Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4443757 www.bgdnes.bg

Бащата на пианистите Хасан и Ибрахим: Италианската мафияни отне победата

КОЙ Е ТОЙ

Дениз Игнатов е баща на талантливите пианисти Хасан и Ибрахим. 10-годишните близнаци се явиха на детската "Евровизия" заедно с певицата Крисия и завършиха на второ място. Момчетата свирят на пиано едва от три години, но вече имат редица български и международни награди. Лауреати са на няколко национални клавирни конкурса, сред които "Панчо Владигеров", "Димитър Ненов" и "Светослав Обретенов", както и на международни конкурси, сред които "Франц Шуберт", "Лист - Барток - Лигети" и други.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Игнатов, синовете ви заедно с Крисия постигнаха огромен успех, като се класираха на второ място на детската "Евровизия". Кои са следващите върхове, които Хасан и Ибрахим ще атакуват?
- Те са си класици и ще продължат да свирят класическа музика. На първо време поне до Нова година искам да си починат. След това ще им направя конкурсен календар за 2015 година. Ще преценим на кои си струва да се явят.

Реклама

- Имат ли проблем с отсъствията от училище?
- Много учебен материал се изпуска. Те обаче успяват да наваксат и нямат проблеми с това. Да не забравяме, че вече са в пети клас и материалът започва да става по-труден. Докато другите деца си почиват през декември, те ще наваксват. Те са си ученолюбиви и нямат проблеми в това отношение. И двамата са пълни отличници.

- Доста емоции се събраха напоследък на Хасан и Ибрахим. Чувстват ли се преуморени?
- Те никога не са казвали, че са уморени. Като се наспят, и всичко се оправя. При тях няма умора и постоянно искат да работят, работохолици са. Искат да вървят само нагоре, но има още много неща, които предстои да покорим. Живот и здраве, до 15-годишна възраст Хасан и Ибрахим трябва да станат най-добрите в света. Нека това се запомни. Казвам го сега - ако Бог ни даде здраве, до тази възраст момчетата ми ще са най-добрите пианисти в света.

- За този успех освен талант и работа е необходимо и сериозно финансиране. Ще намерите ли средства, за да сбъднете мечтите им?
- За тях е важно да имат един качествен роял, за другото нямат проблеми. Децата ми вече са стигнали на световно ниво и имат нужда от инструмент на световно ниво. Вкъщи имаме две пиана, които са счупени и постоянно ги ремонтираме. С тях децата се изтормозиха. На счупените пиана Хасан и Ибрахим се подготвяха за участието си на "Евровизия". Въпреки условията успяха да се преборят за голям успех и победа. Аз вярвам в българските политици, въпреки че много хора не вярват. Вярвам, че нашата държава ще ни помогне, защото успяхме да зарадваме целия народ. Вярвам, че никой няма да спре мечтите на дечицата ми да бъдат осъществени. Нещата ще се случват, вярвам.

- Има ли нещо вярно в появилите се публикации, че за второто място на "Евровизия" сте получили голям хонорар?
- Няма такива неща като хонорари и никога не е ставало въпрос. Не знам откъде се появяват такива информации и кой си позволява да говори подобни неща. Ние го направихме, за да се радва целият народ и всички, които ни обичат. Нямаме никакви договорки за плащане. Всички са доволни, ние също сме много доволни от представянето. За пари не сме говорили и няма и да говорим.

- Как посрещнаха българските таланти в Малта?
- Те бяха супер организирани и много топло ни посрещнаха. Ние бяхме от първите, които пристигнахме, и настаняването беше отлично. Обслужването също беше на много високо ниво. Усетих, че хората проявяват много топло отношение към нас. Децата получиха сериозно внимание, а персоналът показа пълна хармония. Всичките 7-8 дни, в които бяхме там, се чувствахме супер. Това са най-приятните моменти от моя живот. Атмосферата беше на суперниво, а дечицата правиха всичко възможно, за да победят. Щом успяха да постигнат такъв успех, значи са професионалисти. Винаги ще има комплексари, които ще ни плюят, но за нашата страна това е нещо нормално.

- "Евровизия" съвпадна с вечерта, в която Кубрат Пулев се боксира с Владимир Кличко. Първоначално нацията се обедини, а след това започна да се излива помия - Кубрат се изложил, а на "Евровизия" не сме успели да спечелим. Какво мислите за тази психология на българите?
- Защо да се е изложил Кубрат?! Това, че е паднал, не означава, че се е представил зле. Като бием, все сме добри. Като загубим, все сме зле. Не трябва да е така - винаги се плюе. Да е жив и здрав Кубрат, бързо ще се възстанови. Той многократно си е показвал възможностите. И съм сигурен, че един ден ще победи Кличко. Готов съм да се обзаложа. Пулев е голям мъж и голям българин.

Реклама

- Какво не достигна на Хасан, Ибрахим и Крисия, за да спечелят "Евровизия"?
- Италианската мафия им отне победата и я даде на техния представител (б.р. - победител стана Винченцо от Италия с песента "Твоята първа голяма любов"). Нашата песен беше най-хубавата и на световно ниво - няма какво да си кривим душата. Всичко ни беше изпипано от начало до край, от аранжимента, през подготовката до самото представяне.

- След края на музикалната надпревара чухте ли се със Слави Трифонов, който помогна децата да отидат в Малта?
- Разбира се. Той веднага се обади, като единствено съпругата ми успя да го изпревари. Чу се с целия екип и с децата. Поздрави всеки един от нас. Беше много радостен, както и ние. Каза много тържествени думи и сподели: "Благодаря ви, че успяхте да ме зарадвате".

- Той ангажира ли се с бъдеща подкрепа за децата?
- Усещам, че той няма да остави децата. Абсолютно съм сигурен в това. Ние не нахалстваме да очакваме нещо от него, но виждам, че той ще има помага и в бъдеще.

- Расте ли приятелство между момчетата и Крисия?
- Станаха много големи приятелчета. Намериха идеалната хармония помежду си. Те винаги сядаха на задните седалки на автобуса и си играеха заедно на таблет. Бяха много щастливи.

- Планирате ли нови общи музикални проекти?
- Да, със сигурност ще има. Ще продължаваме да радваме България и българския народ. Само да сме живи и здрави!

- Изпращаме старата година и се подготвяме за новата. Какво бихте пожелали на децата си и на българите?
- Най-голямото послание е да сме живи и здрави. А пък другото е труд - да даваме всичко от себе си, за да постигаме още по-големи успехи. От името на децата мога да кажа, че ще продължаваме да прославяме страната ни. Има хора, които ни уважават и разчитат на нас да им доставяме радост.

Реклама
Реклама
Реклама