Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4473035 www.bgdnes.bg

Горан Брегович: ЩЕ ПИЯ НА СЦЕНАТА!

Горан Брегович отново идва в България! Концертът на сръбския гений е другия петък - 19 декември. Както и миналата година, така и тази бясното зрелище ще се разиграе на сцената в столичната зала "Арена".

Култовият музикант винаги сръбва алкохол по време на концертите си. На 19 декември няма да направи изключение и по сцената ще има чашки ракия и шампанско (в чест на един от албумите му, който носи заглавието на двете коренно различни напитки).

Реклама

"Иначе аз не пия. Правя го само на сцената, това е представление и аз трябва да забавлявам публиката", обяснява Брегович.

Той не крие любовта си към България и много добре знае, че у нас го чакат и посрещат по всяко време с отворени обятия. "Винаги ми харесва да идвам в братска България. Помня, че и Нова година съм посрещал тук, на площада. Имаше жълти павета и беше незабравимо изживяване", разказва още Горан.

Брега, както е неговият псевдоним, все още не е измислил точната програма на песните, с които ще зарадва родната публика. Винаги решава в последния момент и го обсъжда с оркестъра си "За сватби и погребения", с който той ще дойде тук.
Всеки, който е бил на концерт, знае какво да очаква. Със сигурност ще има 5-6 песни от новия му албум, които вече са добре познати. Златните класики като "Калашников" и "Месечина" също са в програмата. Нещо повече - миналата година публиката толкова се зарадва точно на тези парчета, че Брегович накара оркестъра да ги изсвирят по няколко пъти.

Билетите са в продажба, на финалната права са. Местата вече се изчерпват, а цените са между 30 и 55 лв.

Горан е роден на 22 март 1950 г. в Сараево. Майка му е сръбкиня, а баща му - хърватин. В детството си Горан не показва голяма склонност към музиката - във втори клас е изхвърлен от музикалната школа (курс по цигулка) поради това, че е мързелив и няма талант. И идва заветният момент - майка му купува китара. "Избрах китарата, защото момичетата си падат най-много по китаристи", казва през смях Горан.
Още на шестнадесетгодишна възраст започва сам да се издържа, като свири фолк, продава вестници и работи по строежите. За кратко заминава за Италия, където в продължение на две години злоупотребява с наркотици. Това се случва от 17-ата до 19-ата му година.

През 1974 Горан сформира своята група "Биело дугме" (бяло копче). С тази банда той владее сцените в бивша Югославия цели 15 години - от 1974 до 1989 г., поставя всички възможни музикални рекорди и налага рокендрола като начин на живот на поколения свои последователи.

След това тези изяви му омръзват и той се запознава с най-големия режисьор на Балканите - Емир Кустурица. Двамата започват плодотворна творческа връзка с филмите "Циганско време" и "Аризонска мечта", но следва скандал и те поемат в различни посоки.

Реклама
Реклама
Реклама