Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4549942 www.bgdnes.bg

Грип повали Стоянка Мутафова

Лили АНГЕЛОВА

"Искам да знаете, че не съм се предложила сама на културния министър Вежди Рашидов да изисква от Книгата на рекордите "Гинес" да ме впишат там като най-старата играеща актриса. На никого за нищо не съм се молила в живота си, аз съм фаталист."
Това сподели голямата българска актриса Стоянка Мутафова пред "България Днес" вчера.

Думите на Г-жа Стихийно бедствие бяха провокирани от срещата й с министъра на култура Вежди Рашидов, който удовлетвори искане на Съюза на артистите в България да кандидатстваме с вписване на актрисата като най-дълго играещата жена в света. "Нашата велика Стоянка Мутафова наистина е достойна да бъде в Книгата на рекордите "Гинес", тя е истинско чудо и е без конкуренция, да ни е жива и здрава! Неслучайно е любимка вече и на няколко поколения българи", заяви от своя страна министър Рашидов след срещата на четири очи с актрисата.

Реклама

Стояна посрещна кандидатурата си за „Гинес“ с грип! Преди ден тя отиде до столична болница, където бе прегледана от специалист, тъй като от няколко дни не се чувства добре.

"Имам грип. Сега се прибирам при Муки, сигурно ми е направила супичка. Ще се оправя. Аз съм фаталист, затова не смея да се зарадвам на това признание за "Гинес". Когато дойде, тогава ще говоря за него, сега е само проекция", обясни през смях Мутафова.

Актрисата признава още, че е изпаднала в сатурнова дупка преди рождения си ден на 2 февруари, но всяка година е така за малко. После връща своята енергия.
Голямата ни актриса ще отпразнува своята 93-годишнина след постановката "Скакалци" в Сатиричния театър "Алеко Константинов".

"Вкъщи няма да празнувам. Не си обичам рождените дни, много е банално. Но много хора се сещат за мен и това изключително ме радва. Разбрах, че са поканили и президента, и министър-председателя да дойдат да отпием глътка вино за мое здраве. Няма как това да не ме радва", обясни още Мутафова.

Актрисата с много прякори - Госпожа Стихийно бедствие, Муцата, Хулиганката, Фурията, Свещеното чудовище на Сатиричния театър... навършва на 2 февруари 93 години.

"Много са, но и са малко. Добре че повечето минаха на сцената. Това е, не се надявам на големи подаръци, защото не е юбилей", смята Мутафова.
Мария Грубешлиева, дъщерята на Мутафова, е единствената, заради която Стоянка играе.

Реклама

"Страх ме е за нея. Много искам да не е сама и да има начин да се грижи сама за себе си", споделя Стоянка.

"Напоследък мама няма много приятели. Станала е по-нетърпима към околните, по-сприхава с възрастта, но поне бързо й минава", обяснява Муки смяната на настроенията на майка си. 60-годишната щерка на Стоянка смята, че майка й още не е пораснала и продължава да е едно голямо дете. "Наивни сме и двете. Ето, миналата година й подарих телефон, изобщо не го разгледа. За нея вещите нямат значение. Само сцената, това е единственото нещо, което я крепи", категорична е Муки.

Докато била по-млада, Стояна имала своя живот и извън сцената, бягала дори далеч от ролите в шумни компании. Сега изобщо не било така. "Как да слезе от сцената, като само там е истинският й живот", пита щерката на Мутафова. После се прибирала при нея, двете котки Сара, Чарли и пуделчето в "Лозенец".

Въпреки хората, които я обичат, Стояна от година насам е тъжна - заради отсъствието на Георги Калоянчев, с когото бяха неразделни през последните 60 години. "Стояна не показва чувствата си. Но смъртта на Калата много я срина. И двете не можем да повярваме, че го няма. По-рано най-често говорехме за чичо Нейчо. Сега мъката ни е още по-голяма", сподели Муки.

Стоянка казва, че рядко се е чувствала непризната в родната си страна за разлика от най-добрата си жива приятелка - диригентката Радосвета Бояджиева.
"Най-добри приятелки бяхме като малки с нея. На един чин седяхме. Чухме се сега на рождения й ден на 10 януари. Струва ми се, че не я признаха нея, а беше най-добрата диригентка в света. Толкова талантлив човек рядко се ражда. На мен все по-често ми липсват приятелствата от младините. Затова смятам, че е важно в собствената страна поне да те приемат, да те признават", каза още Стоянка.

Кандидатурата на феноменалната царица на комедията обаче без съмнение ще бъде уважена в централата на "Гинес".
Нашата актриса за първи път играе на сцената на Народния театър "Иван Вазов" през далечната 1945 г., още докато учи в Държавната театрална школа. Дебютът й на първата ни сцена е в спектакъла "Хитрините на Скапен" от Жан-Батист Молиер в постановката на Стефан Сърчаджиев.

С част от сцената на Сатирата

На своята 90-годишнина Стоянка Мутафова получи част от сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов" във вид на дарение. "Връчиха й нотариален акт, защото тя и Георги Калоянчев бяха първите, така да се каже, основоположниците на този театър. С тях започна всичко, другите идваме после", сподели с признание за колежката си друга арт легенда - Никола Анастасов.

Реклама
Реклама
Реклама