Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4548272 www.bgdnes.bg

Бате Енчо, актьор и тв водещ: Отгледах децата си с конгфу гимнастика

КОЙ Е ТОЙ

Енчо Кирилов Данаилов, или просто Бате Енчо е популярен актьор и тв водещ, известен от телевизионното предаване "Кой е по-по-най". Роден е на 20 октомври 1957 г. в Русе. Завършва НАТФИЗ ДКр. СарафовУ в класа на проф. Атанас Илков, специалност "Актьорско майсторство за куклен театър". От 1990 до 2000 г. преподава в НАТФИЗ актьорско майсторство за куклен театър, за пантомима и за анимационна режисура. Има три дъщери. Говори японски език.

Венелина ИВАНОВА

- Бате Енчо, разсмивате деца и възрастни. Вас кой ви разсмива?
- Много обичам да гледам колегите Рачков и Зуека в "Господари на ефира", много се смея с тях. И Кръстьо Лафазанов страшно ме забавлява. Но знаете ли, много по-лесно е да разревеш човек, трудно е обаче да го разсмееш.

Реклама

- С какви чувства изпратихте 2014 година?
- Ами с много хубави! Нали сме здрави, а щом сме здрави, то всичко се нарежда. Защото, ако сме болни, става сложно, то нали вече всичко се плаща... Затова през новата година пожелавам на хората да са здрави! И още нещо, да се оглеждат на около метър от земята! Защото там щъкат техните деца, а те имат нужда от своите родители! Неприятностите и кризите са част от живота и винаги ще ги има, но децата порастват и отлитат. Затова - родители, обръщайте повече внимание на своите деца!

- Дъщеря ви Дорис ви направи дядо на малкия Васил...
- Да, той се роди през октомври и вече е на година и 4 месеца.

- По-силно ли се обича внуче?
- Не мога да кажа. Просто е странно, даже уникално усещането да видиш как твоето дете е създало свое дете и вече е родител. Но е по-гот да си дядо, защото е по-лесно. Детето си има майка и баща, които да се налагат, и е по-лесно да си дядо.

- Вие сте баща на три дъщери. Зарадва ли ви мъжкият пол на внука ви?
- Полът няма значение, наистина. Важното е, че бебето си има всичко, пръстчета, носле...

- Отгледали сте дъщерите си с една конгфу система на гимнастика...
- Да, това е стара гимнастика. И дъщеря ми я прилага на своето дете. И тя остава завинаги, дори детето да не я прилага когато поотрасне. Конгфу гимнастиката остава закодирана в неговите клетки, мускули, нерви. И тази гимнастика е много важна, защото тя кодира и връзката между родител и дете, при нея родителят зарежда със своята енергия наследника си. Затова ви казвам, важно е родителите да обръщат повече внимание на своите деца!

- Различни ли са днешните деца от децата на прехода през 90-те години?
- Не, децата са си все същите. Те не робуват на конюнктури. Навремето са си играли с кончета, аз и моите връстници си играехме с камиончета, днешните деца си играят с таблетчета и телефончета. За децата винаги е важно да има игра!

Реклама

- Учените непрекъснато предупреждават за вредата от застояването на децата пред екрана на телевизора, на лаптопа...
- Защото хората обичат да си създават разни "страшки". Няма никаква вреда. Аз виждам, че децата използват технологиите, влизат я в скайпа, я във фейсбука и се разбират да се видят, да карат колела. Технологиите не са страшни, те служат за удобство и са в помощ на човека, а не в негова вреда. Едно време, когато се появило киното, се пуснала сред хората "страшката", че то ще убие театъра. После помня как, като се появи телевизията, обясняваха как тя ще убие киното. Нищо такова не се случи. Днес си имаме чудесни пълни театри, хубави кина и много телевизии. И всички те са живи.

- Споменахте пълните театри. Парадокс е обаче, че заплатите на актьорите варират от 350 до 500 лева.
- Да, така е, обидно ниски са заплатите на актьорите. Скоро научих, че шофьор на тролейбус вземал над 1000 лева. Недопустимо е актьорите да вземат толкова малко. Но промените трябва да започват на правителствено ниво, те не са в правомощията на Министерството на културата. Редно е меценатите, големите фирми да бъдат освободени от данъци и така да бъдат стимулирани да дават пари за култура, театър, музика, изложби. Знаете ли колко много свободни фантастични трупи се спасяват сами и разнасят славата на България по света, без държавата да им дава и една стотинка! Много са. А културата е лицето на една нация! Културата е важна!

- Дъщеря ви Ева е част от трупата на Народния театър. Какво мислите за назначението на Сашо Морфов за и.д. директор на театъра?
- Аз съм за назначаването на Сашо Морфов, защото той е много креативен човек, но освен че е добър режисьор, аз помня и от студентските ни години той беше и страхотен актьор. Сашо е почтен, честен и принципен човек и в този случай прави чест и на двете страни. Защото той протестираше срещу правителството и то му каза: "Добре, ти протестираш, стани шеф тогава! Направи каквото трябва и каквото смяташ за най-добре". Достойно постъпиха и двете страни! А ние, хората, обаче винаги търсим конфронтацията, гледаме от новината да направим жълтина.

- Позитивен сте, както винаги. А падате ли духом?
- Да, обаче си имам една езотерична техника, с която се зареждам.

- Каква е тя?
- Ами когато ми се случи да падна духом и като се събудя сутрин, не бързам да си отварям очите, ако още духът ми е потънал, оставам в леглото със затворени очи ( бел. ред.- смее се).

- Кога за последно и какво ви събори духа?
- Ами кризата с КТБ, защото ми създаде усещането за липса на всякаква стабилност.

- За седмица станаха 4 показни разстрела в страната. Как вие бихте обяснили тези случки от новините на милионите деца от България, които ви обожават?
- Аз се надявам децата да не гледат много много новини. А пък и вие, журналистите, достатъчно добре ги обяснявате тези случки, че да ми се налага и аз да ги обяснявам. Но знаете ли, ако някой си запали цигара в театъра, става фурор. А никой не реагира, че от тв ефира постоянно се показват във филмите не само димящи цигари, а и убийства, кланета, стрелби и насилие, които децата гледат.

- Къде можем да ви гледаме сега?
- Играя в постановката "Палавници" и в спектакъла "Умиращ трудно" на сцената на "Студио 5".

Реклама
Реклама
Реклама