечатления с изявите си в шотландския "Абърдийн". В годините, когато е на върха на славата си, рижият футболист харчи с широки пръсти. Веднъж дарява голяма сума за отбора на село Лесичери, което изумява тогавашния кмет Митко Митрев. Селският първенец звъни в редакцията на вестник "Спорт", за да се похвали.
"Току-що при мен влезе бащата на Илиян - Иван Киряков, наш съселянин, лудо влюбен във футбола - започва разказа си Митрев. - Иван 18 години беше активен футболист. Той ме уведоми, че синът му Илиян е решил да се притече на помощ на футболен клуб "Лесичери", като му дарява сумата от 250 000 лева. Погледнах го, а той ми подава голям пакет от пачки с банкноти... общо 250 хилядарки. Моля ви, нека цяла България узнае за големия човешки жест на Илиян Киряков."

По това време рижият футболист е на върха на славата си. Станал е шампион на България през 1991 г. с "Етър" и вече има опит в испанското първенство. Веднага след триумфа с "виолетовите" "Ла Коруня" го привлича срещу 350 000 долара за "Етър". Това е отлична трансферна сума за онези години. В Испания вече се подвизава Христо Стоичков, който запознава Кирячето със самия Йохан Кройф. Летящият холандец тогава е треньор на "Барселона" и налива основите на първия дрийм тим в Каталуня.
Ицо и Киряков са първи приятели. На лагерите на националния отбор винаги са в една стая. Това подхранва клюките, че мястото на Илиян в тима се гарантира от тартора Стоичков. Христо се държи покровителствено спрямо своя другар. На майтап пуска слухове, че съквартирантът му хърка като мечка през нощта и не го оставя да мигне. Но славата преминава бързо за Кирячето. Отказва се от футбола и наивно се оставя да бъде измамен в няколко бизнес начинания. "Всичко, което пробвах, удари на камък и затова спрях", признава Киряков. Сега отново е в родния си клуб "Етър" и работи с млади таланти срещу скромно възнаграждение. "Реших пак да бъда около футбола - казва Илиян. - Искам да се занимавам с това, в което се чувствам силен."

Гащи с Флинтстоун

Илиян Киряков реши да разкрие още една от тайните на четвъртите в света в интервю за "24 часа" в края на миналата година.

"Със Стоичков имахме боксерки с анимационния герой Фред Флинтстоун. Слагахме ги на мачовете за кадем", разкри защитникът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама