Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4532162 www.bgdnes.bg

Фолклегендата Панко: Георги Илиев ми плати с бандероли

КОЙ Е ТОЙ

Панайот Найденов-Панко е една от най-големите легенди на попфолка.
Още в началото на 90-те с формация "Ас" са сред най-култовите представители на жанра, поставили основите му. Впоследствие работи и за "Пайнер", и за "Ара мюзик", а във визитката му личат вечни хитове като "Хитрата лисица", "Влюбено момче", "Евала, Живков", "Али Баба и 40-те борци", "Скитнице" и други.
Панко е роден през 1968 година в Асеновград. Признава, че е готвач по образование, но се чувства художник по рождение.
"България Днес" успя да се свърже с легендарния изпълнител, който разби на пух и прах днешния попфолк и с носталгия си спомни за миналото.

Иво АНГЕЛОВ

- Панко, изчезнахте от публичното пространство през последните години. Как се развива кариерата и имате ли участия, на които да представяте хитовете си?
- Временната се промениха, народът обедня и с това и кариерата зацикли на едно място. Но все още се занимавам с музика и не се оплаквам от липса на покани.

Реклама

- Какви нови песни създавате и какво планирате в бъдеще да реализирате в професионален план?
- Създал съм много нови песни, които чакат своята реализация. С подходящи продуценти и спонсори може и това да стане някой ден.

- Хората радват ли се на ретро хитовете, въпреки че някои вече са на доста години?
- Ретро хитовете сега са най-актуални, без тях не минава нито една вечер. С една дума, на тях разчитам, за да стане голям купон.

- Като пряк наблюдател можете ли да кажете как се промени попфолкът през последните 20 години?
- Сега попфолкът е в задънена улица. Нищо не се прави, за да има интерес към него. Правят се само скъпи еротични клипове за порноманиаци.

- Споделяте ли мнението, че русата коса и силиконът изместиха гласовите данни на певиците?
- Това е напълно вярно. Живеем във времена, когато силиконът и русата коса вече са много по-важни от текста в една песен.

- В миналото имаше по-закачливи текстове, а сега такива са рядкост. Кой е по-добрият вариант?
- По-добрият вариант от предишните закачливи текстове и сегашните безсмислени е попфолкът да се игнорира като жанр. Казвам това с риск да засегна доста фенове и да си противореча. Но фактите говорят, че с тази музика не може да представяме нашата култура по света.

- Коя от певиците на днешния попфолк ви прави най-силно впечатление?
- Никоя от певиците не ми прави впечатление, особено от днешните. Аз не слушам такава музика, освен ако не трябва да зауча някоя песен, за да изпълнявам желанията на клиентите. Това е от професионална гледна точка

Реклама

- Преслава многократно е определяна за номер 1 в жанра. Какво мислите за това?
- Относно Преслава, че е номер 1 - това най-малко ме интересува. За мен е важно, когато съм на сцена, аз и моите колеги да сме номер 1.

- Как оценявате мъжкото присъствие в попфолка в лицето на изпълнители като Тони Стораро, Фики и Константин?
- Говорейки за мъжкото присъствие в попфолка, давам добра оценка на Тони Стораро. Той най-добре се вписва на фона на всичкия бъркоч, който ни залива от ефира.

- Защо често се случва чалгата да се определя като нещо лошо и едва ли не причината за всички проблеми в България?
- Както казах, попфолкът трябва да се игнорира, защото цели поколения се заразиха от вируса му и станаха неизличимо болни. А от тази болест страда и културата ни.

- Впечатлихте с песента, с която възпявате Тодор Живков. Как се роди идеята за това парче и какво наистина ви впечатлява в него?
- Песента за Тодор Живков е плод от носталгията ми към безгрижното и спокойно време, когато той управляваше.

- Защо решихте да определите Тодор Живков не само като добър управник, но и като голям комик?


- Тодор Живков беше човек от народа, а не надут пуяк като сегашните управници. Ние сме народ с чувство за хумор и той също имаше такова. Живков често изпадаше в комични ситуации по пленуми и събрания на БКП, но това не го правеше глупав човек. Та оттам реших, че плюс управник е и комик.

- Мислите ли, че Бойко Борисов е Супермен, както пеете в същата песен?
- Бойко Борисов вече не е Супермен. Той се превърна в Батман - не се показва на светло като преди. Сега се крие и сигурно излиза само вечер на тъмно и обикаля нашата родина да раздава правосъдие и автографи.

- Какво мислите за състоянието на държавата ни в момента?
- Сегашното състояние е плачевно. Впрегнат е целият български народ да издържа циганите, които живеят безгрижно и доволно.

- Обидихте ли се, когато преди време Слави Трифонов не ви разпозна при участието ви в предаването му?
- Не съм се обидил на Слави Трифонов за това, че не ме разпозна. Нормално е през шоуто да минават много хора. Искам да разкрия, че той също не се обиди, когато и аз не го разпознах в коридора на студиото му, питайки го колко е часа, че бързам за "Шоуто на Слави".

- Какво се случва с дуетната половинка от миналото Сани, с която направихте едни от най-големите хитове в попфолка?
- За Сани не зная нищо и какви ги върши.

- Легенди се носят за изпълнители, които щедро са били възнаграждавани за пеене на здрави момчета в мутренските времена. Имате ли интересна случка от онези години?
- Една вечер дойде Георги Илиев и неговата свита. Тогава пеехме много изпълнители и на всички се даваха щедро пачки с пари, които се вадеха от едно куфарче. Когато дойде и моят ред да се облажа, парите бяха свършили. Останали бяха само бандеролите - дадоха ми ги с обещанието, че друг път, когато се срещнем, ще ме компенсират със стойността им.

- Коя е любимата ви песен?
- Любимата ми песен е на Whitesnake - Is This Love.

- Какво си пожелавате за новата, 2015 година?
- Пожелавам си много здраве и късмет за мен и моята съпруга. Амин!

Реклама
Реклама
Реклама