Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4510359 www.bgdnes.bg

Българинът, който е главният елфна Дядо Коледа: Няма Снежанка

Кой е той

Семир Алкади е на 35 години. През последните десетина години е главен елф на Дядо Коледа в Санта парк в Лапландия!

Семир е внук на иракски генерал, разстрелян от режима на Саддам Хюсеин. Баща му е бивш иракски милионер, а майка му - бивша българска балерина, работила и като прислужница. Самият Семир освен елф е и признат танцьор - национален шампион на Финландия и европейски по хип-хоп. Пред "България Днес" главният елф на Дядо Коледа разказва що е то коледна магия, както и приказката на собствения си живот.

Реклама

Бисерка БОРИСОВА

- Семир, как един българин успя да стане главен елф на Дядо Коледа?
- С много добрина, харизма и не трябва да се забравя - с вълшебство!

- Как се случи това вълшебство в твоя живот?
- Като в истинска приказка. Оказах се на правилното място, в правилното време, с правилните хора. Преди години направих първия мъжки балет в България - "Акатамус". Заедно с Теди Кацарова заминахме за Финландия. "Акатамус" се оказа много екзотичен и скандинавците много ни харесаха. Започнах да работя като преподавател и хореограф на балет "Хот Кейкс" - финландска трупа от Лапландия, от градчето Рованиеми, където е домът на Дядо Коледа. В началото бях само хореограф, работата ми нямаше нищо общо със Санта парк. После ми дадоха възможност да работя в школата на балета, имах около 700 ученици. Учениците ми станаха шампиони и едни от най-добрите танцьори във Финландия. В един момент се престраших да се явя и аз на конкурс. Станах национален шампион на Финландия със стрийт и хип-хоп. След което станах и втори в Европа, представяйки Финландия. Така вече имах доста добър статут в страната.
По това време Санта парк, който съществуваше от 25 години, беше доста западнал. Нямаше кой да го управлява както трябва. Предложиха на директора на балет "Хот Кейкс", за който аз работех, да стане мениджър и директор и на Санта парк. Тъй като аз съм "дясната ръка" на директора от самото начало, той ме направи и дясната ръка в управлението на Санта парк!

- Всеки човек в живота си е мечтал да срещне Дядо Коледа. Как се почувства, когато за пръв път го видя?
- Бях на седмото небе! Впрочем веднъж вече го бях мернал - когато бях на 7 годинки. Разказвах на нашите как съм го видял да прехвърча през небето с елените, но тогава никой не ми вярваше. След това, като съобщих на родителите ми, че ще ставам главен елф на Дядо Коледа, те вече нямаше как да се смеят. Фактите са си факти, нали?

- Много малки и големи деца ще те питат: истински ли е Дядо Коледа?
- Дядо Коледа е съвсем истински! Той не е някакъв човек с костюм, той си е Дядо Коледа! Всеки ме пита на колко години е. Аз го питах, но той казва, че е толкова възрастен, че вече не помни.

- Как ти самият се превърна в елф?
- Ами пораснаха ми уши, очите ми станаха елфски, всичко си е легитимно. За да стане човек елф, първо се минава през обучение, след което се прави вълшебство - коледно заклинание. После Дядо Коледа ти дава елфско име. Моето е Вуду - като магия, вълшебство.

- Какво прави главният елф?
- От мен зависят много неща. Помогнах за дизайна на Санта парк, който виждат хората сега. Станах главен учител в единственото елфско училище. Сега всеки, които иска да стане елф, минава през мен. Училището си има документация, издава се диплома. Този продукт е измислен от мен. Не се плаща, за да се влиза в училището, но си има правила. За да ходиш прав, трябва да си под 1,20 м висок. Ако си над това - съответно си "великан" и трябва да клекнеш и да си така нонстоп по време на часа - между 20 и 45 минути. Общо взето, правя ги хората луди калинки. Хахаха!

