Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4446589 www.bgdnes.bg

Бащата на близнаците чудо: Хасан и Ибрахим заекват заради УЧИТЕЛКА

Иво АНГЕЛОВ

Талантливите пианисти Хасан и Ибрахим, които предизвикаха фурор в цяла Европа с изпълненията си, заекват заради неприятен спомен от преди няколко години. Това разкри пред "България Днес" техният баща Дениз Игнатов, който е готов на всичко, за да помогне на децата си.

"Хасан и Ибрахим бяха в детската градина, когато една от лелките нещо им се е карала и те много тежко преживяха случката. Когато бяха на 5-6 годинки започнаха да заекват и от тогава проблемът си стои. Честно казано, не искам да си спомням много за тази случка, защото ми е болезнена рана и ми става тежко", каза още Игнатов.
Че двамата братя заекват, си личи особено често, когато се притесняват. Затова им е по-лесно да говорят с музиката си и блестят с виртуозни изпълнения на пианото.
Години наред бащата отчаяно се опитва да помогне на близнаците, но на моменти изпада в отчаяние от българската система на здравеопазване.

Реклама

"Водил съм ги на десетки лекари, но нито един не успя да им помогне. В Шумен сме обиколили много места, но сякаш не подходиха сериозно към проблема им и той така си остана във времето", добави Игнатов. По негови думи 10-годишните момчета имат нужда от наистина добри логопеди, които да им обърнат внимание и да работят с тях за оправянето на говорния дефект.

Проблеми със здравето на един от близнаците имаше само преди няколко дни. Ибрахим се почувствал зле на поредното тържество, организирано в тяхна чест. По време на посрещането в СОУ "Сава Доброплодни“ в Шумен на момченцето му прилошало.
Момчето пребледняло и се наложило да го изведат на чист въздух. Малко по-късно то се върнало на тържеството. Според присъстващи Ибрахим не издържал дълга реч на областния управител, който се обръщал към децата с "г-н Игнатов и г-н Игнатов". Той подарил на талантите атласи "Стоте чудеса на света" и заявил, че виртуозите Хасан и Ибрахим са 101-ото.


"Не беше нещо сериозно и не се оказа чак такъв проблем прилошаването му. Просто залата на тържеството беше много тясна и в един момент стана задушно. Ибрахим не се почувства добре, но после бързо се оправи", разказа бащата Дениз.

Зачестилите ангажименти на близнаците и малката Крисия повдигнаха въпроса дали не са преуморени и имат нужда от сериозна почивка. Децата, които три дни стояха в София, за да се видят с тях президентът, депутатите и един куп общественици, бяха поканени отново в София, за да се видят с министъра на образованието проф. Тодор Танев. Близките им са помолили Евгени Димитров-Маестрото да отложи тази среща.
Игнатов призна, че децата му са неуморни и никога не се оплакват. Същото важи и за Крисия, която грам не мрънкала при многочасовите репетиции, с които се подготвяли за "Евровизия". Пианистите виртуози сега временно ще си починат от публичните ангажименти, а по време на зимната си ваканция ще наваксат материала, който са пропуснали в училище. Сериозна почивка предстои и за Крисия, която имаше доста натоварена година и се появяваше не само по телевизията, но дори и по стадионите, за да радва с величествения си глас.

Напоследък все по-често се появява информация, че сред хилядите хора, които се възхищават на младите момчета, има и такива, които опитват да им пречат или откровено демонстрират завист.

Докато в Шумен посрещат с награди и отличия братята, от община Каолиново, където са родени и израснали, няма никакви почести. Според местните хора причината за това е, че бащата Дениз Игнатов преди години бил опонент на сегашния градоначалник за кметския стол.

Реклама

През последните дни упорито се коментира и че ръководството на средно общообразователно училище "Сава Доброплодни", където учат Хасан и Ибрахим, умишлено заключвало кабинетите по музика. Това се правело, за да не могат братята да репетират преди участието им на престижни национални и международни конкурси. Игнатов е възмутен, че от ръководството на "Сава Доброплодни" дори не давали възможност на музикалната педагожка Маринела Маринова да работи с пианистите.
Въпреки всички перипетии бащата на талантливите деца вярва, че те ще постигнат още много успехи в името на страната ни и ще продължават да радват българския народ, както го направиха със завоюването на второ място на детската "Евровизия" в Малта.

Сестрите им също са близначки

Хасан и Ибрахим имат две сестри, които също са близначки - 16-годишните Мерлин и Нермин.
Младите момичета обожават народните песни и също участват във фестивали и конкурси.

"Любими са ми родопските и странджанските песни. Толкова дълбоки и прочувствени са, със силно послание и звук, които докосват душата. Докато ги пее, човек просто забравя всичко останало", споделя Нермин.

"Естествено, харесваме народните песни, зарази ни баща ни. Той е гъдулар от шуменския ансамбъл и винаги ни е насочвал към музиката. От две години се занимаваме по-сериозно с българския фолклор, учим техники на изпълнение, стойка, позиция на гласа", допълва Мерлин.

Тийнейджърките не мислят, че музиката може да ги изхранва. Надяват се да следват медицина след две години.
Само майката Себиле не свири и не пее, но тя има отговорната задача да снима по концерти и конкурси изявите на голямото си семейство.

Реклама
Реклама
Реклама