Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4664965 www.bgdnes.bg

Проклятието "Мис България"

Конкурсът за най-красива българка неведнъж е ставал причина за порой от сълзи на свързани с него красавици. Макар и да се счита за най-голямото признание за хубост, за мнозина "Мис България" е проклятие.

Самата Жени Калканджиева се разделя с марката, с която е свързана с години. Нещо повече - шестата по красота в света на два пъти бе на път да изгуби живота си. Повече от 17 години зловещ белег й напомня колко трудна може да е славата.

Реклама

След успеха й през 1995 г., когато грабва короната на "Мис България", 1996-а се оказва най-тежката в живота й. Калканджиева се забърка в огромен скандал и сложи край на кариерата на покойния вътрешен министър в правителството на Жан Виденов - Любомир Начев. Той бе сниман в компанията на Жени и други красавици часове след като бяха убити трима полицаи в столичния квартал "Люлин".

Начев бе свален от поста, а лавината от клюки за любовния живот на Жени тръгна с бясна скорост. Месеци по-късно е най-ужасният ден в живота й. През декември 1996 година тя е пребита почти до смърт. Жени е нападната и обрана на улицата пред офиса на модната агенция "Визаж" на столичната улица "Неофит Рилски". Престъпниците разкъсали с ритник в корема черния й дроб. После задигнали дамската й чанта, в която имало 10 000 лева и златен часовник "Картие". Жени е закарана в "Пирогов" с разкъсан черен дроб, а за да я спасят, лекарите премахват далака й. Точно по това време модната агенция на Калканджиева се радва на успех, а Жени се набърква и в бизнес интересите на големите играчи. Марката "Мис България" е създадена от Васил Папазов.

Ирония на съдбата е, че сега Жени предоставя на вдовицата му Ирина Папазова правата да организира конкурса. Калканджиева поема организацията на надпреварата, след като Папазов е убит през 1997 година. През годините са се появявали много хипотези защо е ликвидиран Папазов, а на няколко пъти е намесвано името на самата Калканджиева. Собственикът на фирма "Интерсаунд" е убит с куршум в главата пред неговия офис на бул. "Черни връх". Убиецът издебнал жертвата си в гръб и хладнокръвно я застрелял в тила.

Името на Папазов се прочу три години по-рано, а неприятностите му са свързани именно с "Мис България". По време на организираната от него надпревара избухна бомба. Експлозивът, заложен в тоалетната на столичната зала "Универсиада", се взриви малко преди началото на конкурса. На място загина 68-годишният Георги Караджов, дядо на спечелилата трето място, и рани още двама. Причината за убийството на Папазов остава неразкрита, но често се намесва името на Маргините. Дори самата Ирина Папазова, която сега привидно е в добри отношения с Калканджиева, преди време я обвини във връзки с групировката СИК.

"През 1996 г. Калканджиева направи "Визаж" и парите на Маргините и тяхната групировка СИК отиваха там! В тези години нямаше как да направиш агенция, без да имаш гръб!", каза Папазова в интервю преди време. Тя разкри още, че Жени и Васил Папазов не са били в добри отношения.

"След 1996 година отношенията между Жени и мъжа ми станаха дори конфликтни, защото „Визаж“ ни стана конкуренция."

Реклама

Убийството на Папазов постепенно слага край на конкурса "Мис България", организиран от неговата агенция "Интерсаунд". Съпругата му Ирина се занимава още две години с него, но после правата отиват при Жени.
15 години по-късно колелото в модния бизнес се завърта отново и марката е предадена от Калканджиева на Папазова.

"Не познавам крадци, камо ли убийци. Нелепо е да ме свързват с убийството на Васил Папазов и Илия Павлов", споделяла е неведнъж Жени. Тя неслучайно споменава името на Илия Павлов. Босът на "Мултигруп" също е застигнат от проклятието на "Мис България". Той е убит през 2003 година, само две години след като купува конкурса. Именно по времето на Илия Павлов са най-пищните конкурси. През 2001 г. на мегацеремония за най-красива българка е избрана Ивайла Бакалова.

Именно това разпалва конфликт между Жени и Дарина Павлова. Калканджиева се заканва да съди Дарина, която по това време е шефка на фирмата "Мегаталант". Жени твърди, че Павлова няма правата да организира конкурс с името "Мис България". До дело не се стига. През март 2003 година Илия Павлов е убит. Пред ноември същата година е взривен офисът на агенция "Визаж", като според основната версия целта е убийството на Калканджиева.

Оцеляла втори път като по чудо, Калканджиева не се отказва от конкурса. Тя успява да си го върне отново. Често казва, че това е нейният живот. 17 години тя е в постоянна битка за това събитие. Не я отказват взривове, опити за убийство и нечестни сделки. За да дойде моментът, в който се оттегля сама.

"По някакъв начин конкурсите за красота позападнаха. Това не е случайно, защото всеки втори човек в държавата решава да отваря модна агенция, а всяко второ момиче смята, че е "мис", че е нещо на планетата, на Вселената или на света", мотивира решението си Жени.


Нещастие в любовта

Титлата "Мис България" не носи късмет на победителките в любовта. Самата Калканджиева дълги години не успяваше да намери подходящ мъж. В крайна сметка се омъжи за 10 години по-младия от нея Тачо, на когото роди син. И тъкмо всички бяха повярвали, че Жени най-после е щастлива, гръмна новината за скандалната изневяра на Тачо с моделката Зорница Линдарева. Ивайла Бакалова беше зарязана от бащата на дъщеря си Рая - Румен Вълка. Чаровната Теди Бургазлиева пък имаше неуспешни отношения със сина на Стойчо Младенов, а също и с модела Мартин Мартинов.

Реклама
Реклама
Реклама