Реклама

- Известни хора идват ли в твоето елфско училище!
- Идват и още как! Абсолютно всички известни финландски личности са идвали, дори един техен певец, който е финландският еквивалент на Лили Иванова. Актьори от известни сериали от Великобритания и Япония са идвали. Дори Дейвид Бекъм и жена му Виктория минаха през моята елфска школа, но без никой да разбере! Звучи невероятно, но си има обяснение. Когато дойдете в Лапландия, не мислите за известни личности, а за Дядо Коледа. Там е -25, дори -40 градуса. Всеки е с грейки, маски, шалове и не изглежда като на плакатите и телевизионните реклами. Пък и много пари се беше изръсил Бекъм, за да се пази в тайна идването му. Просто искаше с Виктория да се насладят на спокойствие и коледната магия.

- Българи идват ли в Санта парк?
- Имало и е гости от България, които съм изумявал. Защото те не очакват да чуят българска реч в Рованиеми, на Арктическия кръг. И то да чуеш българска реч от главния елф на Дядо Коледа - това за тях е незабравимо!
Санта парк всъщност е една огромна пещера, цялото село е вътре. Когато някой си купи билет да влезе, на касата го питат от коя държава е. Съответно аз чувам всичко и когато разбера, че има българи, съм предупредил, че трябва да ги изненадаме. Защото с нас, българите, много малко хора в чужбина се държат добре. Гледат ни все като хора "втора ръка". Затова аз искам да обърна подобаващо внимание на сънародниците си и да ги зарадвам. Още като влязат, почвам да ги обикалям - със специфична елфска походка, глас на елф. Подслушвам ги, особено децата. Чувам какво си говорят: кой е Петър, кой ще отиде пръв при Дядо Коледа, защото е бил най-послушен, кой иска да му се купи това и това, кой се скарал с мама, кой ударил сестра си... Около половин час съм около тях и разучавам всичко. След което започвам с един изключително елфски акцент да се опитвам да говоря на български и те почват да вярват, че съм елф, който почва да научава български заради тях! Едно от децата дори се уплаши. Хаха! Винаги се получава комична и приятна ситуация, като българи чуят елф да им говори в Лапландия българска реч.

- Обикновено казваме, че Дядо Коледа дава подаръци на добрите деца. Но в реалността май е обратното - едни доста "лоши деца" си получават постоянно хубави подаръци...
- Дядо Коледа е толкова добър, че дори да има лошо дете, той прощава. Стига да се усмихне и да обещае, че ще се държи добре. Все пак Дядо Коледа е любов. Може би някое от "онези деца" е успяло да го убеди...

- Блондинка или брюнетка е Снежанка?
- Снежанка идва малко по политическа линия, от Русия. В Санта парк не съществува Снежанка, има си госпожа Коледа! Всъщност най-трудното нещо, което трябваше да направя при възраждането на Санта парк, беше да съчетая всички митологии от различните култури. Например в България, ако ще си елф, трябва да си джудже. В Скандинавия, за да бъдеш елф, е достатъчно само да имаш червена шапка. В Русия пък елф е нещо обидно - гном с криле. А пък общоприетото от Холивуд е, че за да си елф, трябва да имаш елфски уши.

- Получава се доста странна фигура?
- Не чак толкова. Ушите при мен са задължителни плюс червена шапка. На децата обяснявам, че имаме и криле, но никой не ги вижда, защото са вълшебни криле. Не е хубаво да се фукаме как летим наляво и надясно, нали?

- Как Дядо Коледа успява да обиколи всички деца по света на Коледа?
- Той се движи толкова бързо, че една секунда при него е една година. Плюс това еленът Рудолф много добре знае откъде трябва да се мине, за да стигне навреме. Елените много добре са обучени. Е, от време на време става проблем - не му работи на Рудолф носът добре, когато киха. Но да не забравяме, че всичко се получава с голяма доза вълшебство.

- Вярно ли е, че елените на Дядо Коледа си попийват юнашки?
- О да, пийват си яко! И дори може да ви кажа какво пият: едно скандинавско питие, което представлява вино и вишнев сок - гльоги. Сварява се и се пие топло. Много е вкусно, процентът на алкохол е нисък и може да се пие и от елените, когато са "шофьори" на Дядо Коледа.

