Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4454651 www.bgdnes.bg

Бисер Киров с мизерна пенсия - 156 лв.

Лили АНГЕЛОВА

"След 47 години на сцената получих първата си пенсия, която е мизерна. Но не мога да укоря държавата, в крайна сметка виновни сме и самите ние." Това сподели голямата звезда на българската естрада Бисер Киров месец след като получи първите си почти 200 лева пенсия - 156 лв.

Изпълнителят на "Юноша бледен" няколко години е съветник по културата към нашето посолство в Москва, а впоследствие посланик на добра воля на България в Русия. Името на певеца, възпял "Гълъбите над София", може да се намери и в Большая советская энциклопедия. "Това, че Бисер помагаше на посолството ни, беше безвъзмездно, затова пенсията му е толкова малка", споделят близки до именития ни певец.

Реклама

"В Русия бях посредник за решаване на културни и хуманитарни въпроси между нашата страна и тяхната. Преди всичко това са въпросите на българската диаспора, на така наречената културна автономия, която се създаде в Коми и която вече е републиканска – повече от 600 българи и техните семейства живеят там", обясни задълженията си извън България Бисер Киров. "Знаете ли, едно нещо не ми дава мира. В Русия награждават наши артисти, а в татковината отнеха званията на плеяда заслужили българи, защо ли е така", пита тъжно естрадната легенда.

Освен че сега често се задържа у нас, най-голямата радост на Бисер Киров са тримата внуци - Малена и Елиса (деца на сина му Бисер, който живее в Германия) и Фрида и Максимилиян (наследници на дъщерята Венциноса). "Най-щастлив съм, когато събера цялата фамилия в бащината къща в родопското село Чокманово. Но тъжното е, че тази Коледа ще я изкараме без дъщеря ми Венциноса. Макар децата й в момента да са с мен и съпругата ми Митка", споделя тъжно Киров. Дъщерята на певеца – Венциноса, почина тази година на 13 септември от скоротечно заболяване.

"Човек с годините разбира, че бъдещето може да бъде достижимо само чрез внуците ти, които оставяш след себе си. Че ти преминаваш "оттатък" чрез гените… на тези, които те обичат и носят твоите спомени. Аз отдавна написах моите мемоари, която съм нарекъл "Благодарствена песен". Книгата не е излязла просто защото смятам, че все още не й е времето. Искам да оставя на внуците си нишани, които да ги връщат назад и да могат да си представят миналото такова, каквото е било в нашите очи", споделя тъжно голямата легенда на БГ естрадата Бисер Киров и допълва: "Моите внуци са изключително привързани към България. Те ходят в българско училище в Берлин, говорят много добре езика и пеят с удоволствие народните ни песни. Това изключително ме радва", завършва българският Том Джоунс Бисер Киров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама