Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5421746 www.bgdnes.bg

Кофе Бабоне иска да направи турне в Европа

Аз съм пътувал много - но винаги за 10 дни и после се връщам тук. Това разказва ганаецът Кофе Бабоне, който вече четвърт век живее в страната ни, а само преди няколко дни за първи път не беше пуснат да замине извън България.

В неделя Кофе и семейството му трябваше да летят до испанския курорт Аликанте, но когато се нарежда на гишето за бордна карта, разбира, че няма да го пуснат да се качи на самолета. “Все още не знам какво стана. Чакам адвоката ми да каже, той сега е в чужбина”, обяснява Бабоне.

Реклама

Докато чака някакво решение на казуса, той продължава с обичайната си работа. От няколко години Бабоне е лицензиран мениджър на ганайски футболисти. За това той дори държи изпит към Българския футболен съюз. “Те ми викаха: O, Кофе няма диплома за български език, а ще изкарва изпит, а аз се справих”, разказва Бабоне. И допълва: “Исках да покажа, че мога -

аз чета, всичко

разбирам на

български

Тук живея от 25 г., добре ми е. Пътувам много - всеки път за по 10 дни и винаги се връщам, никога не се оплаквам.”

Истинското име на Кофе всъщност е Пол Аджекум Премпех. “Има едни книги от Гана, където се казва, че Бабоне значи лошо момче. Майка ми отишла една сутрин да насече дърва, за да сготви, и пред нея пада едно манго и тя от уплаха получава родилни болки. Там под мангото ме родила и повила в бананови листа”, разказва Бабоне.

Той самият не е забравил корените си – ходил е няколко пъти до страната, в която е роден и израсъл, дори снима там кадри за своя документален филм “Какао”. Все още не е готов да го покаже, но обмисля още нещо по темата. От миналата година се опитва да гледа какаови дръвчета вкъщи. В Гана семейството му има голяма плантация и той моли майка си да му прати няколко, за да види дали могат да виреят в нашата страна. “Умряха ми 50, останаха още 60, аз ги снимам непрекъснато и искам да направя книга за това за децата в училищата – да знаят от какво се прави шоколадът, нали всяко дете обича шоколад”, казва Бабоне. Какаовата плантация на родителите му в Гана е на границата с Кот д'Ивоар и е наистина голяма – 50 000 декара. “Отивам в джунглата и всеки има какво да яде”, казва Кофе в обичайния си стил. Той обяснява, че

цялото му семейство

в Гана се изхранва

Реклама

от плантацията,

макар цената на какаото там да е доста по-ниска, отколкото продажната в света. “Ако на някого от семейството му дадат торба злато или какаови дръвчета, ще вземе какаото, защото може да се издържат с него цял живот”, обяснява още Бабоне.

Нито големият, нито малкият му син са били в страната на баща си. 15-годишният Соломон живее във Великобритания с майка си, с която Кофе се разделя преди години. Въпреки това момчето е в България с баща си за всяка ваканция. Дори тази седмица пак беше у Кофе и семейството му, но замина за Лондон в петък, защото в неделя има състезание. Дълго време Соломон тренираше футбол, беше и в младежкия отбор на “Челси”, но смени спорта и вече се занимава с шорттрек. Има няколко златни медала и купи от шампионати и вече е

в националния отбор

на Англия по

шорттрек за младежи

“Той е много добър, всички говорят за него. Скоро ще има и английско гражданство”, разказва за сина си Бабоне.

Малкият Давид е на 5 г. и е плод на любовта им със съпругата Мая. Нормално за възрастта си, още не е казал с какво иска да се занимава. “Много е умен, не знам на кого се е метнал. Сигурно на майка си, тя е със сериозна работа, има четири висши образования”, казва Кофе. Той е решил да заведе децата си в Гана, когато са по-големи, така че след това да имат ясен спомен за корените на баща си в родината му.

Децата и семейството му са и голямата причина той всеки път да се връща в България. Тук е започнал да гради своя имидж, така че се надява, когато те пораснат, някой с гордост да им каже: Ти си синът на Кофе Бабоне.

Покрай ангажиментите си с менажиране на ганайски футболисти той не е забравил и артистичната си кариера. Преди време Кофе участваше в шоуто на Влади Въргала “Шаш”, двамата са много близки и до днес. “Шефчето си е шефче”, смее се Бабоне за Влади Въргала. “Дето има една дума – не трябва да забравяш откъде си тръгнал. Ние се чуваме по телефона, той е кръстник на Соломон”, казва Бабоне. Сега той подготвя цял албум с песни. Сам е написал текста и музиката на 13 нови парчета – всички те са на български и на ганайски, една от песните се казва “Колко много те обичам”. Кофе искал да я завърти по БГ радио, но така и не успял, защото целият текст не е на български, а има и ганайски фрази.

“Искам догодина да направя турне. Има много ганайци в други европейски държави като Холандия, Германия, Италия, Гърция. Ще направя запитване до ганайската федерация къде и кога мога да отида да пея там”, обяснява бъдещите си планове той.

Реклама
Реклама
Реклама