Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4618796 www.bgdnes.bg

Банкери купуват пушките на Джоко

Лили АНГЕЛОВА

"Продадоха апартамента на Джоко за почти 100 000 евро. В него сега живее семейство с малки деца."

Това споделиха пред "България Днес" най-добрите приятели на актьора Джоко Росич, събрали се да почетат паметта му преди ден в заведението "При Илко" на пазара „Ситняково“. Обичаният актьор си отиде преди една година на 21 февруари.

Реклама

Апартаментът му вече е в ръцете на семейство от провинцията. Единствената дъщеря на Джоко Росич – Ирина, от години живее в Канада заедно със съпруга си и с децата, а брат му Люпко е в Сърбия. Най-близките хора на родения в сръбския град Крупан легендарен каубой са разпръснати в чужбина. Затова всички взели решението, че вместо домът, в който Джоко и любимата му жена Лиляна живяха близо половин век, да тъне в разруха, по-добре е да бъде продаден. Така и направили. Според приятелите на Джоко в момента се продава и вилата му в китното село Бойковец, близо до Етрополе.
В "Малкия парламент", където групата на Джоко се събира всяка сряда да играе карти, не коментират желанието на роднините да продадат апартамента и имота на актьора, но споделят, че това е факт.

В събота най-близките на Джоко се събраха в кръчмата "При Илко", където дълго пяха, пиха, плакаха и разказваха случки с любимия си приятел. Преди това те се събраха и пред гроба му на чаша червено вино за помен.

"Липсва ми! Няма го дълбокия му глас да ми каже: "Айде, войводо, седни да пиеш по едно с кебапче". Помня и последния ден, в който си говорих с него", тъжно разказа литературният критик и първи главен редактор на в. "Демокрация" Йордан Василев. В този диалог Джоко му разказал, че искал да го погребат при любимата жена Лиляна в Алеята на творците в Централните гробища. Жената на Росич си отиде година и нещо преди него. "Тогава се чудих защо нея погребват в метален ковчег. После разбрах каква е причината. Трябвало да минат осем или девет години, за да положат втори човек в същия гроб, но ако той е метален, това може да се случи и по-рано. Според мен Джоко знаеше, че ще си отиде веднага след Лиляна", каза тъжно Йордан Василев.

Най-близките на актьора с изненада научили, че колекцията му от оръжия, която той събираше от младини, е изцяло продадена. Дъщеря му Ирина взима 8000 лв. за любимия черногорски нож на Джоко, а брат му - повечето от ръчните часовници, с които Росич се е снимал във филми. Актьорът колекционирал предимно ножове и бил редовен клиент в антикварните магазини. Притежавал остриета от времето на Освобождението и на двете световни войни. Той дори рискувал да бъде арестуван по времето на соца и криел сбирката си в "Кремиковци", където по онова време повечето колекционери са скатавали всякакви ценни предмети, разказват приятелите на актьора.

Освен оръжията Джоко държал много и на шапките си. Неслучайно собственикът на любимата му кръчма на пазара "Ситняково" - Илия Илиев-Илко, получил няколко каубойски шапки. Той е един от големите му приятели. Семейството на актьора подарило няколко шапки и на други другари по чашка на най-големия мъжкар в родното кино. Някои любими снимки на актьора от наши и чужди продукции пък вероятно ще бъдат изложени в ресторантчето на Илко. Собственикът смята да направи кът за най-известния си посетител.

Джоко и Лиляна нямаха общи деца. Двамата имат по едно дете от първите си бракове. Той - дъщеря Ирина, а съпругата му - син. Синът на Лиляна от първия й брак е отгледан от Росич като собствен. Журналистът Стоян Колев работеше в програма "Христо Ботев" на БНР. Той почина нелепо от задавяне с баничка, докато закусва в подлеза на Орлов мост. Въпреки усилията на хората около него не бе спасен.

Реклама

"Назначих момчето на Джоко в радиото. Един ден той ми се оплака, че е без работа. Беше келнер тук, при Илко, и аз му помогнах", спомни си още Йордан Василев.
Дъщерята на Джоко пък - актрисата Ирина Росич, преди години бе звездата на Плевенския театър. Забременява във втори курс и ражда момченцето си Бобо. По-късно заминава за Калгари, където в момента е главна сестра в реномирана клиника. "Ирина доведе внучето си Джоко да го види, преди да почине", обясниха приятелите на актьора.
"Ето снимка с неговите любими пищови - посочват на плакат, залепен на заведението, приятелите на Джоко. Той е от времето, когато пушенето се забранява, но въпреки това актьорът продължавал да си пафка.

За режисьора Петър Донев, бай Данчо, оператора Пламен Сомов, бизнесмена Георги Бандев, издателя Тихомир Юруков, Владо Червенков, Жоро Денков, офицера Дафин Маланов, проф. Христо Харалампиев и режисьора Стойчо Шишков Джоко Росич ще остане най-добрият мъжкар и приятел, истински воин, каквито вече няма много по нашите земи.


На кон върху надгробната плоча

Актьорът каубой Джоко Росич ще бъде нарисуван на надгробната си плоча възседнал кон и с каубойска шапка, научи "България Днес". Конете бяха най-голямата страст на знаменития творец. Почти няма филм, в който Джоко Росич да не се е снимал, яздейки красивите животни. Затова българските, сръбските и унгарските режисьори, с които е работил, винаги го канеха да препуска с кон в техните уестърни или исторически ленти. И в последния си път актьорът бе изпратен с черни жребци от своите колеги каскадьори и артисти.

"Истинският мъж трябва да има три неща - добър кон, красива жена и елитно оръжие", обичаше да казва приживе легендата на БГ киното у нас - Джоко Росич.

Снимки: Антоанета ЙОТОВА

Реклама
Реклама
Реклама