- А Дядо Коледа какво пие?
- Ами не сме сядали с него на една маса да пием по една ракия. Хаха! Но мисля, че добре се справя и той. В Санта парк има леден бар, където всичко е направено от лед - мебелите, бутилките, чашите. Сяда си там Дядо Коледа и си пие каквото му е на душата.

- Какво е на твоята душа, когато се сетиш за баба ти и дядо ти, убити от режима на Саддам Хюсеин?
- Не ми се говори много за това по Коледа. Режимът на Саддам наистина бил много жесток. Дядо ми е бил генерал, убит от хората на Саддам. Баба ми е починала в затвора, жестоко малтретирана. За да се спаси, цялата фамилия Алкади се пръснала по света. Баща ми дошъл като студент в България. Оженил се за една дама, която обаче го ограбила и избягала в САЩ. Майка ми е бивша балерина, по това време била маникюристка на първата жена на баща ми. Историята им е като венецуелски сериал. Баща ми, богатият бизнесмен, се влюбил в майка ми. Тя обаче не вярвала, че е сериозно. Когато я попитал какво иска да й подари, отговорила на шега: ситроен. На следващия ден баща ми се появил пред дома й с бял ситроен! Всичкото това по комунистическо време... Имали са доста проблеми с властите. Затова баща ми купил и апартамент в Гърция, където се живеело по-спокойно.


После обаче животът ни се преобърна. След една сделка цялата стока на баща ми - пълен самолет, била спряна на летището. Точно по това време станала аварията в Чернобил, властите в България обяснили, че стоката е радиоактивна и я конфискували... Но Дядо Коледа ми помогна да си върна вярата във вълшебствата и да не я загубя до днес!

- Какъв е твоят детски спомен от Коледа?
- Моето детство беше най-хубавото на света! Имам си спомен за цял живот по Коледа. Влязохме с майка ми в един триетажен магазин за играчки и тя каза: "Вземи си каквото искаш!" Когато си тръгвахме, след мен вървяха три магазинерки с колички с играчки. Изкупих половината магазин! А след това половината неща ги подарявахме...

- Като танцьор си работил и с много известни български музиканти. Наистина ли Лили Иванова е проклета?
- Не е проклета. Но е толкова голям професионалист, че хората, които са невежи, мислят, че е зла. А тя просто знае какво точно иска, знае как иска то да изглежда.

- Канил ли си я при Дядо Коледа?
- Когато работих с нея, бях на 23 години, не бях срещнал още Дядо Коледа. Но тя винаги е добре дошла. Теди Кацарова, Марияна Попова и много други, с които работя сега, искат да дойдат. Но по Коледа все имат участие и не се получава.

- Танцувал си в някои музикални риалити формати в България. Има ли таланти в нашата страна?
- Поне 70% от хората, които се занимават с изкуство в България, са талантливи. Проблемът е, че най-талантливите не са оценявани в страната. Грам! Хората се радват на простотия. За нас, танцьорите, си мислят "кълчи се нагоре-надолу". Но не си дават сметка колко време отнема това! Крадат се и хореографии. Но моите са си авторски. Никой не може да ни стъпи на малкия пръст, защото аз имам вълшебството на Коледа със себе си!


Рудолф и елените пият гльоги

Всеки може да опита от вълшебното питие на Рудолф и елените на Дядо Коледа, което всъщност е много популярно в цяла Скандинавия. Нужни са червено вино, ягодов или вишнев сок (100 мл), водка или бренди (20 мл), щипка канела, кардамон - 1 зрънце, карамфил - 1-2 зрънца, портокал - 3 резенчета с кората. Изсипете виното в керамичен съд и го загрейте. Добавете подправките и портокала (с кората) и оставете сместа да заври. След това похлупете съда, намалете котлона до най-ниската температура и оставете течността за около час. Добавете водката или брендито.

Реклама
Реклама
Реклама