Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4726284 www.bgdnes.bg

Пенев е двойник на Тодор Живков

Красен КИРИЛОВ

Какво нещо е животът - с годините Димитър Пенев заприлича досущ на Тодор Живков!

Уникалната прилика между политика, който управлява България повече от 30 години, и треньора, извел националния отбор до полуфинал на световно, бе забелязан от бдителни читатели. И наистина - последните снимки на Стратега от Мировяне са показателни. Пенев има същия нос, овал на лицето и уши като на бившия комунистически лидер. Според френолози (специалисти в науката за разгадаване на характера по чертите на лицето) подобна прилика разкрива и сходен нрав.

Реклама

"Наистина Живков и Пенев притежават някои общи качества" - казва известният имитатор Димитър Туджаров-Шкумбата. - Имитирал съм ги и двамата, а за да се получат сполучливи изпълнения, е нужно да влезеш под кожата на героя. Мога да ви кажа, че и двамата имат уникалния талант да извличат най-доброто от ситуацията, в която са попаднали. Пенев е умен мъж, а със специфичния си нос явно надушва талантливите футболисти. Дълго време беше треньор на високо ниво. Това, че Живков се задържа толкова години на върха на държавата, също не е случайно. С Пената се познаваме много добре, но той не обича да го имитирам. Веднъж ми направи забележка: "Ей, македонче, хайде не си прави майтап." Но отношенията са ни добри. Скоро ще идвам в София и ще му звънна, за да го избъзикам и аз за приликата му с Тато."

В биографиите на стратега от Мировяне и хитреца от Правец има доста сходни моменти. И двамата не са били силни в училище, но имат самороден талант в областта на футбола и политиката.

Дипломата на Пенев от Димитровград бе усилено издирвана през 90-те години, когато той бе треньор на националния отбор. Така и не стана ясно с какъв успех е завършил Пената. Това не му попречи да да надиграе тактически треньорите на Гърция, Аржентина, Мексико и Германия на световното в Щатите през 1994 г. За това дали Живков е завършил средно образование, кога и как се е дипломирал също се носят легенди. Но дори противниците му признават колко умело е лавирал в политическия лабиринт на студената война.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама