Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4704688 www.bgdnes.bg

Баба Тонка в латиносериал

Лили АНГЕЛОВА

С пародия на латиносериал известният сред колегите си като Баба Тонка актьор Антон Радичев отпразнува 40-годишнината си на сцената. Постановката "Работно време" на Камен Донев разсмя публиката, но разплака юбиляря, когото залата 15 минути аплодира на крака.

"Като ви гледам така усмихнати срещу мен, направо ми късате сърцето от радост!", каза разплаканият от щастие Радичев на сцената на Народния театър "Иван Вазов" миналата вечер.

Реклама

Освен почитателите на Антон Радичев на бенефиса дойдоха политици, банкери и доктори. Първи под строй воглаве с шефа си Цветан Цветанов дойдоха депутатите на ГЕРБ. От балкона събитието проследи и строгата шефка на парламента г-жа Цецка Цачева, която бе в компанията на съпруга си. Сред присъстващите бе и дамата до сърцето на министъра на културата Вежди Рашидов - д-р Снежана Бахарова. Тя бе довела цял ред колежки и приятелки.

"Такава поредица няма дори в Аржентина", отбеляза за спектакъла, който е пародията на латиносериал, една от героините в него.

"Обичам да използвам иронията в бита. Затова се зарадвах, че Антон Радичев пожела да отпразнува своя бенефис точно с "Работно време", сподели актьорът Камен Донев. Историята, която разказаха героите от сцената, се случва в дома на колоритно семейство. Мария Каварджикова в ролята на Стефка и Антон Радичев като Венко посрещат гости - отколешни емигранти в Аржентина (Марта Вачкова и Любен Петкашев), но покрай тях ги навестяват и други забележителни чешити: тъстът философ Едуард и тъщата рускиня (Кирил Кавадарков и шеметната Ванча Дойчева), достолепен съсед и завеяният му син (Мариус Донкин и Захари Бахаров), италианска съпруга - жертва на домашно насилие (Ернестина Шинова), бившата секретарка Венера - уволнена, задето е "осъществила орална любов" в офиса (Карла Рахал), но пък станала известна певица...
Спектакълът е комбинация от високи поетични разсъждения и седалищен хумор, в който екзистенциалните дилеми по стар обичай се решават на трапезата, а любовта и раждането на дете придават смисъл на житейската проза.

"Аз съм щастлив човек - нямам ни жена, ни деца", "Той вече прави няколко опита за самоубийство, а жена му скочи от балкона и веднага умря", "Какво ме гледаш, като че си глътнал електромер" или "Сурва, сурва, дърта к..рва" бяха само някои от типичните сентенции и лафове на героите, които разсмяха политиците. Предните редове от доктори обаче ги определиха като "лека простотия", но пак с радост ръкопляскаха накрая.

"Щастлив съм най-вече когато играя. Вие сте моето семейство", сподели Антон Радичев веднага след постановката, но вече в неформална среда - в ресторанта на Народния театър. Там той шумно отпразнува празника си с колеги, приятели и роднини.
За 40 години на сцената Баба Тонка, както наричат актьора, има десетки роли, а комедията е неговата истинска творческа стихия - весела, абсурдна, черна или просто една от най-добрите.

Четири награди

За бенефиса на актьора Съюзът на артистите в България го удостои със златна значка, а БЧК с картина оазис за доброто му сърце. Министерството на културата също се отчете с награда за принос към развитието на културата, а Поли Карастоянова, шефката на Комисията по култура, го удостои с грамота за изминалия успешен път.

Реклама
Реклама
Реклама