Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5118191 www.bgdnes.bg

Барети пазят Крисия. Охрана до зъби на детската „Евровизия“

Въоръжени до зъби барети, най-малко 200 ченгета и десетки частни гардове ще пазят Крисия и останалите участници в детската „Евровизия“ в зала "Арена Армеец" на 21 ноември, научи "България Днес". МВР и спецслужбите са в пълна мобилизация заради сигурността на изпълнителите, техните придружители и публиката на престижния международен музикален форум.


Всички представители на страните - участнички в детската „Евровизия“, вече са у нас. Международните делегации са придружавани денонощно от охрана на Общинска полиция, коментираха от БНТ пред "България Днес". В опазването на най-талантливите деца в Европа са впрегнати още Столичната дирекция на полицията, охраната на зала "Арена Армеец", НСО и фирмата, която се грижи за безопасността на самото събитие. Поне 24 часа преди участниците да се качат на сцената, районът отколо залата ще бъде претърсен от ченгета сантиментър по сантиметър за експлозиви.
Министърът на спорта Красен Кралев обясни, че "Арена Армеец" няма нищо общо с мерките за защита на събитието.
"БНТ и СДВР отговарят за охраната", обясни членът на правителството. От БНТ казаха, че ще контролират ситуацията със службите за сигурност.
"Ще има специални правила за достъпа до залата. Всички зрители ще преминат през проверка на рентген, подобно на летищата. Ограничава се и паркирането в района на залата", коментираха организаторите от телевизията майка.
При провеждане на мероприятия от такъв световен мащаб антитерористичните мерки са задължителни, особено след атентатите в Париж преди дни. Периметърът около "Арена Армеец" ще бъде поставен под контрола на полицията и командосите от отряда за борба с тероризма.

Реклама


Според запознати техни тайни постове ще има заковани в района поне денонощие преди малките изпълнители да се качат на сцената. Униформените ще допускат в района само ангажирани с мероприятието и служители на залата. Достъпът до нея за ще става в условията на строг пропускателен режим за хора и автомобили. За целта са подсигурени металдетектори и скенери.
Самите деца и техните ръководители са предупредени да не се отделят от групите и предварително набелязаните маршрути. За тяхната сигурност ще бъдат приложени драконовски мерки, уверяват от полицията. Малките изпълнители и придружаващите ги лица няма да могат да се движат свободно из столицата. Това обаче не означава, че те ще бъдат затворени като в клетка. Напротив, ако пожелаят да се разходят, ще им бъде подсигурена охрана. Груповото придвижване на малчуганите и техните ръководители ще бъде съпровождано от полицейски ескорт и от охранители на самото събитие. Столичната дирекция на полицията е подсигурила охрана и за районите около хотелите, в които са настанени делегациите с гостите от чужбина. Децата ще имат ежедневни репетиции, ще посетят някои от забележителностите на столицата.


Подобен престижен форум се провежда за първи път у нас. България спечели домакинството, след като миналата година Крисия се класира на второ място на конкурса в Малта. Страната победител – Италия, се отказа от домакинството на престижната надпревара. Така БНТ с помощта на Слави Трифонов поеха организацията. Самият конкурс струва близо пет милиона лева. Голяма част са осигурени от спонсори, немалка сума дава и Дългия. Само за издигането на сцената са хвърлени близко милион лева, а за построяването й са наети 100 човека. Има отделен екип за пироефекти, както и за озвучаването. Общата бройка на хората, ангажирани с конкурса, надхвърля 1000 човека.
В неделя вечерта трябваше да се състои и откриващата церемония на "Евровизия", но заради трагедия в Париж бе отменена.
Решението бе взето съвместно с Европейския съюз за радио и телевизия. Техните представители също вече са в България.


Генералният директор на БНТ Вяра Анкова е категорична, че място за паника на 21 ноември няма. Финалът ще се състои, като за това за взети необходимите мерки.
Церемонията ще бъде открита с Крисия, Хасан и Ибрахим. Миналогодишният победител Винченцо Кантиело също е у нас. Нашите представители Габи и Иван ще пеят 13-и поред. Те обаче са категорични, че за тях числото 13 е на късмет, а не е лоша поличба.
"Това е 13-ото издание на конкурса, а аз скоро станах на 13 години", убедена е Габи в късмета си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама