Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4685790 www.bgdnes.bg

Звездите бойкотираха "Икар"-ите

Лили АНГЕЛОВА

Големите звезди на българския театър бойкотираха раздаването на "Икар"-ите на сцената на Народния театър в събота вечерта, видя "България Днес".

В Международния ден на театъра от залата блестяха с отсъствието си кралиците на сцената Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, по-новото, но не по-малко популярно поколение артисти като Камен Донев, Деян Донков, Радина Кърджилова, Марта Вачкова, Ивайло Калоянчев и много други.

Реклама

Нямаше ги Мариус Куркински, Диана Добрева, Ивайло Христов, както и режисьорите Иван Добчев, Маргарита Младенова, Възкресия Вихърова, Лилия Абаджиева и др. Последните бяха пренебрегнати от четиричленната комисия на театроведите проф. Попилиев, Езекиева, Стойкова и Сърчаджиев и не бяха номинирани в нито една категория, тъй като идеята била да не се награждават миналогодишни участници, обясни Йосиф Сърчаджиев липсата на част от популярните си колеги.

И тази година като миналата режисьор, постановчик и сценарист на церемонията бе Стоян Радев. "Доста постно, изравнено с нивото на долнопробните телевизионни шоута награждаване. Нещо като "Зех та, Радке" за цялостно осъществяване", с негодувание коментира дългогодишен критик появите на актьора Герасим Георгиев-Геро като водещ на "Икар"-ите.

"Имитаторът на Калоянчев или българският Джон Гудман? Дръжте ме, че ще падна от смях", шегуваха се злостно от втори балкон зрители. На крачка от тях бай ви Ганя забавляваше искрено културната двойка Наско Сираков и Илияна Раева, които се бяха нагнездили точно на мястото на министъра на културата. За съжаление липсващ. Зад тях скромно седеше социалният министър Ивайло Калфин.

Иначе запомнящите се неколкоминутни аплаузи гръмнаха четири пъти за вечерта в Народния театър - за Никола Анастасов, Стефан Илиев, Марин Янев и Ани Вълчанова. Анастасов получи своя "Икар" за цялостно творчество. 800 души станаха на крака, за да покажат респекта си към изключителния актьор - един от последните мохикани в генерацията на истински надарените и почтените в българския театър. Кольо демонстрира класа във всичко - от смокинга до думите.

Друг забележителен мъж - Стефан Илиев, беше удостоен с "Икар" за чест и достойнство - по предложение на Христо Мутафчиев, който, като поел председателството на САБ от него, чул предупреждението: "Да знаеш - няма ненаказано добро!". И той се появи абсолютно достолепно, също в смокинг, с твърда стъпка и тънка иронична усмивка.

Реклама

"Бъдете бодри, най-лошото е пред нас", разсмя залата Илиев.
Марин Янев, другият титан в актьорското майсторство, бе дълбоко емоционален, приемайки „Икар“-а: "За мен тази награда е особено ценна, защото не е за прослужени години или ценз, а е за роля." Актьорът се обърна се към зрителите и заяви, че играе, за да им отнеме болката. Янев подари наградата на любимата си внучка Лора.
При дамите с централни партии спечели Ана Вълчанова - за майката във "Влиянието на гама лъчите върху лунните невени". Тя не скри, че екипът я е върнал към най-светлите пориви и трепети от студентските години, и благодари на своя Рангел Хранител (покойния режисьор Рангел Вълчанов - баща й), без когото цялото й приключение би било невъзможно.

Режисьорът Теди Москов отново беше отличен за работата си, като неговото представление "Каквато ти ме искаш" беше обявено за най-доброто през изминалия сезон. Взимайки статуетката, той прояви типичното си чувство за хумор, споделяйки, че победителят в категорията за режисура - Марий Росен, е получил от него най-важния урок - как да преспи с актриса, без да й даде роля в свой спектакъл. "Случаят с Мая Новоселска е изключение", развесели присъстващите на церемонията в Народния театър Теди по повод съпругата си. Синът му Иван пък дебютира в големите призове в екип с корифеите Чавдар Гюзелев и Свила Величкова - тримата победиха с декорите, костюмите и видеото в "Каквато ти ме искаш".

Сред останалите призьори в основните категории за поддържаща женска роля бе Елена Телбис и за мъжка роля - Юлиан Вергов.
Поредната церемония за раздаването на годишните отличия в Международния ден на театъра ще остане в хрониките с лишените и от капка оригиналност слова на наградените и с хубавите поздрави от различните трупи, дошли да поздравят публиката. Старанието на водещи и голямата част от участниците да наподобяват церемонията на американските „Оскар“-и ги направи още по-жалки в очите на зрителите.

Реклама
Реклама
Реклама