Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5200952 www.bgdnes.bg

Пот, кръв и сълзи заляха зрителите през 2015 г. Бум на риалити формати през годината

Срещу рекордно висок хонорар фолкпевицата Преслава възкреси затъващия през годините риалити формат "ВИП брадър". Фолкаджийката се появи като спасителен пояс за шоуто, чийто сезон тази година до последно бе застрашен.
С колосалната сума от 200 бона, която чалгарката прибра в джоба си само за няколко седмици престой в къщата на Големия брат, тя успя да избута шоуто до най-гледания риалити формат за 2015-а.
И тази година шоуто не се размина с обичайните за формата скандали, подмолни игри между участниците и нервни кризи. Единствената разлика бе, че малко преди големия старт на предаването зрителите подгряха с изчезналия за дълги години формат "Биг брадър".
За разлика от първите сезони, когато никому неизвестни личности ставаха незаслужено популярни, възродилото се от пепелта риалити така и не успя да си върне изгубената слава. "Биг брадър" бе с неочаквано нисък рейтинг и продуцентите са категорични, че продукцията вече няма да се излъчва в родината.
И докато в звездния "ВИП брадър" естрадни звезди си вадеха кирливите ризи, силиконки сричаха пред камерите, а алкохолът се лееше като вода, то конкурентната телевизия се опита да блесне с чисто нов продукт.


Предаването "Фермата", чиито продуценти бяха опосумите Иван и Андрей, успя да върне 16 българи 100 години назад във времето, за да живеят 3 месеца далеч от пътища и градове, без течаща вода и ток, без удобствата на модерната цивилизация. Големият победител в шоуто – Райно, прибра цели 100 хил. лв. парична награда.
"Фермата" спечели сърцата на хиляди български зрители, но не успя да достигне рейтинга на хитовия тази година "ВИП брадър".
С грандиозен успех се увенча и телевизионното състезание "Мастър шеф", което за първи път бе излъчено у нас през 2015-а. Едно от най-драматичните и завладяващи предавания, търсещо истински кулинарен талант, е продуцирано в повече от 34 държави, докато стигне до родината ни.

Реклама


Шоуто е превърнало повече от 100 любители готвачи в професионалисти, а българският Мастър шеф е 33-годишният Симеон Червенков. Победителят си тръгна от кулинарното шоу с парична награда от 100 бона, с която безспорно ще успее да осъществи и най-смелите си мечти. Победата на Симеон беше една от малкото от риалити форматите, която не беше нито оспорвана, нито охулена по форумите.
Ако кулинарното състезание си извоюва едно от първите места по гледаемост, то "България търси талант" преживя истински провал през тазгодишния му сезон.
Шоуто, чийто продуцент бе Слави Трифонов, се тресеше от скандали от първия до последния епизод. След доброволното напускане на журналистката Илиана Беновска от състава на журито Дългия бе обявен за абсолютен некадърник в правенето на риалити формати.


Шоуменът се оттегли от продуцентското място и в следващия сезон на "България търси талант", който ще стартира само след няколко месеца, а негов продуцент ще е Влади Ампов-Графа.
Комедийното шоу "Като две капки вода" предизвика истински фурор, събирайки в състава на участниците фолкпевеца Азис и рапъра Криско.
Големият победител пък - Ненчо Балабанов, затвърди славата си на талантлив комедиант. Имитаторът на Бойко Борисов натрупа още повече популярност и дори се уреди като водещ в "Господари на ефира", където скоро ще го видим.
Покрай всички хитови продукции без особено зрителско внимание преминаха шоуто "И аз го мога" и романтичното "Фермер търси жена". И двете предавания не се отличиха с желания прогрес и най-вероятно повече няма да се излъчват в родния ефир.
Безспорно 2015-а отбеляза бум на риалити форматите у нас. Българският зрител се нагледа на бурни скандали, тежки изпитания, грозни сценки и сърдечни драми, зад които стоят пръснати хиляди левове в името на рейтинга.

Домакинствахме детската „Евровизия"

Тази година България бе домакин на музикалното състезание детска „Евровизия". Певческият конкурс се състоя в зала "Арена Армеец", която събра талантливи деца от цяла Европа. Нашите представители - Габи и Иван, се класираха на девето място с песента "Цветът на надеждата", а големият победител стана Малта.

Още търсят новия "Х Фактор"

Музикалният формат "Х Фактор" все още търси новата си звезда. Финалът на шоуто ще е в началото на следващата година, а конкуренцията е повече от жестока. На 24 декември финалистите на "Х Фактор" се представиха с пъстър коледен концерт.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама