Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4735715 www.bgdnes.bg

Вода от Фиджи за Ковърдейл

Бисерка БОРИСОВА

Ако има нещо в демократичния ни преход, което дори най-циментовите комунистически мозъци не могат да отрекат, то това е отварянето на страната за големите рок и поп звезди.

Големите в бранша са наистина големи на сцената, но и с още по-големи изисквания извън нея. Задоволяването на капризите им е задължително условие при сключването на договорите. Затова на промоутърите се налага да осигурят вода от сто кладенеца. Буквално!

Реклама

Последното огласено голямо име, което ще гостува през ноември у нас, е "Уайтснейк". Фронтменът на групата Дейвид Ковърдейл е един от най-капризните рок музиканти. "Ковърдейл не пие вода от чешмата, както могат да се досетят феновете му. Но едва ли предполагат, че звездата се налива с вулканична вода от остров Фиджи", разказаха пред "България Днес" очевидци. Как точно ще я осигурят и колко ще им струва си знаят само организаторите от "София мюзик ентърпрайсис".
Рокаджията винаги настоява и за български мед и лимон, като с тях поддържал гласа си.

Менюто му е вегетарианско. Яденето трябва да бъде приготвено непосредствено преди поднасянето. В ястията обаче не трябва да има лук, чушки и броколи, щото звездата се подувала от тях. Фронтменът ходи с шестима лични охранители, но държи около сцената да има поне още толкова горили, които да го пазят от най-разгорещените фенове. В стаята му трябвало да се осигурят картички със забележителности от България и пощенски марки, които изпраща на приятелите си по света.

С огромните изисквания на друга мегазвезда вече се сблъскват и организаторите на Spirit of Burgas. Хедлайнер на фестивала ще бъде Роби Уилямс. Целият регион - начело с кмета на Бургас и областния управител, са се юрнали в момента да задоволяват капризите на Роби.

"Възможно е да се наложи затваряне на някои булеварди за движение, ще бъде удвоена охраната по пясъчната ивица", разказа бургаският градоначалник Димитър Николов (община Бургас е съорганизатор – бел. авт.). Ще бъде поискана и помощ от Гранична полиция да следи от водата с катери за инциденти. Ще има и двойно повече спасители на плажа, които ще трябва да работят и през нощта.

Първоначално се говореше, че Роби ще спи на остров Света Анастасия, който се намира само на десетина километра от сцената. На острова е почивала Летисия Каста по време на снимките в България на филма "Островът". Оказало се, че изискванията относно сигурността на екипа на Уилямс са толкова големи, че островът не може да ги задоволи и затова вече се търси стая в Созопол. Според управителя на Света Анастасия Павлин Димитров обаче звездата със сигурност ще ги посети. Именно заради това комплексът отказал да потвърди резервациите на други ВИП персони, които са пожелали да спят на Света Анастасия по същото време. При престоя си на острова Роби Уилямс щял да посети музея с пиратското съкровище и старинната църква, където ще запали свещ. Докато звездата е на острова, Света Анастасия ще бъде отцепен за други посетители.

Засега все още не са получени претенциите на Роби Уилямс относно храната. Единственото сигурно нещо е, че ще му бъде осигурено истинско българско кисело мляко и уникалният местен кримски чай. Преди години, когато изнесе концерт в Русия, Роби Уилямс бе пожелал да се срещне с Владимир Жириновски. Към момента той не е изявил желание да види някой български политик.

Реклама

В началото на юни в София ще гостуват и шведите от "Роксет". Това също е голямо предизвикателство за организаторите, тъй като вокалистката на групата Мери от години води борба с рака. "Понякога по време на турнета се е налагало буквално да я носят на ръце до сцената. Но тази година се чувства по-добре", разказа Димитър Ковачев-Фънки (организатор на концерта е отново "София мюзик ентърпрайсис"). Със сигурност обаче около "Роксет" ще има сериозно лекарско присъствие.

В края на юни ще видим и три от най-големите в рок бранша: бившия китарист на "Гънс енд роузис" - Слаш, "Джудас Прийст" и "Хелоуин". Времената, в които Слаш - по модела на Аксел Роуз - имаше милион капризи и бе постоянно пиян, са отминали. "Джудас" и "Хелоуин" също не създават проблеми. Последните не случайно в България вече са известни като "групата на народа". Едно от задължителните им условия е минералната вода да бъде съхранявана на места със стайна и минусова температура. Според групата редуването на топла и студена вода е здравословна техника за освежаване на организма. Задължително трябва да има пица и бургери. "Хелоуин" ще гостуват за трета поредна година у нас и са доказали, че държат на хубаво българско вино и "многоооо разговори за политика" - както сподели пред "България Днес" вокалът Анди Дерис през лятото на 2014-а, когато групата бе хедлайнер на "Каварна рок фест". И никаква ракия, защото през 2013-а едва се освестили след нея!

В Каварна тази година ще видим и легендите от "Туистед систърс". Групата не отложи концерта, въпреки че преди месец от инфаркт почина барабанистът й Антъни Джъд Перо. Вече е намерен негов заместник.


Ошашавиха ни!

Поговорката, че "много хубаво не е на хубаво" ще се окаже много вярна тази година. Хубаво е, че промоутърите ни осигуриха много концерти. Лошото е, че част от датите или са в поредни дни, или направо се дублират! Вярно, че сме "земя като една човешка длан", но не сме колкото нокът! Ясно е, че датите зависят и от самите музиканти, но чак толкова "засечки", както тази година, не е имало никога. Едва ли някой печели от това. "Не стига че ни цакат румънски фестивали и концерти, но и ние сами си подливаме вода", сподели пред "България Днес" един от организаторите.


Звезден рок календар

6 май - Pretty Maids, площад Каварна, вход свободен
16 май - Blind Guardian, зала "Универсиада" в София, билети 40-45 лв.
16 юни - Summer Chaos Festival с участието на Godsmack. Бургас, стадион "Лазур", билети 55-110 лв.
17 юни - Roxette, "Арена Армеец" в София. Билети 60-120 лв.
28 юни - ТOTO, "Арена Армеец" в София, билети 60-110 лв.
29 юни - Китаристът на "Гънс енд роузис" Слаш. Зала "Христо Ботев". Билети 55-70 лв.
28-29 юни - Каварна рок фест с участието на Twisted Sisterts, UFO, Whitin Tepmtation, Kamelot. Билети: 90-110 лв.
30 юни - Judas Priest и Helloween, "Арена Армеец" в София. Билети 40-60 лв.
1 юли - July Morning, Камен бряг
25 юли - Cannibal Corpse, София, клуб "MixTape 5". Билети 35-50 лв.
7-8 август - Spirit Of Burgas, хедлайнер в първия ден Роби Уилямс, Бургас, централен плаж. Билети 150 лв.
18 септември - Apocalyptica, Пловдив, Античен театър. Билети 55-85 лв.
24 септември - Machine Head, София, зала "Универсиада". Билети 40-50 лв.
24 ноември - Whitesnake, "Арена Армеец", София, Билети 60-120 лв.

Реклама
Реклама
Реклама