Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4446610 www.bgdnes.bg

Болест пречи на Тончо Русев да работи

Лили АНГЕЛОВА

Един от най-големите ни композитори Тончо Русев спря да работи и от известно време не се занимава с най-любимата си дейност - писането на песни, научи "България Днес" от близки до музикалния спец.

"Вярно е, че той сега не твори, но относно здравословното му състояние не мога нищо да ви кажа", обясни съпругата на маестрото - Елена, която ден и нощ бди над неговото физическо и психическо състояние. Само преди дни колеги на композитора потвърдиха за лекарското съмнение, че Русев страда от болестта на Паркинсон.
"Все пак не е в напреднал стадий, от време на време трябва да се наблюдава и да си взима редовно лекарствата", обясниха състоянието му хората, на които Тончо се доверява.

Реклама

Неврологичното заболяване на Паркинсон създава проблеми на болните с неовладяване на треперенето на моторните им функции.

"Слава Богу, той има до себе си жена, дъщеря, внучка, все хора, които могат да хванат молива, ако много му се работи и му се прииска да напише нещо", смятат приятелите на Тончо.

Русев, който е един от най-трудолюбивите и продуктивни родни композитори, освен че диктувал на внучката, често говорел по телефона с най-добрия си приятел и колега - Евтим Евтимов. Само до преди една година двамата прекарваха спокойните си старини в разходки и спомени за отминалото време.

"Нещо напоследък се изпоразболяхме и двамата, разказа само преди дни на 81-ата си годишнина пред "България Днес" Евтимов. - Преди се разхождахме, спираха ни хора, говорехме с тях. Сега се надявам да преживеем зимата. Мога да ви разкажа една обща наша история. Веднъж сляпа жена помоли Тончо да й помогне да пресече на светофара. Като чу гласа му, веднага го позна - слушала го по радиото. Ето това е признание. А когато него го уволниха за това, че се осмели да каже на Тодор Живков: "Лъжат ви - песните от фестивала "Ален мак" не струват", нито един от тези, които го хвалеха, не се опита да му помогне. Направиха го Орлин Орлинов и Евстати Бурнаски, като го взеха в групата на културните дейци към Централния дом на армията", обясни поетът и композитор Евтим Евтимов за дългогодишното си добро приятелство с Тончо Русев.
Човекът, написал най-големите хитове на Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов, Росица Кирилова и др., бе чест гост на общите им концерти. Именно през лятото, когато Тончо беше под лекарско наблюдение, не можа да присъства на спектакъла "Незабрава", който обедини всички, за които маестрото е писал през годините.

Последният концерт, на който бе забелязан Тончо Русев в компанията на внучка си и дъщеря си, бе на Силвия Кацарова на 31 октомври и на "Ритон" миналата седмица.

Реклама
Реклама
Реклама