Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5347839 www.bgdnes.bg

Над 2,2 милиона гледания на "Лачените обувки на българско кино-документални филми"

Форматът остава като рубрика на БНТ1

Над 2,2 млн. гледания събра колекцията от 20 документални филми, която БНТ излъчи в „Лачените обувки на българското кино – документални филми”. 1 324 000 зрители са гледали поне 3 от излъчените филми. 30% от зрителите са на възраст между 15 и 44 години и гледаемостта е почти равномерна в цялата страна.

„Форматът се превърна в платформа за представяне, показване и обсъждане на документалното кино у нас и провокира невероятен зрителски интерес. Заедно с филмите, успяхме да покажем и какъв е контекстът, в който те са създадени, какво е политическото, социалното и общественото време. Извън креативното измерение, те са важни с гражданската позиция на техните автори. Интересът, който създаде този проект, доведе до идеята да превърнем „Лачените обувки на българското кино” в рубрика, да запазим името и да брандираме специален слот за игрално и документално кино по БНТ1.” – заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Реклама

В заключителната вечер на формата се срещнаха различни поколения творци в разговор за бъдещото на българската кинодокументалистика. Участие в дебата взеха режисьорите Стефан Командарев, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, Тонислав Христов, Светослав Овчаров, Светослав Стоянов, кинодокументалистът Елдора Трайкова, писателят Георги Господинов и продуцентът Мартичка Божилова. Гости в студио 1 на БНТ бяха студенти по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски.”

“Оказа се, че националната телевизия е най-уютното място, където може да се показва документално кино”, каза режисьорът Костадин Бонев. Според Стефан Командарев приключилият формат е бил “страхотна платформа документалните филми да имат своите зрители, защото това е един от сериозните проблеми на документалното кино – как да се покажат и как да се разпространяват”. Иглика Трифонова сподели, че режисираният от нея филм - “Разкази за убийства” - е бил видян от много хора, след като не е бил показван цели 22 години.

В момента обществената медия проучва възможността за трето издание на „Лачените обувки на българското кино”, посветено на българските анимационни филми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама