Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4698450 www.bgdnes.bg

Алергия мъчи Максимка

Иво АНГЕЛОВ

Пролетни алергии мъчат племенничката на покойния патриарх Максим, видя екип на "България Днес".

Д-р Максимка Константинова-Лозанова, която е дъщеря на сестрата на духовника, беше забелязана да се разхожда в центъра на столицата със зачервен нос и солидно количество носни кърпички.

Реклама

През няколко минути тя спираше и попиваше сълзенето от очите си, като вероятно става въпрос за дразнещите пролетни алергии, които ударно атакуват по това време на годината. Лекарката обаче не се даваше лесно на здравословните ядове и упорито се бореше с досадното дразнене на носа.

Максимка изглеждаше умислена и вървеше с наведена глава. Така тя дори не забеляза изложените маркови дрехи в магазините покрай нея. Самата тя пък беше облечена семпло, без да се набива на очи, и беше почти невъзможно преминаващите покрай нея граждани да я разпознаят.

Тя е единствената наследница на Максим по смисъла на законодателството в България. Максимка е кардиолог в Първа градска болница и като единствената му пряка роднина само тя беше допускана при него в последните дни от живота му в Правителствена болница.

След смъртта на духовника изкуствено беше насадено напрежение, че тя е недоволна, че Максим е завещал цялото си имущество на Светия синод, а за нея нищо не е останало. Реално племенницата не е имала такива претенции и няма нищо вярно в твърденията, че се чувства пренебрегната.

Максимка има толкова силно уважение към покойния си чичо, че синът й Марин носи светското име на патриарха. След кончината на висшия духовник племенницата му призна, че е съсипана. Вероятно тя още не може да прежали загубата, защото на лицето й е изписана тъга и сякаш буреносни облаци са надвиснали над главата й.

През годините Максимка била и личен лекар на висшия духовник, но така и не успяла да му помогне да достигне 100-годишния си юбилей. Колегите на докторката я описват като изключителен професионилст, а силният й характер не се пречупил дори и след тежката загуба. В моментите на самотни разходки по улиците на София обаче Максимка може да бъде видяна угрижена и дълбоко замислена.

Реклама
Реклама
Реклама