Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4392423 www.bgdnes.bg

Евтим Евтимов: Дано с Тончо Русев преживеем зимата

Лили АНГЕЛОВА

"Стигайки моите години, разбираш, че няма от какво да те е страх. Човек като мен вече е подчинен единствено на небесната канцелария. А там каквото е записано и каквото ми кажат, това ще стане."

Така изля душата си големият ни поет Евтим Евтимов, който навърши вчера 81 години.
"Зная, че журналистите ме кръстихте „живата легенда на любовната лирика“. И много бих се радвал това да е така. Но честно да си кажа, предпочитам да съм жив, а не легенда", смее се бащата на песента "Горчиво вино".
81-годишният поет се радва на честитки от сутринта, но най-голям приятел му остава Тончо Русев.

Реклама

"Нещо напоследък се изпоразболяхме и двамата. Преди се разхождахме, спираха ни хора, говорехме с тях. Сега се надявам с Тончо да преживеем зимата. Мога да ви разкажа една обща наша история. Веднъж сляпа жена помоли Тончо да й помогне да пресече на светофара. Като чу гласа му, веднага го позна - слушала го по радиото. Ето това е признание. А когато него го уволниха за това, че се осмели да каже на Тодор Живков: "Лъжат ви - песните от фестивала "Ален мак" не струват", нито един от тези, които го хвалиха, не се опита да му помогне. Направиха го само Орлин Орлинов и Евстати Бурнаски, като го взеха в групата на културните дейци към Централния дом на армията. И затова се радвам на приятелството си Тончо. То продължава и досега. Защото съм работил с много композитори, но с него винаги са ни свързвали истински отношения. И ето, вече 30 години сме приятели. А огорченията, те са много. И не се мерят на кантар, а на сърце", обясни пред "България Днес" големият ни композитор Евтим Евтимов.

Поетът се радва и на друго признание - от човек, на когото също дължи много - певеца Веселин Маринов, изпял големите му хитове. "Ооо, Веско на всеки рожден ден е първият, който ми честити. За Лили Иванова ли ме питате? Ама досега не ми се е обадила да ме поздрави", казва Евтимов.
Само преди месец поетът прекара повече от два месеца в болница. Мъчеше го постоянна висока температура, а изследванията му показваха, че в тялото няма проблем.

"Закъсах го изведнъж и изпих поне шест антибиотика. Нямам точна диагноза, но сега съм по-добре. После почнахме да се шегуваме с жена ми, че ако ям пържолки и пия червено вино повече, със сигурност ще повиша нивото на желязото и без лекарства", казва с чувство за хумор Евтимов.

Живата БГ легенда на писаното слово продължава да живее с третата си жена Романьола Мирославова, която е до него от години и е с 10 лета по-млада. "Не мога да се оплача. Три пъти съм се женил, винаги съм сполучвал. Първата ми роди син - Венко Евтимов. Втората е Петя Йорданова, която почина. Третата е жива и здрава, при мен е. Помага ми, гледа ме", разказа Евтимов. Творецът на най-хубавите любовни песни обясни още, че винаги ще вярва на най-силното чувство - любовта. Благодарение на нея е написал най-хубавата си поезия. "Най-голямата любов, поне за мен, е несбъднатата любов. Тази, която човек не е смачкал, на която не се е скарал, която не е обидил", призна поетът.

Сред златните хитове по негови строфи са "Високо" и "Протегнах две ръце да те прегърна" на ФСБ, "Горчиво вино" и "Ти си любовта" на Веселин Маринов, "Ако ти си отидеш за миг" на "Импулс", "Грешница на любовта" на Лили Иванова, "Обич за обич", изпята в десетки версии.

Реклама
Реклама
Реклама