Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4386351 www.bgdnes.bg

"Хъшове"-те пеят и плачат в памет на Чочо

Лили АНГЕЛОВА

"Да живее България!", дружно извикаха "Хъшове"-те на режисьора Сашо Морфов по повод 10 години от началото на спектакъла в Народния театър "Иван Вазов". С тях още 800 души в пълната зала викаха и пяха на поредното, но необикновено представление.

През 2004-а на същото място, по същото време се случи премиерата на спектакъла по повестта "Немили недраги" на Иван Вазов. Тогава на предпремиерата бяха дошли ученици - в онези времена в столичните гимназии все още имаше учители, които настояваха тийнейджърите да посещават храмовете на Мелпомена. После хората от Народния разправяха, че в продължение на 150 минути дъхът и емоциите на децата са били общи с тези на артистите от сцената. Няма съмнение, че момчетата и момичетата са усетили - точно в този момент и точно заради "Хъшове" - какво е да си част от България. Усетили са истината, която, уви, няма нищо общо с часовете по история.
"Хъшове" се роди благодарение на чистия дух на хората, които ги направиха", каза приживе Чочо Попйорданов, един от водещите изпълнители в постановката.

Реклама

"Човек трябва да премине през болката на отчуждението, през болката на самотата, за да изпита... Носталгия не е точната дума. Може би да изпита болката по изгубения рай", мотивира Морфов мисията "Хъшове". Двама от тях може би вече са щастливи там - Чочо и Ники Костадинов. Те са на небето. Именно тях колегите изпратиха мълчаливо със сведена глава на 22 октомври вечерта в Народния.

"Да си хъш е съдба, независимо от времето, в което живееш, и мястото, в което си роден. Хъшът е човек, който върви против течението. Противопоставя се на всичко, което иска да подчини неговия дух" - това беше и остава философията на Чочо и на Сашо. Това не е сблъсък на отделни характери. Това е сблъсък между човека и съдбата", каза още преди самата постановка режисьорът на трупата Александър Морфов.

Юбилейното представление на "Хъшове" е част от поредицата събития, с които Народният театър отбелязва своята 110-годишнина. Именно "Хъшове" е представлението, с което театърът е отворил врати за първи път.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама