Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4296205 www.bgdnes.bg

Продуцентът Нико Тупарев: "ВИП брадър" е провокация

Кой е той?

Нико Тупарев и компанията му "Олд скул" направиха първото риалити шоу у нас - "Биг брадър". Сега предстои 13-ият сезон на предаването, в който влизат прочути личности - "ВИП брадър". Тупарев е продуцент на още много риалити формати - "Островът на изкушенията", "Хванати в изневяра", "ВИП Данс", "Дансинг старс", както и на кулинарните предавания на Ути Бъчваров по БНТ. Живее с приятелката си Екатерина Попова, с която имат син Тома, на 6 години.

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Тупарев, започва новият сезон на едно от най-гледаните риалити шоута "ВИП брадър". На какъв принцип този път избирахте участниците?
- Изборът на участници е миксиран. За този сезон, посветен на соца, както вече се разбра, имахме идея да включим както по-възрастни известни личности, така и млади, за да го има противопоставянето между поколенията. Но не това е най-важното. Важното е хората, които влизат, да са екстровертни, любопитни, да говорят и да предизвикат интереса. Искаме да покажем на обществото, че да си искрен, да изказваш мнение, дори да си краен, никак не е лошо. Напротив. Това създава дебати и в тях се ражда истината. "ВИП брадър" е провокация към звездите, които ще влязат вътре, и провокация към хората, които са забравили какво е било през соца. Или никога не са знаели достатъчно за него.

Реклама

- Вие бихте ли влезли в шоуто?
- Разбира се, но имам лични подбуди да не го правя. Иначе имаме идея от екипа, когато ни остане повечко време, да се съберем с всички, които правим предаването, да си направим един собствен "Биг брадър", защото чрез него човек много научава за себе си. Това предаване както е за другите, така е много полезно за всеки, който влиза вътре. Защото най-често се оказва, че хората не се познаваме, пък камо ли другите около нас.

- Вие като популярен човек познавате ли се?
- Всеки човек си изгражда някаква вътрешна стена и повече се ориентира "навън", отколкото навътре в себе си. За мен в предаването например е по-важно тези, които влизат вътре, какви са като хора. Защото е интересно да разкрием как се държи един популярен мъж на 50 години или една жена на същата възраст например с непознати по-млади хора. Техните действия са ни важни, а не това, че те са популярни.

- "ВИП брадър" ли е най-малко рисковото предаване, което правите?
- Всеки сезон е рисков за всяко шоу, защото е огромен проект, но изборът на тема и звездите, които ще влязат този сезон, намаляват този риск. 13-и сезон е да, но аз не съм фаталист.

- В този сезон едно от големите оживления, които предизвиква, е темата за социализма. Как стигнахте до нея?
- Темата социализъм дойде на два етапа, както вече споменахме. Първият етап е Оруел, който по някакъв начин е идеологът на "Биг брадър" с романа си "1984". Той е написан през 1948 г. като антиутопия, но на практика ние преживяхме 1984-а и от заглавието на книгата вече са минали 30 години. Тази годишнина ни се стори малко елитарна. Идеята обаче вече ни беше харесала и намерихме по-правилната дата - 9 септември 1944 г. Така че сега ще честваме 70 години от условния старт на социализма в България. Реално за нас темата соц е любопитна по много причини. Първо, защото дебатът не е приключил още, и, второ - хората продължават да живеят с носталгията.

- Имате теза, че преходът у нас ще свърши, когато умрат хората от него, защо?
- Факторите, за добро или лошо, за съжаление повече за лошо, които са направлявали прехода, още не са си отишли. Те са в силата си. Смятам, че преходът позволи на едно поколение да изземе функциите на следващото поколение - на нашето, и за това се удължи животът на предишното поколение. Но пък ме радва фактът, че следващото поколение няма да се бави с промените. Защото истината е, че едни хора вече са ментори много дълго време. А млади ментори няма. Сега в предаването ние ще се опитаме да наложим някои лица от нашето поколение в т.нар. ни домсъвет. Това са хора като Маги Халваджиян, с когото работя перфектно, с Венета Райкова, която също е успешен водещ. В един момент трябва да дойде поколение, което не гони хората до дупка. Защото няма вечни врагове. Всеки има своята гледна точка и тя за него си е правилна.

- Да, вие сте пример за разбирателство с Маги Халваджиян, който също е успешен продуцент.
- Така е и така трябва да бъде. Аз стискам палци на неговия проект, той участва в моя.

Реклама

- Добре, но хората, които до момента ни управляваха, ли са виновни, че още сме на този хал?
- Всички сме виновни. Те са виновни, че не са ни помогнали. А и никой не се е извинил за всичко лошо, което се е случило на нашия народ. Цялото това кръстосване на партии за мен не трябва да го има. И, разбира се, смятам, че на българския народ най-големият му длъжник е църквата. Тя е тази, която трябва да възпитава ценностите с помощта и на родителите. Но има и друго. В момента липсват лидери. Хора с личен пример. И трябва да спрем с оправданията. Масата ще се обърне, но само чрез примера на един достатъчно силен лидер.

- Дайте пример.
- Например Борисов е такъв пример. Той ще има изключителен исторически шанс, ако успее да преодолее старите си грешки и промени нещата към по-добро за нас. Защото генералната му линия е правилна, но имаше издънки в малките неща. И доста от хората забелязваха точно тези малки неща. А генералното е важното, посоката да е правилната.

- Вие бихте ли участвали в политиката?
- Смятам, че човек трябва да го направи, когато е готов да сложи личното на заден план. Аз все още не съм готов.

- Ще гласуват ли участниците в предаването?
- Да, ще ги извадим от къщата. Те ще са единствените неповлияни от предизборна кампания. Предвидили сме и виртуални срещи с истинските лидери на партии и те ще им задават въпроси.

- Какви още неща от соца ще има в шоуто?
- Мисиите ще са свързани с онова време по някакъв начин. По-различни ще бъдат лайфовете. Там ще има постоянни коментатори, които ще бъдат професионалисти в гледането и анализатори на събитията в къщата. Лайфовете ще бъдат дълги.

- Какви ще са участниците?
- 16 души - 9 жени и 7 мъже. Жените ще имат превес, защото от времето на социализма е все така. Това съотношение се получава след Втората световна война.

- А ще провокирате ли зрителите с определени мисии, които засягат морала по времето на соца например?
- Разбирането за морал за всеки е различно. Защото за някои той е просто "показност". Вярно е, че всяко нещо има и хубавите, и лошите страни. Да, личността беше потъпкана, но децата играеха на улицата, възрастните хора не ровеха по кофите и това не можем да го премълчим. Номерът е сега, по времето на капитализма, нещата да се обърнат - да няма просещи по улицата и децата да имат спокойно детство. В социализма това не се получи - активните хора да бъдат щастливи и свободни. И трябва да се започне с вдигане на стандарта на хората.

- Казвате, че сте десен човек с ляв уклон с течение на възрастта, защо?
- Ами по-скоро либерал съм. В левия уклон има центризъм. Смятам, че обществото трябва да подкрепя личностите, защото те са тези, които ще го променят към добро.

- Хепи соц ли ще бъде "ВИП брадър"?
- Ще бъде предаване, в което ще провокираме хората да си задават въпроси и да си отговарят.

- На същия ден, когато започва предаването - 15 септември, синът ви Тома тръгва в първи клас?
- Ооо, да (смее се). Иска ми се той да си намери сам пътя в живота. Аз като родител само ще го подкрепям и няма да му слагам рамки. Което, повярвайте, също не е никак лесно.

Реклама
Реклама
Реклама