Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4545949 www.bgdnes.bg

Кризата погълна рейтингови предавания

Бисерка БОРИСОВА

Едва започнала, новата година се задръсти от рокади и интриги в телевизионния ефир.

В края на 2014-а стана ясно, че знакови предавания падат от екрана. Новото този път е, че причината не е нисък рейтинг. Слуховете за липса на пари са оплетени с такива за лични интереси, "удари под кръста" и откровени "предателства".

В най-голяма изненада за зрителите се превърна решението на Би Ти Ви да свали "Предай нататък". Може за някой то да изглежда "сълзливо", но до последното си издание в края на декември 2014-а "Предай нататък" държеше не просто добър рейтинг, но и изключително висок дял от зрителската аудитория, конкуриращ се кажи-речи само с този на новинарските емисии.

Реклама

Дали заради празниците, но Наталия Симеонова запази в началото дипломатичния тон. "Предаването ни е много скъпо за правене, грандиозен проект", намекна възпитано водещата.

След като празничната атмосфера отмина, въпросът "Защо предаването пада?" бе заменен със "Заради кого пада?". Заговори се, че "Предай нататък" ще бъде сменено от "Истински истории" на продуцентите Иван и Андрей, където водеща ще е съпругата на Андрей - Ирина Тенчева. В момента предаването върви във време, в което по Нова телевизия се излъчва аналогичното издание "Съдби на кръстопът" и челният сблъсък не е от полза за нито една от медиите. По форумите пък вървят конспирации, че Иван и Андрей "убедили" ръководството на Би Ти Ви как Наталия Симеонова се "изтъркала". Самата Наталия също вече дава воля на разочарованието си и в интервюта от последните дни тя заявява, че Иван и Андрей я "окрали".

Истината никога не е толкова проста. В големите медии "убеждаване" просто така, на приятелски начала, рядко се среща. Всичко е въпрос на пари и разчети. Засега от Би Ти Ви отказват да влизат в обяснителен режим с уговорката, че ако напрежението и нападките ескалират, може и да го направят. От медията неофициално признаха, че взели "с болка" решението да свалят "Предай нататък", но било неизбежно.

"За съжаление високият рейтинг невинаги е достатъчно условие. Калкулира се всичко - рейтинг, разходи, приходи. Понякога дори висок рейтинг не може да покрие разходите", обясниха от телевизията. Оттам дадоха пример с предаването "Неделя с..." на Димитър Цонев по БНТ. Въпреки че от самото си създаване неделното токшоу на Цонев бе обвито в скандали, обвинения в "далавери и шуробаджанащина", то до последно държеше много висок рейтинг. Разходите по създаването му обаче бяха огромни. Така "В неделя с..." бе свалено от ефир въпреки зрителския интерес.

На ухо от Би Ти Ви споделиха, че са предложили на Наталия Симеонова да води друго токшоу, но не толкова мащабно и скъпо, с друг екип. Водещата отказала с мотива, че иска да запази екипа си и не иска да се затваря само в студио и да "бърбори". Така вече се говори, че Наталия Симеонова и досегашният й екип ще акостират в Нова телевизия. Но не с "Предай нататък" - защото лицензът се държи от Би Ти Ви, а и явно подобно шоуто е скъпо дори за процъфтяващата във финансово отношение НТВ. Едно обаче е ясно - ефирно време за Наталия в „Нова“ има. "Прозорчето" се отвори, след като от медията признаха, че свалят предаването на Ани Салич "Извън новините". То не оправда очакванията за рейтинг, но от НТВ не приемат това като драма.

Реклама

"Извън новините беше само пилотен проект", обясниха от пиар отдела на медията. Оттам допълниха, че Салич ще се занимава с новинарските емисии и благотворителни кампании. Тоест поне в близко време тя няма да се пробва за водеща на предаване. Което дава зелена светлина за "трансфера" на Наталия Симеонова в неделя следобед.
Дали щастието ще се усмихне на русокосата водеща тепърва ще видим. Със сигурност обаче то вече се усмихна на друга телевизионна блондинка - Лора Крумова. В края на миналата година тя изненадващо напусна Би Ти Ви още докато беше по майчинство. Изненадата бе голяма по две причини. Първо, Крумова напусна във време, в което се носеше информация, че до месец ще започне да прави ново предаване по Би Ти Ви. И второ - преди години, когато Нова я свали като водеща на сутрешния блок, Крумова се скъса да благодари на Би Ти Ви, че са й подали ръка в този труден момент. Сега Крумова и новинарката на НТВ Галя Щърбева, която също се връща от майчинство, вече работят по 3-часов съботен блок, замислен като изобилстващ от нестандартни интервюта и репортажи.

Стандартно или нестандартно, но като конкуренция на Крумова и Щърбева Би Ти Ви гласи друго познато лице от ефира си - Радост Драганова. Преди време тя водеше моден магазин "Модерно", свален заради нисък рейтинг. Дали Драганова ще успее да се пребори с двете водещи на НТВ тепърва ще се види.
Засега зрителите виждат само едно: нови лица сред водещите пак няма да има!

"Комиците" свиват разходите

Едно от най-емблематичните предавания на Би Ти Ви - "Комиците", също усеща какво е криза. Засега от ръководството на медията отричат слуховете, че комедийното шоу ще бъде свалено от ефир. От медията твърдят, че няма нищо вярно и в информацията, че актьорът Кръстьо Лафазанов ще се разделя с "Комиците". Продуцентите на предаването Евтим Милошев и Любо Нейков обаче вече са имали разговори с ръководството на Би Ти Ви, на които са били посъветвани да намалят разходите. Тепърва тежката фаза от тях предстои.

Реклама
Реклама
Реклама