Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4729068 www.bgdnes.bg

Певецът манекен Димо Влахов-Мали: Мария на Ламбо промени съдбата ми

Лили АНГЕЛОВА

"Съпругата на Стефан Данаилов – Мария, предопредели живота ми на звезда във Франция. Тя насочи съдбата ми. Затова много я обичах и страдам, че вече я няма."

Това сподели ден след помена за годишнината от кончината на Мария Данаилова един от най-добрите й приятели - Димо Влахов, който е популярен във Франция с псевдонима Димо Мали.

Реклама

"Мария и Ламбо бяха най-добрите приятели на нас с Венета, съпругата ми. През 60-те години тя беше първа красавица. Бяха времена на застой. Тогава Мария ни обучаваше в школата за манекени към модна къща "Лада", спомня си днес певецът манекен. И двамата със съпругата си Венета са млади, стройни и красиви.

По същото време Данаилова съветва влюбените да кандидатстват във ВИТИЗ. Три години подред се опитват и все ги късат. Накрая разбират защо не ги искат в академията.

"Били сме врагове на народа, защото сме попски чеда", обяснява неуспеха Димо. По същата причина двамата не получават разрешение за дефилета в чужбина, на които се радват жената на Ламбо и други признати манекени. "При едно от пътуванията си на Запад Мария ни донесе няколко грамофонни плочи на френската звезда Режин. С това тя предопредели съдбата ни с Венета", споделя още Димо.

Актуалната през 60-те години певица Режин случайно се среща с нашенците и им предлага работа. Българите осъществяват политическо бягство през Югославия и Италия.

"Заради рискованото прехвърляне оставихме в България единствения си син, а после осем години не можахме да го изведем. Службите всячески ни пречеха", споделят Димо и Венета. Заради неуредения личен проблем временно отказват и на друг свой близък приятел - писателя Георги Марков, който ги кани да участват в негово предаване от Лондон срещу българските власти по Би Би Си. Скоро след това научават за убийството му. Когато след сложни дипломатически маневри детето най-после е пуснато при тях и каца във Франция, българската легация го взима още на летището. С риск да бъдат отзовани, "изменниците на родината" пристъпват за първи път прага на посолството и виждат след цели осем години порасналото си дете. То стискало в джоба си подаръче за мама и татко - шоколадова вафла. Разтопеното какао и оцапаният детски джоб са още пред очите им, когато се връщат към кошмара. Посланичката им предава детето едва ли не с бой.

Тогава певицата Режин, която е собственик на няколко кабарета в Париж и в Монте Карло, кани Димо да пее в тях. В България той е учил за певец в школата за естрадни изпълнители. От неговото поколение са Йорданка Христова и Паша Христова.

Реклама

"През цялото време се чувахме с Мария и не загубихме връзка с нея и Стефан. Когато по-късно се връщахме, си ходехме на гости", споделя още Димо. Във френската столица той си намира мястото, като сменя репертоара и се представя с руско-цигански романси. С Венета приемат артистичната фамилия Мали и дори издават дългосвиреща плоча в съпровод на седем балалайки. Стават много известни. В прочутото кабаре "Распутин" на Режин Димо е традиционен музикален домакин 20 сезона. Пее и в зала "Олимпия".

Често сред зрителите, които идват да го видят, са Франк Синатра, Мария Калас и Онасис, Жаклин Кенеди, Бриджит Бардо. Веднъж Дюк Елингтън дори става спонтанно на крака и засвирва на пианото, за да съпровожда песните на Димо. Легендата на шансона Мирей Матийо пък запява на чист руски "Подмосковные вечера" в дует с българина - той от сцената, тя от масата си.

"Мария много обичаше да й разказвам за тези популярни хора. Слушаше в захлас разказите ни за Лайза Минели, за Ив Сен Лоран, за когото също дефилирахме, и за участието ни във филми с Роми Шнайдер. Поради факта, че имахме акцент обаче, не ни взимаха за централни роли, а по-скоро играехме емигранти", смее се Димо.

Единствената лента с участието на българите, излъчена у нас, е "Луд като птица" от каталога на "Канал Франс интернасионал", която била част от колекцията и на Мария Данаилова.

Във Франция семейство Мали сбъдват мечтата си да учат професионално театър и записват театрална академия. Издателите на Азнавур харесват българина и продуцират за него песен, която трябва да представя Франция на „Евровизия“ през 1975 г. Смъртта на президента Жорж Помпиду обаче хвърля страната в траур и политиците решават по изключение да не участват в музикалния конкурс. За Димо остава утешението, че работи един месец като подгряващ певец на легендата на френската песен Жозефин Бекер.

"Дамгосаха ни като народни врагове, а ние просто искахме да сме артисти", признават Венета и Димо, които след 1990 г. се завръщат в България и се отдават на благотворителност по линия на фондацията на Силви Вартан, също тяхна добра позната. В момента са пенсионери във Франция, но лятото изкарват тук - в ловешкото село Сопот.

"Изключително обичахме Стефан и Мария. Тя беше редом до нас в много ситуации - тежки и абсурдни. И винаги ни даваше стимул да продължим напред и да не се отказваме", категорични са днес успелите българи.

"Понякога си мисля дали да не се свържа и с Лили Иванова. Тя е голяма певица и с нея сме втори братовчеди. Родом сме от Северна България. Тя не знае тази житейска подробност, а аз досега дори не смятах да й я натрапвам", споделя скромно един от най-успелите българи във Франция - Димо Влахов-Мали.

Реклама
Реклама
Реклама