Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4408547 www.bgdnes.bg

Петя Буюклиева: Данчето и Лили са несравними

КОЯ Е ТЯ

Цялото й име е Петя Костадинова Буюклиева-Никифорова. Родена е на 24 юни 1959 г. в Асеновград. Завършва музикалното училище в Пловдив със специалност пиано, а след това и Музикалната академия - естраден отдел. Една от първите й изяви е на Софийската джаз среща през 1980 г. А от 1981 г. е солистка на оркестър "София", Биг-бенда на БНР и ДДинамит брас бендУ. През 1986 г. грабва голямата награда на "Златният Орфей". Има още десетки музикални отличия. Женена е, има син.

Венелина ИВАНОВА

- Отличавате се с екстравагантната си прическа с цветни кичури в косите, а сега сте и блондинка. Това ваша запазена марка ли е?
- Наскоро си дадох сметка, че всичките си големи награди съм печелила като блондинка. И ето, боядисах се руса и получих двете награди на "София сонг". Русият цвят ми носи успех (смее се). Понякога използвам и различни весели кичури според цвета на тоалета ми.

Реклама

- Винаги ли сте с безупречна визия на улицата?
- Винаги. За мен това е закон, защото, ако си позволиш да си неглиже, със сигурност ще разочароваш хората. Затова трябва да сме винаги безупречни. Моето хоби е да съм артистична и различна, освен че имам различен глас.

- Следите ли "ВИП брадър"?
- Да, това е риалитито с най-висок рейтинг в момента.

- Кой ви е любимец?
- Ели Гигова ми е много симпатична, изключително мило момиче е, въпреки че всеки един от участниците си има някакъв чар.

- Предизвиква ли някой от участниците антипатия у вас?
- Не, всички са влезли в къщата да играят и го правят. Вярно е, че на някои от тях нервите не им издържат, но аз не толерирам грубия език, особено пък агресията. Подозирам обаче, че някои от тях няма да се поздравяват на улицата, след като излязат, такива неща си наговориха. Но не мисля, че те са представителна извадка на ВИП-а в България, като изключвам Йорданка Христова.

- Според вас коя от двете изпълнителки - Йорданка Христова или Лили Иванова, е най-голямата естрадна звезда на България?
- Вижте, те двете се несравними, различни са и са огромни звезди. Защо в България постоянно подреждаме стълбици и търсим кой е номер едно? В Америка си имат и Уитни Хюстън, и Майкъл Джексън и всеки от тях си има своето място и никой не ги подрежда по стълбиците. Аз съм против това категоризиране.

- Наистина ли конкурсът "Бургас и морето" е бил нагласен?
- Първо искам да кажа дай Боже повече такива кметове като кмета на Бургас, който дава пари за музика и за такива конкурси. Относно въпроса ви - наскоро 20 текстописци, композитори и творци написахме писмо, в което искаме да бъдат извадени точките от гласуването на журито, за да видим истината. Аз например съм сигурна, че Митко Щерев е гласувал за дуетната си половинка Илия Ангелов. До момента 3 от общо 11 или 12 участници в журито са отговорили, че нямат против точките им да бъдат оповестени. Другите обаче се ослушват. Ако не позволят да се види кой за кого е гласувал, значи ще скрият нечистата си съвест. Време е този конкурс да стане прозрачен, да носиш отговорността за своето решение и ако, не дай си Боже, си пристрастен, залата ще те освирка. Никого не искам да обидя, но е време "Бургас и морето" да смени регламента си. И още нещо, по начина, по който свири оркестърът "Горещ пясък", аз си направих заключението кой ще бъде победител на конкурса.

Реклама

- Свирят различно за различните изпълнители ли?
- Ами да, те се раздават за своите бургаски изпълнители и свирнята им е различна за победителите, преди още да са станали победители. Аз съм изпълнителят с най-много от всичките ми колеги награди, журирала съм на световни музикални конкурси и съм напълно наясно със стратегиите на конкурсите.

- Кой е най-високият ви хонорар?
- През 1990 г. една руска фирма ми правеше киноклипове за половин милион рубли, целият "Калинински проспект" беше с гигантски мои билбордове 10 на 18 метра. Всичко е въпрос на реклама - направиха ме толкова популярна, че не можех да ходя спокойно по улиците, постоянно ми искаха автограф. Направих над 400 концерта. Но заради перестройката и смяната на режима всичко приключи там.

- И все пак какъв е най-големият хонорар, който сте получавала?
- Не мога да кажа, а пък и е излишно да се връщам толкова назад. Това е минало. Истината е, че руската публика е уникална, фирмата дори ми бе предложила договор за 15 години, аз съм обиколила цяла Русия, но всичко е минало. Също така в Холивуд в Лос Анджелис през 1998 г. взех 2 награди - "Гран при за уникален глас" на световния шампионат в поп и рок категория и Златен медал пак от Холивуд. Стартът ми обаче бе през 1986 г. със "Златният Орфей". Имам и златни медали от музикални първенства в Куба, 4-5 на брой са. Истината е, че аз бях състезателният кон на България.

- Пеете ли благотворително?
- Благотворителността е моята кауза. През 2002 г. майка ми загина в нелепа катастрофа и оттогава постоянно пея за събиране не средства за светофари, легнали полицаи, за пострадали при пътни произшествия. Моето мото е - ако можеш да помогнеш, помогни.

- Синът ви Тони, който следва в Германия, още ли пее?
- Аз съм много горда и щастлива майка с прекрасен син. Той учи химия и биотехнологии в американски университет в Германия, а отскоро професорът му го е взел за асистент, макар да е едва втори курс. Междувременно е завършил албума си, който включва 13 парчета алтернативен рок и като се прибере, ще го издадем. Той завърши Американския колеж с 2 специални награди - за принос и "Артистичен идол" на Американския колеж.

- Харесвате ли младите изпълнители като Криско, Мария Илиева?
- Криско ми е приятел, много сладко и честно момче. Той беше мой кулинарен фен, даже в риалитито се скара с Кичка Бодурова за парче от моята лазаня.

- Харесвате ли песните му?
- Криско е на гребена на вълната и прави това, което се продава. Текстовете му са малко повече цинични, но той е наблегнал повече на бързото правене на пари.

- С Кичка Бодурова имате ли конфликт?
- С нея много се смеем на всички жълти измислици за враждата ни. Още не бяхме влезли с нея в "Академията", а вече пишеха за нас как се караме за легла там. Разберете, музика се прави с любов, не с омраза.

- Догодина празнувате 35 години на сцената. Какво планирате?
- Първо ще направя турне в големите градове на България. Разбира се, ще имам и концерт в НДК. Мислех да е тази година, но заради избори и политически кризи го отложих за догодина. Ще издам още един албум, който този път ще е двоен, защото не мога в един да събера всичките си най-добри песни за 35 години творчество. Освен това се подготвям с много интересно шоу, защото за мен не само песните, но и визията ми е важна.

Реклама
Реклама
Реклама