Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5015015 www.bgdnes.bg

Дичо и Коцето направиха синдикат.

Надя Панкова

Музикалната гилдия у нас вече си има и синдикат. От КТ "Подкрепа" обявиха вчера, че звезди като Дичо, Коцето Калки, Васил Стоев-Ампега от култовата група "Импулс", рапърът Колумбиеца и още един куп звезди вече си имат официална организация.
"Най-накрая направихме нещо, което защитава правата ни и ни позволява участие в Съвета за тристранно сътрудничество. Вече ще имаме право на здравни осигуровки, качествено заплащане, тъй като, няма да ви лъжа, много от изпълнителите работят на черно и нямат защита", разказа за "България Днес" шефът на новия синдикат Васил Стоев-Ампега. В структурата всеки жанр е представен от различен изпълнител с изключение на попфолка.


"Причината е, че фолкът си има работодатели - групировки от типа на "Пайнер", които са си ги вързали изпълнителите, те са затворена секта. Не се знае кой ги осигурява, колко пари взимат, прибирали им уж 80 процента. Ако някой от тях бойкотира "Пайнер" примерно и дойдат като асоциация при нас, общото събрание ще реши дали да участват", отваря отворени вратите за певачките Ампега. Всеки изпълнител също може да подаде молба за участие в синдиката, като мечтата на екипа е примата на българската естрада Лили Иванова да стане част от тях.

Реклама


"Няма да върнем Лили Иванова, тя е номер едно, но истината е, че не съм говорил с нея по този въпрос, но защо пък не", признава още Ампега.
Той разкри, че новата структура ще се срещне с представителите на частните музикални асоциации и заедно да внесат проект в Закона за радиото и телевизията. Целта е българските изпълнители да узаконят присъствието си в ефир, както е в държави като Канада, Словакия и Унгария, където местната музика държи над 30% ефирно време.
Ампега със съжаление констатира, че у нас най-известните изпълнители на този етап са невръстни деца.


"Дано Крисия, Хасан и Ибрахим не свършат като Майкъл Джексън - в личен план говоря, не като кариера. Те тези деца са експлоатирани в момента, защото масово децата звезди, като пораснат, за нищо не стават. Но вероятно там има някакви родителски комплекси", коментира още легендата на "Импулс".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама