Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4492726 www.bgdnes.bg

Световноизвестният рапър Нана: Дойдох в България заради Десислава

Кой е той?

Рапърът Nana стана световноизвестен изпълнител през 90-те с хитове като Lonely, Remember The Time и Let It Rain. Преди дни той бе у нас и заедно с фолкпевицата Десислава представи съвместното им парче - Cotton Candy. Нана се срещна и с талантите от "Гласът на България" по Би Ти Ви и съвместно представиха големия му хит Lonely.

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Нана Кваме Аброква, роден сте в Гана. Владетел ли сте там? Разкажете ни за семейството си.
- Хахаха, името ми означава крал, владетел, да. Ами аз наистина се чувствам като крал в смисъл, че ми е дадена възможността да работя това, което харесвам. Благословен съм с това. Също така мога да кажа, че аз съм кралят на европейския рап. Мога да ви разкажа за мястото, откъдето идвам. То е прекрасно - много топло, с дружелюбни хора. Храната ни е страхотна, а икономиката се развива твърде бързо. Гана е една от страните в Африка, която е с най-добре развит пазар. Специализирани сме в откриване на полезни изкопаеми, злато, изнасяме кокос. Междувременно съвсем скоро там намериха и нефт, но се надявам това да не предизвика големи катаклизми или войни. Това е така, защото страната ни е миролюбива и спокойна. Има една приказка: "Ако никога не сте ходили в Африка, първо отидете в Гана. Ако ви хареса, продължавайте, ако не, връщайте се откъдето сте дошли" (смее се). Иначе последният път, когато си бях у дома, беше през 2011 г. Разбира се, не мога да ви опиша чувствата, които изпитах. Бяха минали повече от 20-30 години, когато за първи път напуснах Гана през 1984 г. Тогава бях много малък. След тези години видях, че много неща са се променили, а аз вече се чувствах като германец в Гана. Гледах с други очи съгражданите си, изляха се в мен водовъртеж от емоции.

Реклама

- Защо се насочихте към рап музиката?
- Много пъти и аз самият съм се питал защо точно се занимавам с рап. Случайно стана. Първо започнах като диджей и след това установих, че имам и друг талант. Като млад правех ивент партита с едно момче, той замина за Лондон и стана световен шампион по фитнес. Аз пък взех, че станах световноизвестен рапър (смее се). Но знаете ли, моята сила е в гласа ми и в мелодичността на ритъма, които усещам и предавам на публиката.

- Помните ли най-трудните си периоди в кариерата по пътя от диджейството до певеца на сцена?
- Най-трудният ми момент в живота бе, когато почина майка ми. По това време бях сам и млад в Германия. Изпаднах в депресия - спрях да ям и музиката беше това, което ме спаси. Тогава бях спрял да вярвам дори в Господ.

- Кой откри таланта ви? Определят стила ви за "еврорап", какво точно значи това? Пишете ли песни за свои колеги?
- Сам се открих. Видях, че мога да правя това, което искам, и да постигна всичко с много труд. Стилът ми е еврорап, да. Еврорапът е по-различен от американския с това, че е по-мелодичен и по някакъв начин си има различно танцувално значение. Относно песните за мои колеги - по-скоро пиша поп песни за колеги. Според мен всеки рап изпълнител се чувства горд, за да пише и дава лириките си на друг рап изпълнител. Така е в тази музика.

- Текстовете ви имат социална насоченост. За какво освен глада, бедствията и нещастията в обкръжаващата ни среда пеете?
- Просто пиша за това, което вълнува хората. На мен не ми е важно да пея за това колко аз съм готин, а текстовете ми да достигнат до хората, да ги развълнуват, да се замислят над нещата, които ни провокират да се държим добре или зле. Някои от песните ми са лично изживени, а други са измислени, но като цяло всички са базирани на истини, близки са до хората.

- Интересувате ли се от политика? Какво ще кажете за факта, че все повече тъмнокожи заемат най-висшите постове и в бизнеса, и в политиката?
- Интересувам се от икономика. То политиката и икономиката вървят ръка за ръка. Много съм внимателен, когато се говори на тази тема. Мога да дам пример с това, че много хора идентифицират политиката с различни лица. Аз съм сигурен, че има и свестни политици, които наистина работят за хората, дори са малко разочаровани, когато са станали такива. Но има и друг тип "играчи". За мен истинската политика е задкулисна.

- Какво е отношението ви към завръщането на ретро музиката, тази от 80-те и 90-те? У нас тогава популярни бяхте вие, "Ту Ънлимитед" и "Снап". Конкуренцията между вас роди ли лоши отношения, или си останахте приятели?
- Страхотно е, че тази музика се завръща. Не съм се и замислял, че след 18 години ще пея отново същите хитове, както сега. Но се се оказва, че хората обичат повече тях, отколкото новите ми парчета. И ако това нещо е вярно, значи музиката от 80-те и 90-те е много хубава. Нещо като евъргрийн.

Реклама

- Какво е отношението ви към България? Харесвате ли жените, виното и страната ни?
- Много ми харесва България. За първи път имам възможност да остана тук няколко дни, почти седмица. Обиколих клубовете ви, най- яко си изкарах в Студентски град - в "Ексчейнч" и "Котън клуб". За жените мога да кажа само едно - много, много красиви.

- Обявихте, че слагате край на кариерата си, но за нашата страна направихте изключение. Десислава ли е причината?
- О, да, така е. Десислава е изключително талантлива и красива. Радвам се, че направихме заедно обща песен с нея. Ще ви издам само, че подготвям още три проекта с български изпълнители.

- Десислава е част от фолкмузиката, която у нас е особено популярна. Научиха ли ви вече да въртите ханш на чалга ритмите?
- Не деля музиката на жанрове. Има добра и лоша музика. Аз харесвам чалгата. Даже се научих да клатя ханш на тези ритми, така е наистина.

- Участвахте в "Гласът на България", където представихте новото си парче с Деси. Какво е отношението ви към певческите риалити формати?
- Такива формати са хубави, но за моментна изява. След края на повечето от тях няма никаква реализация за талантите.

Реклама
Реклама
Реклама